Service αυτοκίνητου: 4 περιπτώσεις που πρέπει να τοποθετήσετε γνήσια ανταλλακτικά

car-service

Γνήσιο ή ιματασιόν ανταλλακτικά; Και αν όχι γνήσια, πώς επιλέγετε την after market μάρκα που θα βάλετε; Ας δούμε ποια σημεία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Η ελεύθερη αγορά ανταλλακτικών περιλαμβάνει πολυάριθμες επιλογές προϊόντων για όλα τα βαλάντια. Παράλληλα, η είσοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τα εκατοντάδες e-shops που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο, διευρύνουν την παλέτα των επιλογών κατά πολύ. Είναι, όντως, τόσο εύκολη η επιλογή ανταλλακτικών; Επιλέγεις μόνο με κριτήριο την τιμή, διαλέγεις επώνυμες εταιρείες ή απευθύνεσαι αποκλειστικά στο επίσημο δίκτυο όπου θα σου τοποθετήσουν γνήσια προϊόντα με την απαραίτητη εγγύηση ανταλλακτικών και εργασίας;

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως στην ελεύθερη αγορά μπορεί κάποιος να βρει αξιόλογα και πολύ καλά ανεξάρτητα συνεργεία και εξαιρετικές after market επωνυμίες ανταλλακτικών, εφάμιλλής ποιότητας με εκείνη των γνήσιων προϊόντων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις περιπτώσεις που καταναλωτές δημιούργησαν μεγάλες βλάβες στο αυτοκίνητό τους λόγω της τοποθέτησης χαμηλής αμφιβόλου ποιότητας αναλώσιμα, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή. Παρακάτω αναλύουμε 4 περιπτώσεις, στις οποίες είναι απαραίτητο να τοποθετούμε-αν είναι δυνατόν-γνήσια ανταλλακτικά στο αυτοκίνητό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιμάντας χρονισμού-Αντλία νερού

ιμάντας χρονισμού

Στα αυτοκίνητα που φέρουν ιμάντα αντί καδένα, η αντικατάσταση του ιμάντα κρίνεται απαραίτητη στα τέσσερα-πέντε χρόνια ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή (μπαίνει και χιλιομετρικό όριο σε κάποιες περιπτώσεις). Συνήθως, η αλλαγή του ιμάντα συνοδεύεται και από τοποθέτηση καινούργιας αντλίας νερού. Και τα δύο αυτά αναλώσιμα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κινητήρα, καθώς η μη σωστή λειτουργία τους μπορεί να επιφέρει πλήρη καταστροφή του κινητήρα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ιμάντας χρονισμού «κόπηκε» καθ’ οδόν κάτι που σημαίνει πως ακολουθεί πλήρης επισκευή του μοτέρ.

Τακάκια

τακάκια φρένων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι, δεν κάνουν όλα τα τακάκια την ίδια δουλειά. Τα κακής ποιότητας τακάκια, εκτός της μειωμένης χιλιομετρικής αντοχής τους, αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος καθώς κάτω από πίεση χάνουν μέρος της ιδιότητάς τους και όπως λέμε στη γλώσσα του αυτοκινήτου «σαπουνιάζουν» πάνω στα δισκόφρενα. Αυτό ο οδηγός το εισπράττει μέσω της αύξησης της διαδρομής του πεντάλ φρένου. Παράλληλα, τα αμφιβόλου ποιότητας τακάκια φθείρουν τα δισκόφρενα σε βάθος χρόνου, η αντικατάσταση των οποίων είναι πολύ πιο δαπανηρή.

Λάδια και φίλτρο λαδιού

αλλαγή λαδιών

Και, όμως, το λιπαντικό του κινητήρα είναι ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα που οφείλουμε να αντικαταστήσουμε στο αυτοκίνητό μας. Εκτός της εύρυθμης λειτουργίας των κινητών εσωτερικών μερών του μοτέρ βοηθά και στην απαγωγή θερμότητας. Ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας ενδέχεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του κινητήρα και να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση λαδιού και μακροπρόθεσμες βλάβες. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το φίλτρο που απομακρύνει υπολείμματα και βοηθά στο καθαρισμό του λιπαντικού. Μάλιστα, πρόσφατα, από συνεργείο μας αναφέρθηκε περιστατικό από συνεργείο όπου ένα φίλτρο λαδιού ευτελούς ποιότητας και αξίας «αποκολλήθηκε» από τον κινητήρα προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φίλτρο καμπίνας

φίλτρο καμπίνας

Γνωστό σαν φίλτρο γύρης ή συγκράτησης μικροσωματιδίων, το εν λόγω αναλώσιμο μας προστατεύει από αόρατους εχθρούς. Ένα καλό προϊόν του είδους θα κρατήσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας «καθαρό» από δυσάρεστες μυρωδιές και άλλα βλαβερά σωματίδια. Μάλιστα οι ειδικοί συμβουλεύουν να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του, ειδικά στους κατοίκους των πόλεων, σε όσους μεταφέρουν μικρά παιδιά ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ