Παιδί στο αυτοκίνητο

child in car

Υπάρχει πληθώρα χρήσιμων συμβουλών σε ότι αφορά στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, όμως οι σημαντικότερες είναι ίσως αυτές που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών εντός αυτού.

>> ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ
Ξεκινάμε από τα βασικά αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Τα παιδιά πρέπει να είναι δεμένα στο πίσω κάθισμα και/ή στα παιδικά τους καθίσματα. Μέχρι την ηλικία των 12 ή τα 36 κιλά, τα παιδιά πρέπει να είναι σε παιδικό κάθισμα Τύπου 3.

>> ΚΙΝΗΤΟ
Επίσης θεωρητικά αυτονόητο αλλά το τονίζουμε ξανά: απαγορεύεται να οδηγούμε έχοντας το κινητό τηλέφωνο στο χέρι.

>> ΗΣΥΧΙΑ
Είναι σημαντικό εντός της καμπίνας να μη γίνεται φασαρία, οι φωνές θα μας αποπροσανατολίσουν και μπορεί να μην ακούσουμε επερχόμενο κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

>> ΣΤΑΣΕΙΣ
Φτάνοντας στο σχολείο ή γενικά τον προορισμό μας, παρκάρουμε σύννομα, δίχως να δυσκολεύουμε τα διερχόμενα οχήματα.

>> ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ/ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ
Αποβιβάζουμε/επιβιβάζουμε τα παιδιά πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου. Του κρατάμε πάντα το χέρι και περπατάμε τοποθετώντας το σώμα μας ανάμεσα στο δρόμο και το παιδί, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τυχόν παρορμήσεις του.

Σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να διασχίσει δρόμο, το συνοδεύουμε και παράλληλα φροντίζουμε να υιοθετήσει τον σωστό/ασφαλή τρόπο για περιπτώσεις που χρειαστεί να το κάνει μόνο του: να σταματά προτού περάσει το δρόμο, να ελέγχει προσεκτικά και δεξιά και αριστερά και να τον διασχίζει μόνο όταν είναι σίγουρο πως δεν έρχονται αυτοκίνητα.

>> ΜΙΜΗΣΕΙΣ
Τα παιδιά μιμούνται τις δικές μας κινήσεις/συνήθειες. Καθώς λοιπόν ακολουθούν το δικό μας παράδειγμα, δεν ενεργοποιούμε τον κινητήρα προτού φορέσουμε ζώνη, οδηγούμε ήπια, συμπεριφερόμαστε κόσμια ενώ βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

>> ΕΛΕΓΧΟΣ
Ελέγχουμε ανά τακτά διαστήματα την κατάσταση του οχήματός μας. Τα ελαστικά, τιςστάθμες νερών και λαδιών κτλ.

>> ΕΛΕΓΧΟΣ #2
Σε περίπτωση που η μεταφορά του παιδιά από/προς το σχολείο γίνεται με το σχολικό λεωφορείο, ελέγχουμε κατά πόσο αυτό τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας: αν δουλεύουν οι ζώνες ασφαλείας, αν τα παιδιά είναι δεμένα προτού ξεκινήσει ο οδηγός, σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά κτλ.

>> ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Επιλέγουμε πάντα την πιο ασφαλή (κι όχι απαραίτητα την πιο γρήγορη) διαδρομή.

>> ΤΑΞΙΔΙ
Τα παιδιά κουράζονται πιο εύκολα. Φροντίζουμε σε περίπτωση μεγάλων σε διάρκεια ταξιδιών, να κάνουμε συχνές στάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ