Ελαστικά για SUV: Τα καλύτερα που μπορείς να επιλέξεις

Dacia Duster

Η ώρα για αλλαγή ή αναβάθμιση των ελαστικών του SUV μας έφτασε και την κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να φτάσουμε με ψυχραιμία στη σωστή επιλογή.

Έχοντας προικιστεί από τους κατασκευαστές τους με την ικανότητα να κινούνται με άνεση και εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, τα SUV είναι τα μοντέλα που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων του κοινού, φυσικά και του ελληνικού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρίες των ελαστικών φέρουν μια ευρεία γκάμα επιλογών, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες κίνησης. Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να κινηθούμε ώστε να φτάσουμε στη σωστή επιλογή που θα καλύπτει με άριστο τρόπο τις δικές μας ανάγκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιλογή στα μέτρα μου, για την πόλη ή το βουνό

Δεκάδες είναι οι επιλογές που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά ελαστικών, οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτά που υπόσχεται ο κατασκευαστής τους, με στόχο να δώσουν στον οδηγό του SUV αυτά που ζητάει.

Το πιο σημαντικό κατά την επιλογή ελαστικού για το SUV μας είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις πραγματικές ανάγκες και τα θέλω μας. Έτσι θα καταλήξουμε σε μια επιλογή που θα εξυπηρετήσει τα παραπάνω στο 100% και δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων λόγω υπέρμετρου... ενθουσιασμού κατά την αγορά τους. Τι εννοούμε με αυτό; Για παράδειγμα, αν έχουμε στην κατοχή μας ένα SUV με το οποίο κινούμαστε καθημερινά στην πόλη και στη συντριπτική πλειοψηφία των διαδρομών μας εκτός αυτής επιλέγουμε ασφάλτινες διαδρομές, τότε πραγματικά χρειαζόμαστε ένα σετ ελαστικών που έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει τα μέγιστα στην άσφαλτο, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερα περιθώρια πρόσφυσης, μειωμένες αποστάσεις ακινητοποίησης αλλά και υψηλότερα επίπεδα άνεσης στο ταξίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και αν χρειαστεί κάποια στιγμή να πατήσω χώμα;», σας ακούμε να ρωτάτε εύλογα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη μειωμένη πρόσφυση που προσφέρουν σε αυτό το τερέν τα αμιγώς ασφάλτινα ελαστικά (κυρίως λόγω χάραξης), αλλά και τη μεγαλύτερη προσοχή που πρέπει να δώσετε κατά την κίνηση σας για να μην τα τραυματίσετε, η απάντηση είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, στη διάσχιση ενός ήπιου χωματόδρομου με λογικές ταχύτητες. Όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, τη στιγμή που η απόσταση από το έδαφος αλλά και το set up των αναρτήσεων του SUV σας θα δώσουν τη λύση στην περίπτωση που βρείτε στον διάβα σας και ανωμαλίες. Θυμηθείτε ότι προχωράτε στην παραπάνω επιλογή κινούμενοι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ασφάλτινο οδόστρωμα.

Θέλω εντός αλλά και εκτός

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το «mix» των προδιαγραφών ενός ελαστικού μπορεί να αλλάξει όσο αλλάζει και η διάθεση μας για εκτός δρόμου περιπέτεια. Αν δηλαδή οι χωμάτινες διαδρομές περιλαμβάνονται συχνά στο μενού των εκδρομών μας εκτός των τειχών της πόλης και αυτό είναι κάτι που το κάνουμε επίσης συχνά, τότε η ορθότερη επιλογή είναι σίγουρα ένα σετ ελαστικών με χάραξη και προδιαγραφές και γι' αυτές τις συνθήκες. Σχεδιασμένα για να προσφέρουν περισσότερη πρόσφυση στο χώμα ακόμη και όταν αυτό δεν είναι στεγνό, τα εν λόγω ελαστικά δίνουν τη δυνατότητα και στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης που μπορεί να φέρει ένα SUV να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά, ειδικά αν υπάρχουν προγράμματα οδήγησης για κίνηση σε σαθρό έδαφος/λάσπη. Να σημειωθεί ότι αυτά τα προγράμματα ως ένα βαθμό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και με τα αμιγώς ασφάλτινα ελαστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την καλύτερη αξιοποίηση των παραπάνω συστημάτων υπάρχουν τα ελαστικά που φέρουν τη σήμανση Mud and Snow (M+S, M&S ή MS). Πρόκειται για ελαστικά τεσσάρων εποχών που προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη κατά την οδήγηση σε λάσπη και χιόνι με την ανάλογη μείωση ωστόσο στην απόδοση τους στην άσφαλτο. Σε γενικές γραμμές αποτελούν μια καλή επιλογή και για τη χώρα μας, αν οι διαδρομές που κάνουμε γίνονται συχνά υπό τέτοιες συνθήκες.

Τα ελαστικά με περισσότερο χωμάτινο προφίλ έχουν επίσης διαβαθμίσεις στην εκτός δρόμου απόδοση τους ώστε να καλύψουν τη μικρότερη ή μεγαλύτερη «διάθεση» για περιπέτεια του οδηγού, πριν ο τελευταίος φτάσει στις εξειδικευμένες λύσεις που προσφέρουν τα καθαρόαιμα off-road ελαστικά. Ωστόσο, η απόδοση τους στην άσφαλτο (πρόσφυση και αποστάσεις φρεναρίσματος), είναι λογικό να μειώνεται όσο βελτιώνονται οι εκτός δρόμου προδιαγραφές τους και αυτό θα πρέπει να το λάβετε επίσης υπόψη, αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει το τέλειο ελαστικό για όλες τις συνθήκες.

Toyota Yaris Cross
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καιρός που παίζει τον δικό του ρόλο

Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε υπόψη μας και το κλίμα που συνήθως επικρατεί, τουλάχιστον στην περιοχή που ζούμε και κινούμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Στην Ελλάδα το κλίμα είναι σε γενικές γραμμές ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του έτους και στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν όμως και περιοχές της Β. Ελλάδας όπου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνοδεύονται από βροχές ή και χιονοπτώσεις. Αν αντιμετωπίζετε και εσείς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τη λύση έρχονται να δώσουν τα χειμερινά ελαστικά, τα οποία φέρουν και τη σχετική ένδειξη 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), η οποία τονίζει την ειδική σύσταση της γόμας τους η οποία προσφέρει πρόσφυση και όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους επτά (7) βαθμούς Κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε τα συγκεκριμένα ελαστικά είναι ειδικών συνθηκών και όχι κατάλληλα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας όπου οι θερμοκρασίες βρίσκονται σημαντικά ψηλότερα από αυτό το όριο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Η ετικέτα που κάνει τη διαφορά

Για την σωστή επιλογή του νέου ελαστικού σας σημαντικός «βοηθός» είναι και η ετικέτα που τα ακολουθεί, στην οποία μπορείτε με εύκολο και κατανοητό τρόπο να ελέγξετε τις επιδόσεις του αναφορικά με το κράτημα στο βρεγμένο (αξιολόγηση από Α έως Ε), την «συνεισφορά» του στην κατανάλωση καυσίμου (ίδια κλίμακα), αλλά και τα επίπεδα θορύβου που παράγει κατά την κύλιση (A έως C). Έτσι, κάνετε συχνά μεγάλες αποστάσεις καλό θα ήταν να επιλέξτε ένα ελαστικό με υψηλή αξιολόγηση στον τομέα του θορύβου, για μεγαλύτερη άνεση στο ταξίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tire Label

Τέλος, κατά την επιλογή του επόμενου ελαστικού μας έχουμε πάντα υπόψη μας τα εξής: οι προδιαγραφές του ελαστικού που επιλέγουμε πρέπει να είναι πάντα σύμφωνες με τις προδιαγραφές που συστήνει ο κατασκευαστής για το SUV που έχουμε στην κατοχή μας και δεν αγοράζουμε ποτέ μεταχειρισμένα ελαστικά.

Για όλους εσάς που ψάχνετε για το επόμενο ελαστικό του SUV σας, ακολουθούν πέντε προτάσεις υψηλών επιδόσεων από γνωστούς κατασκευαστές που μπορούν να δώσουν λύση στις ανάγκες σας.

Continental

ContiCrossContact™ LX Sport


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα M+S ελαστικό που προορίζεται κυρίως για χρήση στην άσφαλτο και για γενική χρήση εκτός δρόμου (90% εντός και 10% εκτός). Η χάραξη του πέλματος του προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στο στεγνό και το βρεγμένο οδόστρωμα, ενώ ιδιαίτερα προσεγμένη είναι και η μείωση της αντίστασης του κατά την κύλιση.

ContiCrossContact™ LX 2

Ένα ελαστικό υψηλών επιδόσεων για χρήση σε άσφαλτο αλλά και σαθρό έδαφος (80% εντός/20% εκτός). Διακρίνεται για τις επιδόσεις του στο φρενάρισμα σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά και για την υψηλή χιλιομετρική του απόδοση (ομοιόμορφη κατανομή πίεσης μεταξύ ελαστικού και δρόμου), ενώ προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης κατά την οδήγηση καθώς παράγοντας χαμηλότερης έντασης θόρυβο κατά την κύλιση.

CrossContact™ ATR

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CrossContact™ ATR απευθύνεται σε εκείνους που ζητούν περισσότερη πρόσφυση από το ελαστικό τους στην εκτός δρόμου κίνηση (70% εντός/30% εκτός). Η σχεδίαση του πέλματος αυξάνει την ανθεκτικότητα του στα δύσκολα καθώς εμποδίζει τις πέτρες από το να σφηνώνονται σε αυτό και έτσι αποφεύγονται τα πρόωρα κοψίματα και ξεφλουδίσματα. Παρά τα πιο off road χαρακτηριστικά και εδώ ο θόρυβος κύλισης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα χάρη στους αναστολείς που έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση του πέλματος, για ομαλό και ήσυχο ταξίδι.

Δείτε εδώ τα προϊόντα της Continental

General Tire

Grabber GT

Το Grabber GT μας έρχεται από την φημισμένη θυγατρική της Continental, General Tire, την αμερικάνικη εταιρία με εμπειρία στην κατασκευή ελαστικών που ξεπερνά τον έναν αιώνα και ξεχωρίζει για τις προτάσεις της που προορίζονται για SUV μοντέλα. Το Grabber GT είναι ένα ελαστικό που διακρίνεται για την συνολική του απόδοση στο ασφάλτινο τερέν (100%) και προσφέρει στον οδηγό εξαιρετικό έλεγχο τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο. Σχεδιασμένο για χρήση στην άσφαλτο για ισχυρά SUV και οχήματα εκτός δρόμου το M+S Grabber GT προσφέρει παράλληλα χαμηλά επίπεδα θορύβου αλλά και μειωμένες αποστάσεις ακινητοποίησης στο βρεγμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ τα προϊόντα της General Tire

Yokohama

Geolandar CV G058

Tο Geolandar CV G058, είναι ένα ελαστικό τεσσάρων εποχών που απευθύνεται σε SUV αλλά και crossover μοντέλα. Προσφέρει εξαιρετική ελκτική πρόσφυση κατά την κίνηση σας εκτός ασφάλτου, ενώ η σύασταση της γόμας του είναι μελετημένη για να παραμένει ελαστική ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα δυνατά του χαρακτηριστικά συμπληρώνονται από τη μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου που παράγει στην άσφαλτο, για ένα ξεκούραστο ταξίδι.

Michelin

michelin latitude cross
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Michelin Latitude Cross προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής του πέλματος, ανάλογη της φήμης των ελαστικών Michelin, χωρίς να θυσιάζεται καμία από τις επιδόσεις off-road που το καθιστούν μοναδικό. Το μείγμα “Terrain-Proof” του ελαστικού προέρχεται από την τεχνολογία των χωματουργικών ελαστικών και έτσι αντέχει στην φθορά κάτω από δύσκολες συνθήκες οδήγησης, ιδιαιτέρως:

• σε πολλαπλές χρήσεις, για παράδειγμα σε πετρώδη/χαλικόστρωτα εδάφη.
• με βαρυφορτωμένα οχήματα, για παράδειγμα στην περίπτωση ρυμούλκυσης κουβουκλίου μεταφοράς ίππου.
• σε σκληρές συνθήκες οδήγησης στον δρόμο (απότομα φρεναρίσματα, επιταχύνσεις ή στροφές).

Δείτε εδώ τα προϊόντα της Michelin

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ