Μπορεί η ζέστη να καταστρέψει το κιβώτιο ταχυτήτων -Τι πρέπει να προσέχω;

Κιβώτιο ταχυτήτων

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συνιστούν μια τεράστια πρόκληση μόνο για τους κινητήρες αλλά και για το σύστημα μετάδοσης και ειδικότερα για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ενός αυτοκινήτου.

Το κατά κανόνα θερμό ελληνικό καλοκαίρι αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας και αντοχής για όλα ανεξαιρέτως τα μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου.

Μπορεί, λοιπόν, οι περισσότεροι να εστιάζουμε στον κινητήρα και το σύστημα ψύξης το οποίο εργάζεται… υπερωριακά ώστε να διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα τη θερμοκρασία λειτουργίας, ωστόσο, σε συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν σε καύσωνα, εξαιρετικά ευάλωτο αποδεικνύεται και το σύστημα μετάδοσης.

Κιβώτιο ταχυτήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο αποτελείται από ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τότε η πιθανότητα οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες να προκαλέσουν κάποια βλάβη ή έστω να επιταχύνουν τη φθορά αυξάνονται σημαντικά.

Ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι τα περισσότερα αυτόματα κιβώτια δεν διαθέτουν κάποιο σύστημα ψύξης με αποτέλεσμα η θερμοκρασία λειτουργίας τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σημαντικά.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία υπερβεί το μέγιστο όριο που ορίζει ο κατασκευαστής για τη λειτουργία του, τότε η λιπαντική ουσία η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του κιβωτίου αρχίζει να χάνει τις ιδιότητές, προκαλώντας αρχικώς τη δυσλειτουργία του και στη συνέχεια τη φθορά του.

Η αδυναμία του αυτόματου κιβωτίου να πραγματοποιήσει στον σωστό χρόνο και με ομαλό τρόπο τις αλλαγές είναι το πρώτο σύμπτωμα που θα πρέπει να σας ανησυχήσει, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσετε και κάποιους μεταλλικούς θορύβους από το σύστημα μετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κιβώτιο ταχυτήτων

Με σκοπό να αποτρέψετε μια πιο σοβαρή βλάβη, αυτό που οφείλεται να κάνετε είναι να ακινητοποιήσετε με ασφάλεια το αυτοκίνητο και είτε να δώσετε χρόνο στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων να ρίξει τη θερμοκρασία του είτε να καλέσετε την οδική βοήθεια ώστε να μεταφέρει το όχημά σας σε κάποιο σημείο συντήρησης και επισκευής.

Σημειώστε ότι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του συστήματος μετάδοσης είναι πιο συχνό όταν το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλές ταχύτητες και το κιβώτιο ταχυτήτων πραγματοποιεί συχνές αλλαγές σχέσεων, χωρίς μάλιστα να μπορεί να δεχθεί ικανή ποσότητα αέρα ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία λειτουργίας του.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο αξίζει να θυμάστε είναι ότι ο περιοδικός έλεγχος και η αντικατάσταση των λιπαντικών ουσιών ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του στις υψηλές θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ