Τι λάδι να βάλω στο αυτοκίνητό μου για να μην κάψω τον κινητήρα -Πώς θα αποφύγω το λάθος

Engine oil 1

Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιεί ο κινητήρας του αυτοκίνητου τους και απλώς επισκέπτονται το συνεργείο για αυτή τη δουλειά.

Η περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου είναι ένας τομέας που περνά σε δεύτερη μοίρα από αρκετούς οδηγούς, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται το συνεργείο μόνο όταν χαλάσει ή όταν ανάψει κάποια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων.

Engine oil 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να είμαστε συνεπείς όμως με την προγραμματισμένη συντήρηση του αυτοκινήτου έχει μόνο θετικό αντίκτυπο, ενώ το να έχουμε ορισμένες βασικές γνώσεις πάνω σε αυτή θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου, θα μας εξοικονομήσει περιττά έξοδα από έκτακτες βλάβες και φυσικά θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Για αρχή όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε τι τύπο λιπαντικού χρησιμοποιεί ο κινητήρας μας. Πρόκειται για μια απλή πληροφορία που θα βρούμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Εκεί αναφέρει τον τύπο λιπαντικού που έχει και φυσικά κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται.

Engine oil 3

Εάν για κάποιο λόγο δεν έχετε το «βιβλιαράκι» του κατασκευαστή, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο. Βέβαια, εκεί μπορεί να βρείτε διάφορες απαντήσεις, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον επίσημο αντιπρόσωπο.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Τα λιπαντικά κινητήρων χωρίζονται σε ορυκτέλαια, ημισυνθετικά και συνθετικά, με τα τελευταία να είναι τα πιο εξελιγμένα και να χρησιμοποιούνται από όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, υπάρχει το ιξώδες του λιπαντικού που αφορά τη ρευστότητά του και αλλάζει ανάλογα με την περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο πιο χαμηλό είναι το ιξώδες του λιπαντικού, τόσο πιο κατάλληλο είναι για αυτοκίνητα που κινούνται σε ψυχρά κλίμα. Εάν είναι υψηλό το ιξώδες, τότε ενδείκνυται για περιοχές με ζεστό κλίμα.

Engine oil 5

Στην περίπτωση που πρέπει να προσθέσετε λίγο λάδι στον κινητήρα, θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο που προτείνει ο κατασκευαστής. Εάν χρησιμοποιήσετε λιπαντικό που δεν προβλέπεται από το εργοστάσιο, τότε θα μειώσετε το προσδόκιμο ζωής και την απόδοση του κινητήρα, ενώ δεν αποκλείεται να «κουράσετε» και άλλα μηχανικά μέρη, όπως το τούρμπο.

Η σωστή λίπανση του κινητήρα είναι θέμα ζωτικής σημασίας, μιας και εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας, ενώ τα μηχανικά μέρη κινούνται σωστά και διατηρούνται καθαρά.

Για αυτό και η πραγματοποίηση της περιοδικής συντήρησης στην ώρα της, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Με αυτά κατά νου, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να βάζετε στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας μόνο το λιπαντικό που προτείνει ο κατασκευαστής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ