Ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης: Δωρεάν πάρκινγκ μόνο με αυτά τα αυτοκίνητα

Κλήση

Το προνόμιο να παρκάρουν δωρεάν σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν τα plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα. Δείτε πώς το κάνετε.

Η αγορά ενός plug-in υβριδικού ή ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου συνοδεύεται και από μια σειρά προνομίων που συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν τους οδηγούς τους που κινούνται στο αστικό περιβάλλον από το άγχος εύρευσης μιας θέσης για παρκάρισμα. Έτσι, εκτός από τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μποορούν να παρκάρουν δωρεάν σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το συγκεριμένο μέτρο, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, εφαρμόζεται φυσικά και στην Ελλάδα από την αρχή του 2021 και ισχύει για τα ηλεκτρικά αλλά και για τα μοντέλα που εκπέμπουν CO2 έως και 50 γρ./χλμ. Σε ισχύ θα βρίσκεται μάλιστα τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να επωφληθείτε από αυτή την τρομερή διευκόλυνση στην καθημερινότητα σας, αφόσο είστε κάτοχοι ενός εκ των παραπάνω μοντέλων θα πρέπει να ακολουθήσετε μια απλή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τυπώσετε το ειδικό σήμα, το οποίο και μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά και έπειτα να το τοποθετείτε μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας κάθε φορά που σταθμεύετε σε ελεγχόμενη ζώνη. Έτσι, οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που πραγματοποιούν ελέγχους θα αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο σας, ως μοντέλο που εξαιρείται από οποιαδήποτε χρέωση σε ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης.

Προσοχή μόνο γιατί το σήμα δεν ισχύει για τις θέσεις που έχουν οριστεί για μόνιμους κάτοικους στην εκάστοτε περιοχή.

Τι πρέπει να κάνω

Για να προμηθευτείτε το σήμα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο https://electric-vehicles.services.gov.gr/ και πριν το κάνετε να έχετε στη διάθεσή σας τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet (για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας), τον ΑΦΜ του κύριου ή και κατόχου του αυτοκινήτου και τον αριθμό κυκλοφορίας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν γνωρίζετε ήδη τα τρία παραπάνω στοιχεία τότε μπορείτε να μπείτε απευθείας εδώ, να ακολουθήσετε τα ανάλογα βήματα και να τυπώσετε το ειδικό σήμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει κανονικά παράνομη στάθμευση, ενώ μπορεί να τιμωρηθείτε με χρηματική ποινή, ακόμη και με φυλάκιση, με βάση το άρθρο 216 του Ποινικού Κώδικα.

Διαβάστε επίσης:


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ