Γιατί βγαίνει λευκός καπνός από την εξάτμιση του αυτοκινήτου μου το πρωί;

Car Exhaust white smoke

Ο λευκός καπνός, ειδικά κατά τις κρύες μέρες, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, εκτός αν έχει πυκνή μορφή και επιμένει να εκπέμπεται για πολλή ώρα.

Όσο βαδίζουμε στην «καρδιά» του χειμώνα, τόσο μειώνεται η θερμοκρασία, γεγονός που επηρεάζει και το αυτοκίνητό μας, το οποίο προκειμένου να διατηρηθεί σε άριστη φόρμα χρήζει ειδικής φροντίδας.

Ένα σημάδι που «μαρτυρά» ότι το κρύο… έφτασε, είναι η εκπομπή λευκού καπνού από την εξάτμιση του αυτοκινήτου μας. Πρόκειται για κάτι που πρέπει που πρέπει να μας ανησυχεί, ή είναι κάτι το φυσιολογικό;

Σε πρώτη φάση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, μιας και πρόκειται για τους υδρατμούς από τα καυσαέρια οι οποίοι μόλις εξέλθουν στο χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλον συμπυκνώνονται (ψύχονται). Στο εν λόγω φαινόμενο οφείλονται και τα «άκακα» σταγονίδια νερού που βλέπουμε στις απολήξεις των εξατμίσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
άσπρος καπνος εξάτμιση

Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τα χνώτα μας που βλέπουμε όταν αναπνέουμε στο κρύο και με την ομίχλη που παρατηρείται σε υγρές και κρύες περιοχές.

Μόλις το σύστημα εξαγωγής έρθει στην προβλεπόμενη θερμοκρασία τότε αυτός ο λευκός καπνός που βγαίνει από την εξάτμιση και οφείλεται στην υγρασία παύει να υφίσταται.

Αν, ωστόσο, ο λευκός καπνός δεν εξαφανιστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και έχει ιδιαίτερα πυκνή μορφή, τότε πιθανώς το αυτοκίνητό μας αντιμετωπίζει πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

άσπρος καπνος εξάτμιση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανώς το ψυκτικό υγρό εισβάλει στον θάλαμο καύσης με αποτέλεσμα όταν καίγεται να παράγεται αυτός ο πυκνός λευκός καπνός. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καμένη φλάντζα της κεφαλής, ή σε κάποιο ρήγμα στην κεφαλή ή και σε κατεστραμμένα χιτώνια των κυλίνδρων.

Παράλληλα, λόγος ανησυχίας συντρέχει όταν η εξάτμιση εκπέπει μπλε καυσαέρια, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητό μας «καίει» λάδια, όπως και αν εμφανίζεται μαύρος καπνός. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ