«Τρομάζουν» οι κλοπές καταλυτών στα αυτοκίνητα -Θα αποζημιωθείς από την ασφαλιστική σου;

Κλοπή καταλύτη Ελλάδα

Με δεδομένο ότι οι κλοπές καταλυτών γνωρίζουν μεγάλη έξαρση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλό είναι να γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις θα αποζημιωθούν από την ασφαλιστική τους εταιρεία.

Διαστάσεις μάστιγας έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες οι κλοπές καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα, λόγω των ευγενών και ιδιαίτερα πολύτιμων μετάλλων - παλλάδιο, ρόδιο και πλατίνα - που περιέχουν.

Η έξαρση του φαινομένου κλοπής των καταλυτικών μετατροπέων έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες οχημάτων, δεδομένου ότι ένας καταλύτης σε ένα σύνηθες επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. μπορεί να κοστίζει μαζί με υλικά και εργασία ακόμα και πάνω από 500 ευρώ.

Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει στους οδηγούς είναι το εξής: «Θα καλύψει η ασφαλιστική μου εταιρεία την κλοπή του καταλύτη του αυτοκινήτου μου»;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλοπή καταλύτη αποζημιώνεται από τις ασφαλιστικές, με την προϋπόθεση ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιλαμβάνει την προαιρετική παροχή «Μερική Κλοπή», η οποία συνδυάζεται υποχρεωτικά με την ασφάλιση «Ολική Κλοπή».

κλοπες καταλυτων αποζημιώση ασφαλιστικές

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η παροχή «Μερική Κλοπή» αποζημιώνει τον ασφαλισμένο για την αξία των κλαπέντων τεμαχίων ή εξαρτημάτων που είναι στέρεα προσδεμένα στο σώμα του οχήματος και απαραίτητα για την κίνηση και την λειτουργία του.

Τέτοια εξαρτήματα είναι - μεταξύ άλλων - ο κινητήρας, οι τροχοί, το τιμόνι, οι καθρέπτες, οι πόρτες, αλλά και ο καταλύτης, μιας και ο τελευταίος είναι ένα εξάρτημα του συστήματος εξάτμισης, σταθερά προσδεμένο πάνω στο όχημα και απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία και κίνηση του οχήματος.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η σωστή λειτουργία του καταλύτη είναι απαραίτητη, για να περάσει το όχημα επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο και να πάρει πιστοποιητικό ΚΤΕΟ. Πρόκειται για ένα έγγραφο υποχρεωτικό για την ορθή ασφάλιση του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλοπες καταλυτων αποζημιώση ασφαλιστικές

Επίσης, ανάλογα με την εταιρεία, ενδέχεται να αποζημιωθούν και οι υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο όχημα κατά τον χρόνο αφαίρεσης ή και της απόπειρας αφαίρεσης αυτών των εξαρτημάτων.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαπιστώσει κλοπή καταλύτη από το όχημά του, θα πρέπει άμεσα να δηλώσει το περιστατικό στην αστυνομική αρχή και να πάρει αντίγραφο από το δελτίο συμβάντος της τροχαίας.

Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσει με τον διαμεσολαβητή και την ασφαλιστική του εταιρεία, για να γίνει επιτόπου καταγραφή του περιστατικού και να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ