Τι μαρτυρά το χρώμα των καυσαερίων μας;

Car Exhaust Smoke Anoigma

Ο χρωματισμός των καυσαερίων του αυτοκίνητου μας μπορεί να μας ειδοποιήσει για την κατάσταση του κινητήρα.

Οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν ένα ελάττωμα. Για να δεις τα προβλήματα και τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν πρέπει να τα συνδέσεις με το διαγνωστικό μηχάνημα της εκάστοτε εταιρείας. Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να διακρίνει την υγεία του κινητήρα του από τον χρωματισμό των καυσαερίων. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, μία διάγνωση που θα γίνει νωρίς μπορεί να μας γλυτώσει από αρκετά μελλοντικά προβλήματα και φυσικά επισκευές.

Άχρωμα καυσαέρια

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς εάν τα καυσαέρια του κινητήρα σας είναι άχρωμα και σχεδόν δεν φαίνονται. Ο λευκός καπνός (υδρατμοί) που θα δείτε κατά την διαδικασία επίτευξης θερμοκρασίας λειτουργίας δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς μόλις ο κινητήρας έρθει στην προβλεπόμενη θερμοκρασία, τότε τα καυσαέρια θα ξαναγίνουν “διαφανή”. Αυτό ισχύει τόσο για τα καινούρια αυτοκίνητα, όσο και για τα παλαιότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λευκά καυσαέρια

Car Exhaust White Smoke

Σε αντίθεση με τα καυσαέρια κατά την διαδικασία προθέρμανσης του κινητήρα, ο πυκνός λευκός καπνός μαρτυρά, κατά πάσα πιθανότητα, πρόβλημα στην φλάντζα κινητήρα (ανάμεσα στο μπλοκ και το καπάκι). Η αλλοίωσή της σημαίνει ότι εισβάλει στον θάλαμο καύσης ψυκτικό υγρό με αποτέλεσμα όταν καίγεται να παράγει αυτόν τον λευκό πυκνό καπνό. Την καύση ψυκτικού υγρού την μαρτυρά και μια λευκή κρέμα που θα δείτε στο εσωτερικό της τάπας λαδιού.

Μπλε καυσαέρια

Car Exhaust Blue Smoke
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η εξάτμιση του αυτοκίνητου μας εκπέμπει μπλε καυσαέρια, σημαίνει κατανάλωση λαδιού. Αν δεν κάνετε τίποτα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο κινητήρας να “σπάσει” και να επιφέρει μια επισκευή που θα κοστίσει αρκετά.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας καπνίζει στον αυτοκινητόδρομο, δοκιμάστε πιο “χοντρό” λάδι και κάποιο προσθετικό για την φροντίδα των ελατηρίων των εμβόλων. Εάν παρατηρείτε το φαινόμενο των μπλε καυσαερίων σε κίνηση στην πόλη ή κατά την επιτάχυνση, το πρόβλημα εντοπίζεται στα φθαρμένα λαστιχάκια των βαλβίδων. Σε περίπτωση που έχετε αυτοκίνητο με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που εκπέμπει συνεχώς μπλε καυσαέρια, να ξέρετε ότι πάτε για αλλαγή τούρμπο.

Σε κάθε περίπτωση, μην τρέφετε αυταπάτες και κλείστε ραντεβού στο συνεργείο πριν επιδεινωθεί η κατάσταση και ζητήσει περισσότερα χρήματα για επισκευή.

Μαύρα καυσαέρια

Car Exhaust Black Smoke

Τα μαύρα καυσαέρια είναι σύνηθες φαινόμενο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και προέρχεται από αστοχία στο σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων. Η συγκεκριμένη βλάβη επισκευάζεται με αντικατάσταση του φίλτρου μικροσωματιδίων. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις βλάβης, για αυτό βεβαιωθείτε ότι ο επισκευαστής θα ελέγξει την συμπίεση, την αντλία καυσίμου και γενικότερα όλο το σύστημα εξαγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που πρόκειται για βενζινοκινητήρα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα ανάφλεξης. Καλό θα είναι να σπεύσετε στο συνεργείο γιατί ο μαύρος καπνός θα καταστρέψει πολύ γρήγορα τον καταλύτη και θα ανεβάσει το κόστος επισκευής.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ