Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ενώνουν τις δυνάμεις του για κοινή ανταλλάξιμη μπαταρία

Νέο Yamaha EMF ηλεκτρικό scooter 2022

Μεγαλώνει η κοινοπραξία που στοχεύει στη δημιουργία κοινής μπαταρίας για τις μελλοντικές ηλεκτρικές μοτοσικλέτες, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές δικύκλων.

Και ενώ οι κατασκευαστές αυτοκινήτου δημιουργούν συνεργασίες και συμμαχίες για να εξελίξουν ο καθένας τις δικές του μπαταρίες που θα τους δώσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, οι κατασκευαστές μοτοσικλέτας κινούνται πιο... ενωτικά εκμεταλλευόμενοι και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται από μια τέτοια κίνηση.

Πριν από ένα περίπου χρόνο οι Honda, KTM, Piaggio και Yamaha ίδρυσαν την κοινοπραξία Swappable Batteries Motorcycle Consortium (SBMC) με στόχο να εξελίξουν όχι μόνο μια κοινή μπαταρία που θα χρησιμοποιείται για μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά δίκυκλα από όλους, αλλά και ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» που θα επιτρέπει την ανταλλαγή αυτών των κοινών μπαταριών -αφαίρεση άδειας μπαταρίας από το δίκυκλο οποιουδήποτε κατασκευαστή συμμετέχει στο πρόγραμμα και τοποθέτηση γεμάτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις τέσσερεις αρχικές εταιρείες της κοινοπραξίας SBMC προστέθηκαν μέσα σε μόλις 12 μήνες άλλες 17 μεταξύ των οποίων και άλλοι μεγάλοι παραδοσιακοί κατασκευαστές όπως οι Kawasaki και Suzuki, κατασκευαστές που εξελίσσουν και κατασκευάζουν μπαταρίες όπως η Samsung, αλλά και κατασκευαστές ηλεκτρονικών συστημάτων και περιφερειακών των μπαταριών όπως είναι η Sumitomo.

Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την εξέλιξη και εφαρμογή στην πράξη του κοινού οικοσυστήματος ανταλλάξιμων μπαταριών αλλά και των κοινών προδιαγραφών που απαιτούνται γι' αυτό. Τα μέλη της συμμαχίας είναι τα εξής: AVL, Ciklo, Fivebikes, Forsee Power, Hioki, Honda, Hyba, JAMA, Kawasaki, KTM, Kymco, Niu, Piaggio, Polaris, Roki, Samsung, Sinbon, Sumitomo, Suzuki, Swobbee, Vitesco, VeNetWork, Yamaha.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη διεύρυνση της συμμαχίας η SBMC προοδεύει και σε άλλους τομείς και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έγινε μέλος και της CENELEC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ηλεκτροτεχνική Τυποποίηση.

Οι ανταλλάξιμες μπαταρίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για τα αμιγώς ηλεκτρικά δίκυκλα αφού με τη δημιουργία τέτοιων σταθμών μπορεί να εξαλειφθεί επί της ουσίας το άγχος της αυτονομίας ενός δικύκλου αλλά, ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσει μια μπαταρίας αλλά και η ανάγκη εγκατάστασης φορτιστή στο σπίτι ή και στον χώρο εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ