Ποια αυτοκίνητα παρκάρουν δωρεάν στην πόλη; Δες πώς το κάνεις

peugeot 208

Αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα μπορούν να παρκάρουν δωρεάν σε αστικές ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης αρκεί οι οδηγοί τους να κάνουν αυτό που ακολουθεί.

Στο δύσκολο περιβάλλον της πόλης κάθε «βοήθεια» που μπορεί να προσφέρει ένα αυτοκίνητο στον οδηγό του είναι πολύτιμη. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κανουμε με την ευκολότερη εύρεση δωρεάν στάθμευσης.

Ένα πραγματικό «υπερατού» που συνοδεύει τη χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου είναι η δυνατότητα που δίνει στον οδηγό του να σταθμεύει χωρίς επιπλέον χρέωση στις ζώνες ελεγχόμενες στάθμευσης των αστικών κέντρων, ένα προνόμιο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο της απαλλαγής από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο μέτρο, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας και ισχύει για τα ηλεκτρικά αλλά και για τα μοντέλα που εκπέμπουν CO2 έως και 50 γρ./χλμ.

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα plug-in υβριδικό (τα μοντέλα με μοτέρ εσωτερικής καύσης που καλύπτουν τη συγκεκριμένη προδιαγραφή) ή ένα ηλεκτρικό, για να επωφεληθείτε αυτού του προνομίου η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί ελάχιστο από τον χρόνο σας.

Επί της ουσίας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τυπώσετε το ειδικό σήμα, το οποίο και μπορείτε να βρείτε ηλεκτρονικά και έπειτα να το τοποθετείτε μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας κάθε φορά που σταθμεύετε σε ελεγχόμενη ζώνη. Έτσι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που πραγματοποιούν ελέγχους θα αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο σας, ως μοντέλο που εξαιρείται όποιων χρεώσεων.

Προσοχή μόνο γιατί το σήμα δεν ισχύει για τις θέσεις που έχουν οριστεί για μόνιμους κάτοικους.

Για να προμηθευτείτε το σήμα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο https://electric-vehicles.services.gov.gr/ και πριν το κάνετε να έχετε στη διάθεσή σας τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet (για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας), τον ΑΦΜ του κύριου ή και κατόχου του αυτοκινήτου και τον αριθμό κυκλοφορίας του.

Αν γνωρίζετε ήδη τα τρία παραπάνω στοιχεία τότε μπορείτε να μπείτε απευθείας εδώ, να ακολουθήσετε τα ανάλογα βήματα και να τυπώσετε το ειδικό σήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει κανονικά παράνομη στάθμευση, ενώ μπορεί να τιμωρηθείτε με χρηματική ποινή, ακόμη και με φυλάκιση, με βάση το άρθρο 216 του Ποινικού Κώδικα.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ