Neo's το πρώτο ηλεκτρικό scooter της Yamaha. Πότε έρχεται Ελλάδα;

Νέο ηλεκτρικό scooter Yamaha Neo's πότε έρχεται 2022

Το νέο Yamaha Neo's είναι το πρώτο ηλεκτρικό scooter στην ιστορία της Yamaha που θα πατήσει τους τροχούς του επί ευρωπαϊκού εδάφους και μάλιστα σύντομα.

Το νέο Yamaha Neo's δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία με στόχο την άνετη, γρήγορη και ανέξοδη μετακίνηση στο δύσκολο από πλευράς κίνησης αστικό περιβάλλον, η οποία συνοδεύεται από μηδενικές εκπομπές CO2.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό scooter της ιαπωνικής εταιρείας είναι το πρώτο που φέρει το όνομα Neo's παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προγόνους του με τον συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έρχεται με στόχο την κορυφή στην κατηγορία των «50 κ.εκ.», η οποία είναι προσβάσιμη στο κοινό από την ηλικία των 16 ετών με δίπλωμα κατηγορίας AM.

Η Yamaha ασχολείται με τα ηλεκτρικά scooters εδώ και περισσότερες από τρεις 10ετίες παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην έκθεση του Tokyo του 1991 το Frog. Έκτοτε, οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει και παρουσιάσει πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που ανήκουν σε αυτή την ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία δικύκλων, τα οποία και κυκλοφόρησαν σε διάφορες ασιατικές χώρες. Τώρα, με τη νέα ηλεκτρική γενιά του Neo's έρχεται και η σειρά της Ευρώπης.

Με τη μίνιμαλ αισθητική να το χαρακτηρίζει και δύο χρωματικές επιλογές, το λευκό και το μαύρο, το νέο Yamaha Neo's προτάσσει τη φρεσκάδα και τις compact διαστάσεις του θέλοντας να τραβήξει προς το μέρος του τόσο τους μικρούς σε ηλικία αναβάτες όσο και τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους που ψάχνουν για το επόμενο δίτροχο μέσο τους αυστηρά για κίνησης στο περιβάλλον μιας πόλης. Το ίδιο κάνει και το χαμηλό ύψος της σέλας του που βρίσκεται στα 795 χλστ., ενώ κάτω από αυτή μπορεί να φιλοξενηθεί ένα κράνος τύπου jet, ακόμη και αν έχει τοποθετηθεί και η δεύτερη προαιρετική μπαταρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως σύστημα κίνησης, το Neo's φέρει το τελευταίας γενιάς σύστημα κίνησης Yamaha Integrated Power Unit (YIPU) των Ιαπώνων με τον μικρό αερόψυκτο ηλεκτρικό κινητήρα να βρίσκεται εντός του πίσω τροχού σε μια συμπαγή και ενιαία μονάδα. Σύμφωνα με την Ιαπωνική εταιρεία το συγκεκριμένο μοτέρ παρέχει υψηλά επίπεδα ροπής για ομαλή λειτουργία, δυνατή επιτάχυνση και εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία.

Έναντι της προηγούμενης γενιάς το σύστημα έχει μειώσει σημαντικά τις ενεργειακές του απώλειες μέσω της εξάλειψης γραναζιών από την μετάδοση που οδηγεί και στη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Η σχεδίαση του συστήματος YIPU διαδραματίζει τον ρόλο τόσο πλήμνης πίσω τροχού όσο και πίσω συστήματος πέδησης, ενώ το σύστημα είναι τοποθετημένο απευθείας στη ζάντα του πίσω τροχού. Ένα μονόμπρατσο ψαλίδι περιλαμβάνει τη μονάδα ελέγχου του κινητήρα που ρυθμίζει την απόδοση της ισχύος, ενώ η πίσω ζάντα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί για την αντικατάσταση του ελαστικού, με την αφαίρεση πέντε μπουλονιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό ηλεκτρικό μοτέρ φροντίζει μια μπαταρία ιόντων λιθίου 50,4V/19,2Ah βάρους 8 κιλών, η οποία εξελίχθηκε και παράγεται από την ίδια την ιαπωνική εταιρεία και σύμφωνα με το πρότυπο WMTC προσφέρει αυτονομία περίπου 37 χιλιομέτρων. Το Neo's έχει παράλληλα τη δυνατότητα να εφοδιαστεί και με δεύτερη μπαταρία και να αυξήσει την αυτονομία του κατά το ίδιο πρότυπο έως και τα 68 χλμ. Επίσης, η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει χωρίς αυτή να αφαιρεθεί από το scooter (υπάρχει και αυτή η δυνατότητα). Από άδεια η φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί περίπου 8 ώρες.

Το ηλεκτρικό Yamaha Neo's φέρει δύο προγράμματα λειτουργίας για τον ηλεκτρικό του κινητήρα, το Standard και το Eco. Στην πρώτη περίπτωση η μέγιστη ισχύς φτάνει στα 2,06 KW ή 2,8 ίππους αν προτιμάτε, ενώ στη δεύτερη περιορίζεται στο 1,58 KW (2,14 ίππους), με την μέγιστη ταχύτητα κίνησης να μειώνεται παράλληλα από τα 40 στα 35 χλμ./ώρα. και την αυτονομία που προσφέρει η μπαταρία να αυξάνεται έως και τα 38,5 χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αναβάτης του Neo's μπορεί να συνδεθεί με το scooter μέσω του κινητού του με τη λήψη της δωρεάν εφαρμογής MyRide της Yamaha και τη σύνδεσή της στη Μονάδα Ελέγχου Επικοινωνίας (CCU) του scooter, χρησιμοποιώντας απλώς έναν κωδικό QR ή τον αριθμό VIN. Τα συνδεδεμένα όργανα LCD διαθέτουν εικονίδια που εμφανίζουν ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα σε πραγματικό χρόνο από το smartphone του χρήστη, φροντίζοντας ώστε κάθε χρήστης NEO's να μπορεί να βρίσκεται σε επαφή με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.

Οι αναβάτες του NEO's μπορούν επίσης να μοιραστούν τις οδηγικές τους εμπειρίες με άλλους χρήστες μέσω της εφαρμογής MyRide της Yamaha, καθώς και να εξάγουν πληροφορίες διαδρομών αλλά και να κάνουν σύνδεση με άλλους «MyRiders», προκειμένου να βλέπουν φωτογραφίες, να συγκρίνουν διαδρομές και να μαθαίνουν για νέους προορισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη δυνατότητα συνδεσιμότητας, η εφαρμογή MyRide παρέχει επίσης πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες αλλά και πληροφορίες για τη λειτουργία, όπως είναι η ταχύτητα, η επιτάχυνση, η κατάσταση της μπαταρίας του οχήματος και η παρακολούθηση διαδρομής. Η εφαρμογή MyRide εμφανίζει την κατάσταση φόρτισης και ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί το επίπεδο φόρτισης της κύριας μπαταρίας, αλλά και της δεύτερης προαιρετικής. Ένα σύστημα εντοπισμού στάθμευσης διευκολύνει τον εντοπισμό του scooter, ενώ μια ειδοποίηση δυσλειτουργίας ενημερώνει τον χρήστη για τεχνικά προβλήματα που μπορεί να χρήζουν προσοχής. Ο αναβάτης ενημερώνεται από ένα μικρό LCD πίνακα πληροφοριών, με το Neo's να ενεργοποιείται και να εκκινεί μέσω συστήματος Smart Key χωρίς φυσικό κλειδί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο ηλεκτρικό Yamaha Neo's θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές από τον Μάιο του 2022, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ