Η Norton έγινε συλλέκτης των δικών της... μοτοσυκλετών

Η Norton έγινε συλλέκτης των δικών τη μοτοσικλετών 2022

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για έναν κατασκευαστή, η ιστορική αλλά πολύπαθη Norton προχώρησε στην αγορά μιας ολόκληρης συλλογής από δικές της κλασικές μοτοσικλέτες, για να καλύψει τα «κενά».

Αν και έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα, το όνομα της Norton εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα μας. Με ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα και υπό τη σκέπη της ινδικής TVS Motors στην οποία ανήκει, η θρυλική βρετανική εταιρεία μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με μια κάποια αισιοδοξία.

Η TVS φαίνεται να έχει πάρει σοβαρά την επένδυση της στη Norton, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα περίπου 120 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην βρετανική εταιρεία το επόμενο διάστημα, την οποία και απέκτησε πριν από από δύο περίπου χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Norton Model 1 1921
Norton Model 1 1921

Η ιστορία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DNA μιας εταιρείας και αυτό που την κάνει μικρή ή μεγάλη στα μάτια του κοινού. Έχοντας προφανώς ελλείψεις αναφορικά με τα μοντέλα που έχουν παράξει στο παρελθόν και λογικά με την προοπτική να δημιουργήσουν και ένα μουσείο, οι άνθρωποι της Norton προχώρησαν πρόσφατα στην αγορά μιας ολόκληρης συλλογής από μοτοσικλέτες που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν, συνολικά 55 στον αριθμό.

Οι 55 διαφορετικές Norton καλύπτουν χρονικά μια τεράστια περίοδο 76 ετών δραστηριότητας της βρετανικής εταιρείας, από το 1916 έως και το 1992. Μάλιστα και οι 55 μοτοσικλέτες αποτελούσαν μέχρι και την πώληση τους μέρος της ίδιας συλλογής ενός φανατικού Άγγλου συλλέκτη μοντέλων Norton.

Norton F1
Norton F1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις σπάνιες Norton που βρήκαν ξανά το δρόμο πίσω στην εταιρεία είναι μια Model 1 «Big four» του 1921, ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του ιδρυτή της εταιρείας James Lansdowne Norton, ενώ προχωρώντας στις πιο σύγχρονες δημιουργίες βλέπουμε και την Norton F1 του 1990 που φέρει κινητήρα Wankel και στην αγωνιστικής μορφή αποτελεί την τελευταία βρετανική μοτοσικλέτα που κέρδισε στο θρυλικό Isle of Man TT με αναβάτη τον Steve Hislop. Μόλις 115 είδαν το φως της παραγωγής.

Το ποσό που αντάλλαξε χέρια για να απόκτηση τη συλλογή η Norton δεν έγινε γνωστό, ενώ προς το παρόν κάποιες από τις μοτοσικλέτες θα κοσμούν την είσοδο των νέων κεντρικών γραφείων της εταιρείας που βρίσκονται στο Solihull της Αγγλίας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ