Αυτό είναι το άγνωστο μέρος του αυτοκινήτου που αναβαθμίζει την ασφάλεια

Asfaleia stin odigisi 1

Τα συγκεκριμένα μικρά εξαρτήματα φροντίζουν για την σωστή και ασφαλή και λειτουργία κάθε οχήματος.

Οι βάσεις του κινητήρα διαθέτουν απλή τεχνολογία και μικρό μέγεθος, και αρκετές φορές αποτελούν την κύρια αιτία για θορύβους και κραδασμούς. Μάλιστα, δεν τις συναντάμε μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά σε όλα τα όχηματα ή τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί κινητήρα για την λειτουργία του.

Οι βάσεις κινητήρα τοποθετούνται σε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να κρατηθεί σταθερό το μοτέρ του και να αποτρέψει τους κραδασμούς που δημιουργούνται από την λειτουργία του, μιας και υπάρχει ενδεχόμενο να καταστρέψει τα γύρω εξαρτήματα. Παράλληλα, οι βάσεις κινητήρα βοηθούν στην επίτευξη μιας πιο σταθερής και αθόρυβης οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Asfaleia stin odigisi 2

Οι βάσεις κινητήρα συνδέονται σε δύο σημεία: στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και τον κινητήρα. Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ ή παρόμοια υλικά για την αποφυγή της επαφής μετάλλου με μέταλλο μεταξύ των δύο μερών που αναφέραμε. Με αυτόν τον τρόπο, «λειτουργεί» σαν αμορτισέρ και απορροφά τους κραδασμούς που παράγονται από το σασμάν και τον κινητήρα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βάσεων κινητήρα, ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο του αυτοκινήτου. Οι πιο συνηθισμένες είναι καουτσουκένιες και τις εντοπίζουμε συνήθως στα φθηνότερα μοντέλα, φορτηγά και παλαιότερα αυτοκίνητα. Στα σπορ και βαριά μοντέλα χρησιμοποιούνται πιο άκαμπτες βάσεις από πολυουρεθάνη, που όχι μόνο απορροφούν τους κραδασμούς, αλλά ευνοούν και την σταθερότητα του οχήματος.

Asfaleia stin odigisi 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, οι βάσεις κινητήρα είναι «υδραυλικές» και απορροφούν με μεγαλύτερη ευκολία τους κραδασμούς του μοτέρ. Συνήθως τις συναντάμε στα ακριβότερα μοντέλα της αγοράς και η λειτουργία τους θυμίζει αυτή των αμορτισέρ που υπάρχουν στους τροχούς. Ακόμα, υπάρχουν ενεργές βάσεις που ελέγχονται ηλεκτρονικά και προσφέρουν κορυφαία απορρόφηση κραδασμών, αλλά τοποθετούνται σε πολύ ακριβά αυτοκίνητα και αποτελούν πιο σπάνιο φαινόμενο.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε τι τύπου βάσεις κινητήρα έχει το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Εκεί θα βρείτε και το σημείο στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένες.

Ενημερωτικά, τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν τρεις έως τέσσερις βάσεις κινητήρα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος και την σταθερότητα που απαιτεί κάθε κινητήρας και αυτοκίνητο.

Asfaleia stin odigisi 4

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση σφάλματος η αντικατάσταση μίας βάσης κινητήρα μπορεί να είναι δαπανηρή, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο και η θέση που είναι τοποθετημένη. Σε περίπτωση που νομίζετε ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται κάποια νέα βάση κινητήρα, θα πρέπει να εστιάσετε στα εξής σημεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Έντονη κίνηση του μοτέρ στον χώρο κινητήρα
  • Οι κραδασμοί του κινητήρα γίνονται αισθητοί από την πλευρά του συνοδηγού
  • Μεταλλικά χτυπήματα από τον χώρο κινητήρα
  • Ο κινητήρας γέρνει από την πλευρά
  • Κάποιοι ιμάντες ή κολλάρα του κινητήρα έχουν σπάσει

Ένας κινητήρας με φθαρμένες ή κατεστραμμένες βάσεις κινητήρα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη κίνηση του κινητήρα, να αλλοιώσει τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και να προκαλέσει ζημιά σε όλα του τα μηχανικά. Επομένως, είναι σημαντικό να πάτε το αυτοκίνητό σας στον μηχανικό για να επιδιορθώσει τη ζημιά και να προχωρήσει στην αντικατάσταση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ