Φρένα που καταρρέουν - Τα πρώτα σημάδια

Brake Health Check 1

Η ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Ένας από τους σημαντικότερους είναι η αποδοτική λειτουργία του συστήματος φρένων.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν την μη αποδοτική λειτουργία των φρένων του αυτοκίνητου μας και ποια είναι τα πρώτα σημάδια που θα μας οδηγήσουν στο συνεργείο για επιθεώρηση και επισκευή;

Πρώτα απ’ όλα, όταν το αυτοκίνητο σας αρχίζει να κάνει περίεργους θορύβους ή αισθανθείτε έντονη μυρωδιά από το σύστημα των φρένων, μην το αμελήσετε και επιμεληθείτε του θέματος πριν επιδεινωθεί η κατάσταση. Η καθυστέρηση της διάγνωσης του προβλήματος είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ακριβότερα αναλώσιμα με αντίστοιχο κόστος εργασίας τοποθέτησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, εάν δεν αντικαταστήσετε στην ώρα τους τα φαγωμένα τακάκια των φρένων, υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρήσετε και υγιή μέρη του συστήματος φρένων, όπως για παράδειγμα οι δισκόπλακες.

Brake Health Check 1

Τα ποιο εύκολα στον εντοπισμό σημάδια κόπωσης του συστήματος φρένων για τον μέσο οδηγό είναι το σφύριγμα και η αίσθηση κατά την διάρκεια που πιέζετε το πεντάλ φρένων. Εάν για παράδειγμα ακούτε κάποιο σφύριγμα ή γδάρσιμο κατά την διάρκεια επιβράδυνσης, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα τακάκια χρειάζονται επιθεώρηση. Αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν φαγωθεί εντελώς το υλικό τριβής και προκαλέσουν φθορά σε άλλα αναλώσιμα που θα επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος επισκευής.

Εάν νοιώσετε κραδασμό στο πεντάλ του φρένου ή το τιμόνι, να ξέρετε ότι οφείλετε στις στραβωμένες δισκόπλακες των φρένων και ότι πρέπει να δράσετε άμεσα. Όσο αφήνετε να περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνετε στο σύστημα φρένων από την παραμόρφωση των δίσκων που προκαλεί η επαφή μέταλλου με μέταλλο, ενώ φυσικά αυξάνετε το κόστος επισκευής. Ενημερωτικά, καλό είναι να ακινητοποιήσετε το όχημα για λόγους ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Brake Health Check 2

Η αύξηση της διαδρομής του πεντάλ φρένων είναι ένα ακόμα σύμπτωμα μη αποδοτικής λειτουργίας του συστήματος πέδησης. Εάν για παράδειγμα χρειάζεται να πατήσετε πιο βαθιά το πεντάλ για να ακινητοποιήσετε με ασφάλεια και στον επιθυμητό χρόνο το αυτοκίνητο σας, τότε θα πρέπει να ελέγξετε οπωσδήποτε την τρόμπα του υδραυλικού συστήματος και τα τακάκια.

Η φθορά των τελευταίων θα αναπληρωθεί από το υγρό φρένων με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η διαδρομή του πεντάλ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας ανάψει και η ένδειξη φρένων (που ανάβει και όταν ενεργοποιείται το χειρόφρενο) στον πίνακα οργάνων, μιας και θα πέσει η στάθμη του ρεζερβουάρ του υγρού φρένων.

Δείτε επίσης: Ποιά best seller εταιρεία ανακαλεί χιλιάδες οχήματα για σοβαρά προβλήματα;

Εάν δεν έχουν φθορά τα τακάκια, ελέγξτε για διαρροή από το κύκλωμα του υγρού φρένων. Εννοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση ακινητοποιούμε το αυτοκίνητό μας. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή να είναι πολύ σκληρό το πεντάλ και να μην πιέζεται με ευκολία, το πρόβλημα εντοπίζεται στην μεμβράνη της υδραυλικής υποβοήθησης (σέρβο) που τρύπησε λόγω πολυκαιρίας ή συνθηκών χρήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, θα πρέπει να πραγματοποιείτε συχνά οπτικό έλεγχο στα φρένα για τυχόν διαρροές, το πάχος πάστας στα τακάκια και φυσικά την κατάσταση των δίσκων. Ο πιο εύκολος τρόπος για να δείτε εάν χρειάζονται αντικατάσταση οι δισκόπλακες του αυτοκινήτου σας είναι η εμφάνιση “ρωγμών” και η δημιουργία δοντιού (νυχάκι) στο περίγραμμά της.

Δείτε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος πέδησης

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ