Λάδια αυτοκινήτου: Αλήθειες και ψέματα για τον φύλακα άγγελο του κινητήρα

Αλλαγή λαδιών

Η λίπανση ενός κινητήρα αποτελεί το Α και το Ω της σωστής συντήρησής του και της προστασίας του, η τακτική αντικατάσταση των λιπαντικών συνεπώς και η επιλογή του σωστού τύπου μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς και δαπανηρούς μπελάδες.

Τα λιπαντικά ενός κινητήρα αποτελούν τον αφανή ήρωα της καθημερινότητά μας, εξασφαλίζοντας την αποδοτική λειτουργία του αυτοκινήτου μας αλλά και τη μακροζωία του.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει δεν σχετίζεται μόνο με τη συχνότητα της αντικατάστασής τους αλλά και του τύπου τον οποίο θα πρέπει να επιλέξει κανείς ώστε να επιτύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αλλαγή λαδιών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προδιαγραφές του κατασκευαστή

Ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο κινητήρας μας λιπαίνεται αποτελεσματικά είναι να ακολουθήσουμε τις προδιαγραφές που ορίζει ο ίδιος ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, τόσο για τη συχνότητα αντικατάστασης όσο και για τον τύπο των λιπαντικών.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κατασκευαστής αφήνει στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα να επιλέξει τον χρόνο αντικατάστασης των λιπαντικών, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον χρόνο ζωής των λαδιών ενός κινητήρα, πέρα από τη συνήθη καταπόνηση που δέχονται όσο το αυτοκίνητό μας «γράφει» χιλιόμετρα.

Ανάλογα με τα όσα ορίζει ο κατασκευαστής, λοιπόν, η αντικατάσταση των λιπαντικών μπορεί να γίνει μετά το πέρας των 15.000 ή 20.000 χιλιομέτρων ή στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός χιλιομέτρων με τη συμπλήρωση δύο ετών.

Τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής θα πρέπει να ακολουθούμε και σε ό,τι αφορά στον τύπο των λιπαντικών που επιλέγουμε για τον κινητήρα μας. Θεωρήστε δεδομένο ότι τα συνθετικά λιπαντικά αποτελούν για την πλειονότητα των κινητήρων τη βέλτιστη επιλογή, ενώ για τους βαθμούς ιξώδους (βλέπε ρευστότητα λαδιού) θα πρέπει να καταφύγουμε στον οδηγό χρήσης του αυτοκινήτου ώστε να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας.

Αλλαγή λαδιών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πολλές περιπτώσεις ο βαθμός ιξώδους των λιπαντικών μεταβάλλεται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία πρόκειται να διατεθεί το αυτοκίνητα, καθώς τα θερμότερα κλίματα π.χ. της νότιας Ευρώπης έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από εκείνα των σκανδιναβικών χωρών.

Σημειώστε ότι για παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, έχουν δημιουργηθεί ειδικές σειρές λιπαντικών, η οποίες περιορίζουν -μεταξύ άλλων- και την εισροή λαδιού στον θάλαμο καύσης, διαθέτοντας μικρότερη ρευστότητα.

Ο οπτικός έλεγχος

Ο οπτικός έλεγχος των λιπαντικών ενός κινητήρα αποτελεί μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καταφεύγουμε στη ράβδο μέτρησης στάθμης λαδιού ώστε να σιγουρευτούμε ότι η ποσότητα των λιπαντικών στον κινητήρα μας παραμένει στα προβλεπόμενα από τον κατασκευαστή επίπεδα.

Από τον έλεγχο αυτό μπορούμε επίσης να αποκομίσουμε μια εικόνα και για την ποιότητα των λαδιών, καθώς το πολύ σκούρο χρώμα, οι φυσαλίδες ή ακόμα και τα ρινίσματα μετάλλου θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Θυμηθείτε ότι ο έλεγχος της στάθμης των λαδιών πραγματοποιείται όταν ο κινητήρας είναι κρύος, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια ποσότητα, τότε ο τύπος του λιπαντικού θα πρέπει να είναι ο ίδιος.

Οι συχνότερες αλλαγές λαδιού

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αντικαταστήσουν τα λιπαντικά πολύ πριν καλυφθεί ο αριθμός χιλιομέτρων που προβλέπει ο κατασκευαστής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την προστασία του κινητήρα.

Η πρακτική αυτή μπορεί να θεωρηθεί έως έναν βαθμό σωστή, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε απλούστερης τεχνολογίας κινητήρες και σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες λειτουργίες, η συχνότερη από τα προβλεπόμενα αντικατάσταση των λιπαντικών δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, θα επιβαρύνει την τσέπη μας και το περιβάλλον, καθώς η διαχείριση των λιπαντικών ενός κινητήρα, μετά την αντικατάστασή τους δεν αποτελεί το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Σημειώστε ότι κάθε αλλαγή λαδιών, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί αυτή, θα πρέπει να συνοδεύεται από την αντικατάσταση του φίλτρου λαδιού, το οποίο συγκρατεί τους ρύπους, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή ροή από και προς την αντλία λαδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ