Τι πρέπει να προσέχετε ταξιδεύοντας Χειμώνα

snow driving

Επιστρέφοντας στην κανονικότητά μας, μετά το πέρας περιορισμών και μέτρων, ίσως οργανώσετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο σε χειμερινό προορισμό. Όμως προτού σκεφτείτε το παιχνίδι στο χιόνι, τις στιγμές χαλάρωσης μπροστά από ένα τζάκι κ.τ.λ., πρέπει να σκεφτείτε την προετοιμασία του αυτοκινήτου σας ώστε να διασφαλίσετε πως θα είναι «ετοιμοπόλεμο» για τις συνθήκες που ενδεχομένως συναντήσετε στο βουνό.

>> Ενημέρωση
Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, αναζητήστε πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τόσο σε αυτόν, όσο και στη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδοστρώματος και τυχόν έκτακτα δελτία επικείμενης κακοκαιρίας, ώστε να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε στο ταξίδι σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

>> Αλυσίδες
Εφόσον υπάρχει πρόβλεψη για χιονιά κατά τις ημέρες του ταξιδιού ή ο προορισμός σας είναι σε μεγάλο υψόμετρο, η ύπαρξη αλυσίδων στο αυτοκίνητο είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο αυτές δεν τοποθετούνται μόνες τους, ούτε υπό δύσκολες συνθήκες θα μπορείτε να κάνετε πειραματισμούς. Για να αποφύγετε λοιπόν δύσκολες καταστάσεις, κάντε μία πρόβα πριν ταξιδέψετε. Επιβεβαιώστε πως οι αλυσίδες που έχετε ταιριάζουν στις διαστάσεις των τροχών του αυτοκινήτου σας και εξασκηθείτε στην τοποθέτησή τους. Παράλληλα, κάντε σωστή χρήση. Δεν τις χρησιμοποιούμε στην άσφαλτο και τις τοποθετούμε πάντα στους σωστούς τροχούς. Πως μεταφράζεται αυτό; Στον εμπρός άξονα στα προσθιοκίνητα οχήματα, στον πίσω άξονα στα πισωκίνητα. Όσα για τα τετρακίνητα οχήματα, τοποθετούμε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς.

>> Ελαστικά 
Όσοι ταξιδεύετε σταθερά σε χειμερινούς προορισμούς, ξέρετε πως τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να σας γλιτώσουν από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα όμως κι αν πρόκειται για ένα περιστασιακό ταξίδι, υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για εσάς και τους συνεπιβάτες σας. Και παράλληλα, θα φροντίσετε και το πορτοφόλι σας αφού ένα γλίστρημα σε βρεγμένο ή παγωμένο οδόστρωμα, θα έχει πολύ κοστοβόρες συνέπειες. Ελέγξτε λοιπόν το πέλμα των ελαστικών σας, αν οι αυλακώσεις έχουν ακόμα το προβλεπόμενο βάθος (ο ΚΟΚ ορίζει ως κατώτατο όριο τα 1.6 mm). Αν όχι, αν υπάρχουν εμφανή χτυπήματα ή σκισίματα στο ελαστικό, αν έχετε το ίδιο σετ περισσότερα από τέσσερα (4) χρόνια ή αν έχετε «γράψει» με αυτά περισσότερα από 40 χιλιάδες χιλιόμετρα, καλό είναι να προβείτε σε αντικατάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

>> Καθαριστήρες
Μία έντονη νεροποντή ή μία χιονόπτωση μπορεί να περιορίσουν επικίνδυνα την ορατότητά σας αν τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων δεν λειτουργούν σωστά. Πριν το ταξίδι, ελέγξτε τη λειτουργία τους και παράλληλα, συμπληρώστε νερό και αντιψυκτικό στο δοχείο πλυστικού υγρού.

>> Ηλεκτρικά
Πέραν του εύλογου ελέγχου σε ένα συνεργείο, υπάρχει ένα βασικό τεστ που μπορείτε να κάνετε και αφορά στη ζωή της μπαταρίας σας. Αν πατώντας το γκάζι τα φώτα δυναμώνουν ή αν στο ρελαντί η δέσμη των φώτων δεν είναι σταθερή, τότε απαιτείται συμπλήρωμα υγρών ή αντικατάσταση, για να μη παραδώσει πνεύμα η μπαταρία σας.

>> Φώτα
Προτού ταξιδέψετε, σιγουρευτείτε πως όλα τα φώτα του οχήματός σας λειτουργούν σωστά. Τα φώτα πορείας, οπισθοπορείας, τα φώτα ομίχλης, η μεσαία και η μεγάλη σκάλα.

>> Air Condition
Κι εδώ η ορατότητά μας μπορεί να επηρεαστεί επικίνδυνα. Αν θολώσουν τα τζάμια ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ανακτήσετε γρήγορα την απαιτούμενη ορατότητα, είναι με τον κρύο αέρα. Απαιτείται λοιπόν έλεγχος και καθαρισμός κι αυτό όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την υγεία μας, αφού το air condition αποτελεί συχνά εστία μικροβίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

>> Σύστημα ψύξης
Πριν το ταξίδι, ελέγχουμε πάντα τη στάθμη του υγρού στο ψυγείο και το Χειμώνα, είναι απαραίτητη και η χρύση αντιψυκτικού.

>> Ρεζέρβα/Εργαλειοθήκη/Φαρμακείο
Ποτέ δεν ξέρεις πότε τα πράγματα θα πάνε στραβά, καλό είναι λοιπόν να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Ελέγξτε την κατάσταση της ρεζέρβας και βεβαιωθείτε πως έχετε προειδοποιητικό τρίγωνο, καλώδια ρεύματος για τη μπαταρία, σταυρό κτλ. Επιπρόσθετα, αν η αναποδιά λάβει χώρα υπό δύσκολες συνθήκες, θα είναι χρήσιμο να έχετε αδιάβροχο, γάντια, φακό, σχοινί ρυμούλκησης κ.α. Και φυσικά, καλό θα ήταν να τσεκάρετε πως το φαρμακείο του αυτοκινήτου σας έχει μέσα όλα τα απαραίτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ