Το άγνωστο κόλπο με τις ζώνες ασφαλείας που μπορεί να σου σώσει τη ζωή -Τι πρέπει να κάνεις

Ζώνη ασφαλείας

Αυτό που μας «δένει» με τη ζωή μέσα στο αυτοκίνητο είναι οι ζώνες ασφάλειας, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προστασία που προσφέρουν με μία πολύ απλή κίνηση.

Η αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφάλειας σε ένα τροχαίο ατύχημα έχει πείσει πλέον την συντριπτική πλειοψηφία οδηγών και επιβατών σε όλο τον κόσμο έχοντας σώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, από την εφεύρεσή της μέχρι σήμερα.

Ως το στοιχείο προστατευτικού εξοπλισμού με τον βασικότερο ρόλο στην προστασία του οδηγού και των επιβατών η χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση δεν επιβάλλεται μόνο από τη λογική και τον νόμο. «Επιβάλλεται» και από τα υπόλοιπα συστήματα και εξαρτήματα παθητικής ασφάλειας που βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο, τα οποία θα μπορούσαν σε αντίθετη περίπτωση να γίνουν από μόνα τους επικίνδυνα για τη ζωή εκείνων που δεν χρησιμοποιούν ζώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ όλοι γνωρίζουν πλέον τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι πραγματικά πολύ λίγοι εκείνοι γνωρίζουν ένα πολύ απλό κόλπο, το οποίο εφαρμόζεται άμεσα, σε μερικά δευτερόλεπτα και μπορεί να αποβεί σωτήριο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Το κόλπο αφορά τη χρήση των ζωνών ασφαλείας που βρίσκονται στο πίσω κάθισμα, οι οποίες θα πρέπει να είναι δεμένες κανονικά στις αγκράφες τους, ακόμη και αν στα πίσω καθίσματα δεν βρίσκεται άτομο.

Ο λόγος που θα πρέπει να δένουμε τις ζώνες του πίσω καθίσματος, ακόμη και αν δεν κάθεται κανείς εκεί, έχει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση με τους Νόμους της Φυσικής, οι οποίοι... δεν κάνουν διακρίσεις και αφορούν φυσικά και τα πράγματα που μπορεί να έχουμε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα περισσότερα αυτοκίνητα των τελευταίων 30 ετών να φέρουν ανακλινόμενο πίσω κάθισμα, η πιθανότητα σε τροχαίο ατύχημα -περισσότερο σε μια μετωπική ή πλαγιομετωπική σύγκρουση- να ανοίξει είναι υπαρκτή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οτιδήποτε βρίσκεται στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου να εκτοξευτεί μέσα στην καμπίνα και εν δυνάμει να χτυπήσει πάνω στον οδηγό ή και τον συνοδηγό.

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου βρίσκονται αποσκευές ή άλλα αντικείμενα βάρους 75 κιλών. Ακόμη και σε μια σχετικά μετωπική ή πλαγιομετωπική σύγκρουση με την σχετικά χαμηλή ταχύτητα των 60 χλμ./ώρα αυτά τα αντικείμενα θα εκτοξευτούν και θα χτυπήσουν την πλάτη του πίσω καθίσματος με την ορμή 4,2 τόνων.

Αξιοποιώντας λοιπόν τους ιδιαίτερα ανθεκτικούς ιμάντες των ζωνών ασφαλείας εξασφαλίζουμε με τη χρήση τους ένα δευτερεύον «δίχτυ ασφάλειας» που συνεισφέρει με τη σειρά του στη συγκράτηση της πλάτης του πίσω καθίσματος στη θέση της και κατά συνέπεια και των πραγμάτων στον χώρο των αποσκευών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ