Ποιοι πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα αυτοκινήτων - Τι πρέπει να γνωρίζετε

φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, συγκριτικά με άλλους συμπολίτες τους, χωρίς να γνωρίζουν πού οφείλεται η διαφορετική τιμολόγηση.

Υποχρεωτική είναι η ασφάλιση των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στη χώρα μας, μιας και καλύπτει την αστική ευθύνη που έχουμε ως ιδιοκτήτες οχημάτων, σε περίπτωση που προκληθεί με δική μας υπαιτιότητα τροχαίo ατύχημα, με υλική ή σωματική βλάβη σε τρίτους.

Πολλοί, ωστόσο, από τους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, εκδηλώνουν συχνά απορίες – ή ακόμα και τη δυσαρέσκειά τους – για την τιμολόγηση του ασφαλιστήριου συμβολαίου τους, μιας και θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους.

Αυτό, όμως, που αγνοούν είναι ότι τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου επηρεάζονται από κάποιους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από τις ασφαλιστικές ώστε να τροποποιήσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας, λοιπόν, οδηγός που η ασφαλιστική κρίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ένα ατύχημα, θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερα ασφάλιστρα, συγκριτικά με έναν άλλον. Ακόμα και αν οι όροι των ασφαλιστικών συμβολαίων είναι και στις δύο περιπτώσεις ίδιοι.

Πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα

Οι παράγοντες που επηρeάζουν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

Ηλικία οδηγού

Ένας από τα σημαντικότερα κριτήρια στη διαμόρφωση του ασφαλιστικού προγράμματος είναι η ηλικία του οδηγού. Οδηγοί κάτω από 23 ετών, άνω των 23 ετών που κατέχουν δίπλωμα οδήγησης για διάστημα μικρότερο του ενός έτους και άνω των 70 ή 75 ετών επιβαρύνονται με επασφάλιστρο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 30% επί των καθαρών ασφαλίστρων.

Το επασφάλιστρο υπάρχει, λόγω των στατιστικών στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία δείχνουν ότι όσοι είναι κάτω από 23 ετών, όσοι έχουν δίπλωμα για λιγότερο από ένα χρόνο, και όσοι είναι άνω των 65 ετών φέρουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα τροχαίο ατύχημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες οδηγών, όπως ένας έμπειρος 40χρονος οδηγός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα

Περιοχή διαμονής

Κατά την συμπλήρωση της φόρμας ασφάλισης για την παραλαβή προσφοράς από τις ασφαλιστικές, οι οδηγοί συμπληρώνουν τον Τ.Κ. (Ταχυδρομικό Κώδικα) της περιοχής που κινούνται πιο συχνά.

Αυτό διότι οι ασφαλιστικές γνωρίζουν σε ποιες περιοχές προκαλούνται συχνότερα ατυχήματα, και ως εκ τούτου οι οδηγοί που κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες περιοχές πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα.

«Ζημιωμένοι» είναι κυρίως οι οδηγοί στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε σύγκριση με την επαρχία όπου η συχνότητα ατυχημάτων είναι υψηλότερη.

Τύπος, κυβικά, ακόμα και… χρώμα

Καθοριστικό ρόλο στην τιμολόγιση ενός συμβολαίου διαδραματίζει και το όχημα - αυτό καθαυτό- που έχει στην κατοχή του ένας οδηγός, με τις ασφαλιστικές να τιμολογούν ακριβότερα τα σπορ μοντέλα, υψηλού κυβισμού.

Πολλές ασφαλιστικές στο εξωτερικό λαμβάνουν υπόψιν ακόμα και… το χρώμα, μιας και βάσει ερευνών, συγκεκριμένα χρώματα (βλ. κόκκινο) μαρτυρούν τις τάσεις των κατόχων τους για ταχύτητα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου. Προσώρας η τιμολόγηση... βάσει χρώματος δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα

Διάρκεια ασφάλισης

Όσο μικρότερη είναι η διάρκεια ασφάλισης που επιλέγεται, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα που θα πληρωθούν. Σύμφωνα με έρευνες, μία ετήσια ασφάλιση προσφέρει εξοικονόμηση έως και περίπου 40% συγκριτικά με μία μηνιαία ασφάλεια και περίπου 20% σχέση με μία εξάμηνη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ