Πλένεις το αυτοκίνητό σου στο δρόμο; Το τσουχτερό πρόστιμο που σε περιμένει

πλύσιμο αυτοκινήτου στον δρόμο

Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να πλένεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά όχι σε χώρους όπου δημιουργείται κίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ως γνωστόν, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, κάτι που δεν ισχύει μόνο για τον τόπο κατοικίας μας, αλλά και για το αυτοκίνητό μας, μέσα στο οποίο, σε εβδομαδιαία βάση περνάμε πολλές ώρες.

Ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν είναι απλά πιο όμορφο, αλλά και σημαντικά πιο ασφαλές, μιας και η συγκέντρωση βρωμιάς όχι μόνο φθείρει το χρώμα του αμαξώματος, αλλά και μπορεί να μειώσει την ορατότητά μας κατά την οδήγηση, και να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, εφόσον συγκεντρωθεί στο παρμπρίζ ή στους εξωτερικούς καθρέφτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε οδηγός, λοιπόν, πρέπει να περιποιείται το αυτοκίνητό του. Το Α και το Ω της σωστής φροντίδας είναι το πλύσιμο του ΙΧ, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες.

πλύσιμο αυτοκινήτου στον δρόμο

Στον αντίποδα, η φροντίδα του αυτοκινήτου μας δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της οδικής ασφάλειας. Όπως έχουμε παρατηρήσει, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που πλένουν το αυτοκίνητό τους όπου πραγματικά… βρουν, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη πρακτική.

Ειδικότερα, αρκετοί οδηγοί οποίοι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε δημόσιο δρόμο -δεδομένου ότι δεν διαθέτουν δική τους θέση για πάρκινγκ- δεν διστάζουν να… τραβήξουν το λάστιχο και να πλύνουν το όχημά τους, γεμίζοντας με νερά και σαπουνάδες το οδόστρωμα.

Φαινομενικά, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αθώα, αλλά στην πράξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, μιας και τόσο το νερό όσο και η σαπουνάδα καθιστούν τόσο το οδόστρωμα όσο και το πεζοδρόμιο ιδιαίτερα ολισθηρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πλύσιμο αυτοκινήτου στον δρόμο

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους νομοθέτες της χώρας μας, οι οποίοι έχουν φροντίσει να ορίσουν αυστηρές ποινές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.)».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου τιμωρείται με ένα ιδιαίτερα «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου τα νερά - ή/και κάθε άλλου είδους υλικό – οδεύουν σε δημόσιο δρόμο και πεζοδρόμιο.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σε χώρο πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας όπου τα νερά συγκρατούνται και δεν διαχέονται στην άσφαλτο συνιστά μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ