Γιατί η καμπίνα επιβατών μυρίζει μερικές φορές καμένο λάδι;

Oil smell 2

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι ασήμαντος, αλλά το πρόβλημα δεν πρέπει να αγνοηθεί από τον οδηγό.

Έαν θέλετε το αυτοκίνητό σας να είναι λειτουργικό για πολλά χρόνια, τότε εκτός από την σωστή και έγκαιρη συντήρηση, είναι απαραίτητο να έχετε “ανοιχτά” τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη σας. Εξάλλου, οι οσμές μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα προβλημάτων του αυτοκινήτου. Ένα από αυτά είναι η μυρωδιά του καμένου λαδιού που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην καμπίνα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μια τέτοια μυρωδιά δεν είναι καθόλου φυσιολογική. Και όταν εμφανίζεται, πρέπει να δώσετε την δέουσα προσοχή. Δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου ξένες μυρωδιές στην καμπίνα, εκτός από αυτές που προέρχονται από τις ταπετσαρίες και τα πλαστικά. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί πρόβλημα και απαιτεί σοβαρή διερεύνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Engine oil smell 1

Από ποy λοιπόν προέρχεται η μυρωδιά του καμένου λαδιού στην καμπίνα επιβατών; Αρχικά, είναι απαραίτητο να ελέγξετε οπτικά τον χώρο του κινητήρα και φυσικά να ελέγξετε την φλάντζα του μοτέρ. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί διαρροή σε αυτό το σημείο.

Το πιτσίλισμα λαδιού, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται και κυριολεκτικά καίγεται, μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική ποσότητα λιπαντικού στον κινητήρα ή στο κιβώτιο ταχυτήτων. Για να αποφευχθούν όλα αυτά, ο οδηγός θα πρέπει να ασχολείται πιο συχνά με το αυτοκίνητό του και να το συντηρεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Ωστόσο, η οσμή από τις βαλβολίνες του κιβωτίου μπορεί να ανιχνευθεί με ευκολία.

Engine oil smell 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν η διαρροή είναι από το κιβώτιο ταχυτήτων, τότε η μυρωδιά θα γίνει αισθητή τόσο όταν είναι σταθμευμένο όσο και εν κινήσει. Σε ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, για παράδειγμα, η μυρωδιά του καμένου λαδιού μπορεί να εμφανιστεί όταν τα ρουλεμάν είναι φθαρμένα. Στη συνέχεια, το λιπαντικό αρχίζει απλώς να κυκλοφορεί στο κιβώτιο ταχυτήτων δίπλα από τον συμπλέκτη, όπου και καίγεται. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί όχι μόνο από τη μυρωδιά, αλλά και από σταγόνες βαλβολινών στο πεζοδρόμιο, ακριβώς κάτω από το κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Εάν το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο, η μυρωδιά του καμένου λαδιού υποδηλώνει σοβαρή φθορά στα εξαρτήματα τριβής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να επιθεωρηθεί το κιβώτιο ταχυτήτων από έναν ειδικό, καθώς η κατασκευή του είναι πιο περίπλοκη και, κατά συνέπεια, χρειάζεται συγκεκριμένα διαγνωστικά μηχανήματα.

Engine oil smell 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μυρωδιά του καμένου λαδιού στην καμπίνα επιβατών μπορεί επίσης να εμφανιστεί και από έναν εντελώς ακίνδυνο λόγο – εάν χύθηκε κατά τη συμπλήρωση ή την αλλαγή. Και όταν ο κινητήρας ζεστάθηκε, το λάδι που χύθηκε τριγύρω άρχισε να καίγεται. Επομένως, εάν αλλάξετε μόνοι σας το λάδι και το φίλτρο λαδιού, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί και να σκουπίσετε τα σημεία.

Μερικοί οδηγοί μπορεί να μπερδέψουν τη μυρωδιά του καμένου λαδιού με αυτή της καμένης καλωδίωσης. Και αυτό το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό. Εάν εμφανιστεί έντονη μυρωδιά και καπνός στην καμπίνα, τότε είναι απαραίτητο να σβήσετε αμέσως τον κινητήρα, να βγείτε από το όχημα και να βοηθήσετε όλους τους επιβάτες να βγουν έξω. Στη συνέχεια, πρέπει να ανοίξετε το καπό και να αποσυνδέσετε τους πόλους της μπαταρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ