Κάνε το αυτοκίνητό σου σαν καινούργιο –Το απλό κόλπο που θα σου κοστίσει λιγότερα από 0,5 ευρώ

Car cleaning

Ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν είναι απλά πιο όμορφα αισθητικά, αλλά και πιο ασφαλές, πολλώ δε μάλλον όταν η βρωμιά στέκεται εμπόδιο στο να εκτελεστούν κάποιες βασικές λειτουργίες του.

Για παράδειγμα, ένα βρώμικο ή θολωμένο μπροστινό φανάρι δεν μπορεί να φωτίσει σε ικανοποιητικό βαθμό το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ορατότητα του οδηγού και να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Dirty car headlights 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για το θάμπωμα των φαναριών, αυτό οφείλεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό τους από τη συχνή χρήση τους, αλλά και της αυξημένης ηλιοφάνειας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναμφίβολα, το καλύτερο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. είναι να απευθυνθεί σε ειδικούς που έχουν εντρυφήσει στον καθαρισμό των προβολέων, ή να αγοράσει ένα από τα κιτ καθαρισμού φαναριών που διατίθενται στην αγορά.

Dirty car headlights 2

Όσοι, ωστόσο, επιθυμούν να καθαρίσουν τα φανάρια τους με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα, τότε μπορούν να καταφύγουν σε ένα τέχνασμα που δεν θα τους κοστίσει τίποτα παραπάνω από μερικά... σεντ, χρησιμοποιώντας δύο προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα, αποτελεσματικό καθαρισμό των φαναριών μπορεί να παράσχει ένα λεμόνι και η μαγειρική σόδα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κόψουμε ένα λεμόνι στη μέση και να ρίξουμε πάνω σε αυτό μια ικανή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Στο στάδιο αυτό ενδέχεται να ακουστεί ένας ήχος από την αντίδραση του λεμονιού στη μαγειρική σόδα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Dirty car headlights 3

Λύση στο πρόβλημα των βρώμικων ή/και θολωμένων φαναριών δείχνουν να δίνουν και άλλα χαμηλού κόστους προϊόντα όπως είναι η οδοντόκρεμα. Σημειώνεται ότι τόσο η οδοντόπαστα όσο και η σόδα με το λεμόνι μπορούν να επαναφέρουν τη διαύγεια των φαναριών, αλλά και όχι στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τους κατάλληλα καταρτισμένους τεχνικούς που έχουν εκπαιδευτεί με σχετικά σεμινάρια.

Εκτός όμως από τους κινδύνους που εγκυμονεί η οδήγηση τη νύχτα με «προβληματικά» φώτα, το αυστηρό γράμμα του νόμου είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να έχει υπόψη του ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που κινείται με θαμπωμένα φώτα.

Dirty car headlights 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει συγκεκριμένα άρθρα για τα φώτα που πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο που κινείται σε δημόσιο δρόμο. Σε αυτά τα άρθρα αναφέρονται επίσης οι βασικές προδιαγραφές τους αλλά και οι ελάχιστες απαιτήσεις αναφορικά με την προβλεπόμενη λειτουργία τους και αυτό ισχύει για όλα τα φώτα του αυτοκινήτου: πορείας (μεγάλη σκάλα), διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), θέσης (μικρά), τροχοπέδησης, ομίχλης, οπισθοπορείας, πινακίδας κυκλοφορίας και φλας.

Το θάμπωμα συγκαταλέγεται στις δυσλειτουργίες που μπορεί να παρουσιάσουν τα φωτιστικά σώματα με τον Κ.Ο.Κ. να θεωρεί ότι το φωτιστικό σώμα δεν λειτουργεί πλέον με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Dirty car headlights 5

Ειδικά η οδήγηση με μη προβλεπόμενα φώτα διασταύρωσης, πορείας, θέσης, τροχοπέδησης και φλας επιφέρει σε ενδεχόμενο έλεγχο χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 150 ευρώ.

Ο οδηγός του οχήματος με τα θαμπωμένα φώτα δεν θα... ξεμπερδέψει μόνο με το χρηματικό πρόστιμο αφού θα πρέπει παράλληλα να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησής για χρονικό διάστημα που φτάνει στις 10 ημέρες. Τέλος αν το θάμπωμα επηρεάζει τη λειτουργία των φώτων των φρένων ο οδηγός χρεώνεται επιπλέον και με τρεις βαθμούς ποινής στο δίπλωμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ