Έτσι αυξάνουμε τη ζωή των ελαστικών μας

Car tyre life 1

Με έξι απλούς τρόπους μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών του αυτοκίνητου μας και να μειώσουμε το συνολικό κόστος χρήσης του.

Υπό κανονικές συνθήκες ο κύκλος ζωής των ελαστικών ενός αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3 έτη, στην περίπτωση βέβαια που ακολουθήσουμε ευλαβικά τον δεκάλογο της σωστής χρήσης τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους χωρίς φυσικά να μετριάσουμε την αποτελεσματικότητά και ως εκ τούτου την ασφάλεια που μας παρέχουν.

Car tyre life 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, έτσι και στα ελαστικά, η ενδεδειγμένη χρήση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής τους ενώ αντιθέτως η μια λιγότερο επιμελής... προσέγγιση είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να επιταχύνει τη φθορά τους.

Συχνός έλεγχος πίεσης

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος ώστε να διασφαλίσουμε τη μακροζωία των ελαστικών του αυτοκινήτου μας είναι δίχως καμία αμφιβολία ο συχνός έλεγχός τους. Ο χρυσός κανόνας που θέλει κάθε επίσκεψή μας για ανεφοδιασμό σε πρατήριο καυσίμων να συνοδεύεται από έλεγχο στην πίεση των ελαστικών αποδεικνύεται πραγματικά... χρυσός καθώς μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη φθορά αλλά και την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Car tyre life 3

Και αυτό γιατί ένα ελαστικό το οποίο δεν διαθέτει την ενδεδειγμένη πίεση αλλά χαμηλότερη από εκείνη που προβλέπει ο κατασκευαστής, παραμορφώνεται κατά την επαφή του στην άσφαλτο, υπερθερμαίνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και την αντίσταση κύλισης με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ενεργειακές απαιτήσεις του αυτοκινήτου. Θυμηθείτε ότι στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακινητοποιημένο να αυξήσετε την πίεση του αέρα στο εσωτερικό του ώστε να αποτρέψετε την παραμόρφωση του πέλματος που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη ακινησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να παρατείνουμε τον κύκλο ζωής των ελαστικών είναι η προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν η στάθμευση του οχήματος σε στεγασμένο χώρο δεν είναι εφικτή, τότε μια λύση είναι η χρήση καλύμματος το οποίο θα προστατεύει και τους τροχούς από τις ακτίνες του ήλιου.

Car tyre life 5

Ζυγοστάθμιση-ευθυγράμμιση

Η τακτική ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση των τροχών θα αποτρέψει την ταχύτερη και ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος των ελαστικών, παρατείνοντας τη ζωή τους. Αν λοιπόν παρατηρήσετε ασυνήθιστους κραδασμούς στο σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου ή την τάση του αυτοκινήτου να αποκλίνει της πορείας του, τότε είναι πολύ πιθανόν να απαιτείται η επίσκεψή σας σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο θα ελέγξει την ζυγοστάθμιση των τροχών και θα προχωρήσει στην ευθυγράμμισή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλαγή ελαστικών

Ανομοιόμορφη φθορά εντοπίζεται και μεταξύ των ελαστικών που τοποθετούνται στον μπροστινό και τον πίσω άξονα. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας αλλά γιατί στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς στις περισσότερων των περιπτώσεων ασκούνται διαφορετικές δυνάμεις. Το πιο χαρακτηριστικό είναι εκείνο των κινητήριων τροχών, οι οποίοι υπηρετούν το δύσκολο έργο της μεταφοράς της ισχύος στην άσφαλτο, θυσιάζοντας αρκετά... χιλιοστά πέλματος.

Car tyre life 4

Το επιπλέον βάρος που σηκώνουν τις περισσότερες φορές οι μπροστινοί τροχοί είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας, ενώ ταχύτερη είναι για ευνοήτους λόγους και η φθορά των κατευθυντήριων τροχών.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που εντοπίσουμε ότι κάποια από τα ελαστικά φθείρονται ταχύτερα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθετήσή τους σε εκείνον τον άξονα που θα τα επιβαρύνει λιγότερο, επιμηκύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια της ζωής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγικές συνήθειες

Για τους προφανείς λόγους, ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην άσφαλτο έχει άμεση επίπτωση στην κατάσταση των ελαστικών μας. Διατηρώντας, λοιπόν, μια περισσότερο αμυντική στάση και αποφεύγοντας τις υπερβολές μπορούμε να μειώσουμε και μάλιστα σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο φθείρεται το πέλμα των ελαστικών.

Car tyre life 6

Η αποφυγή των κακοτεχνιών του οδοστρώματος ή έστω το προσεκτικό πέρασμα πάνω από αυτές μπορεί επίσης να λειτουργήσει ευεργετικά, ενώ σημαντικός παράγοντας φθοράς των ελαστικών αποτελεί και η συχνή... επαφή με τα πεζοδρόμια.

Η επιλογή των ελαστικών

Η σωστή επιλογή των ελαστικών είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή συμβίωση μαζί τους τα επόμενα χρόνια. Πειραματισμοί ως προς τη διάσταση ή τον τύπο των ελαστικών μπορεί να μας στοιχήσουν ακριβά, καθώς μεταξύ άλλων οδηγούν και στην πρόωρη φθορά. Θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ακόμα και αν αυτές αφορούν π.χ. τον δείκτη ταχύτητας ενός ελαστικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Car tyre life 7

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ