10 λόγοι που μειώνουν την τιμή μεταπώλησης

polisi autokinitou

Στην τιμή πώλησης του αυτοκίνητου σας δεν χωρούν συναισθηματισμοί.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκπλαγείτε από το ποσό που θα σας προσφέρουν σε περίπτωση που σκεφτείτε να μπείτε σε διαδικασία πώλησης ή ανταλλαγής του αυτοκινήτου σας. Εννοείται ότι στοιχεία όπως τα διανυθέντα χιλιόμετρα, η χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας και φυσικά το ίδιο μοντέλο, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπολειμματική του αξία. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την τιμή του αυτοκίνητου σας προς τα κάτω.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους δημοφιλέστερους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου σας, με μερικούς από αυτούς να είναι εύκολα διαχειρίσιμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείτε να δώσετε βάση σε αυτούς και να αποφύγετε αντίστοιχους στο μελλοντικό σας αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φθαρμένα φώτα

Εάν τα φώτα του αυτοκίνητου σας έχουν κάποιο σπάσιμο, μια καμένη λυχνία ή έχουν αποχρωματιστεί από τον ήλιο, καλό είναι να αντικατασταθούν. Το κόστος επισκευής δεν πρόκειται να είναι μεγάλο και η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα, με το αποτέλεσμα να αναζωογονεί σημαντικά την εικόνα του αυτοκίνητου σας. Σε περίπτωση βέβαια που το αυτοκίνητο σας έχει σύστημα φωτισμού προηγμένης τεχνολογίας (τύπου LED, Laser κ.α.) καλό θα είναι να μην επέμβετε εσείς και να πάτε σε κάποιο επίσημο συνεργείο.

Σπασμένο παρμπρίζ

Η αντικατάσταση ενός σπασμένου παρμπρίζ αποτελεί μια εύκολη διαδικασία στις μέρες μας και το κόστος του καλύπτεται από την ασφαλιστική, οπότε καλό θα είναι πριν προχωρήσετε σε διαδικασία πώλησης ή ανταλλαγής να το αντικαταστήσετε σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο. Βέβαια, στα νεότερα μοντέλα δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς το παρμπρίζ έχει στην κορυφή του τις κάμερες και τους αισθητήρες των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιπλέον χρόνος επισκευής για την επαναρύθμισή τους σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Μυρωδιά τσιγάρου

Κανένας μας δεν θέλει, ακόμα και οι καπνιστές, να αγοράσει αυτοκίνητο που έχει ποτίσει την καμπίνα του καπνός τσιγάρου. Δεν είναι μόνο η μυρωδιά που μένει στις ταπετσαρίες, αλλά και η μαυρίλα που θα μαζέψει ο ουρανός και όλες σχεδόν οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες. Οπότε, σε περίπτωση που καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητό σας, να ξέρετε ότι θα απαξιωθεί πιο έντονα σε σχέση με ένα αντίστοιχο μοντέλο μη καπνιστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Resale Value 1

Ανόμοια ελαστικά

Όταν τα ελαστικά ενός μεταχειρισμένου αυτοκίνητου προς πώληση είναι σε πολύ καλή κατάσταση και είναι όλα ίδιας μάρκας και τύπου, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Και αυτό γιατί η τοποθέτηση ελαστικών διαφορετικού τύπου και ηλικίας, θα μαρτυρήσουν στον υποψήφιο αγοραστή τον “τυχαίο” τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούσατε την συντήρηση του αυτοκινήτου. Εάν από την άλλη θέλετε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την μεταπώληση, καλό θα είναι να τοποθετήσετε μια 4άδα καινούρια ελαστικά.

Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Εάν είστε οπαδός των αυτοκινήτων με χειροκίνητο σασμάν, συγχαρητήρια, είστε από τους τελευταίους μιας “φυλής” οδηγών που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Προσπαθήστε να πουλήσετε ένα δημοφιλές μοντέλο με χειροκίνητο κιβώτιο και σύντομα θα καταλάβετε πόσο μόνοι είστε (εκτός και εάν πρόκειται για σπορ αυτοκίνητο που σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόστος καυσίμων

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά η τιμή των καυσίμων είναι ένας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την τιμή μεταπώλησης του αυτοκίνητου σας. Για παράδειγμα, εάν οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλές και πουλάτε κάποιο υβριδικό μοντέλο, μπορείτε να θεωρείστε τυχερός. Από την άλλη, εάν η τιμή βενζίνης έχει πέσει σε πιο χαμηλό επίπεδο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεφορτωθείτε το βενζινοβόρο SUV σας. Εάν η αξία του αυτοκίνητου σας επηρεάζεται έντονα από τις τιμές των καυσίμων λόγω υψηλής κατανάλωσης και θέλετε να το πουλήσετε, φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά για να επωφεληθείτε από τις συνθήκες της αγοράς.

Χρώμα

Πιθανότατα δεν θα εκπλαγείτε εάν διαβάσετε ότι το χρώμα του αυτοκίνητου σας παίζει ρόλο στην αξία μεταπώλησής του. Αυτό όμως που μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη είναι ότι τα έντονα χρώματα, καθώς και ορισμένα δημοφιλή όπως το μαύρο, το καφέ και το άσπρο, εντείνουν την απαξίωση και ας αποτελούν επιλογές μεταξύ των εμπόρων. Σίγουρα όμως παίζει ρόλο και η κατηγορία στην οποία ανήκει ένα αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, ένα κίτρινο Renault Megane RS δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα μεταπώλησης, σε αντίθεση με ένα ίδιου χρώματος συμβατικό αυτοκίνητο. Τα χρώματα που φροντίζουν για μικρότερη απαξίωση είναι μεταξύ άλλων το ασημί, το μπλε και το γκρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Resale Value

Αυτοκόλλητα

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι τα αυτοκόλλητα δεν μειώνουν την υπολειμματική αξία του αυτοκίνητου. Από την άλλη όμως, γιατί να το ριψοκινδυνέψετε; Χώρια το ότι σε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές μπορεί να μην αρέσει το “θέαμα” και να μην μπορούν να διακρίνουν την καλή κατάσταση του αυτοκίνητου σας. Σε περίπτωση δε που προσπαθήσετε να τα βγάλετε, κάντε το με πολύ προσοχή για να μην πληγωθεί το προστατευτικό βερνίκι του χρώματος.

Φήμη

Σίγουρα, δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνει μια αυτοκινητοβιομηχανία και τι αποφάσεις παίρνει, με τις οποίες μπορούν να πλήξουν την τιμή μεταπώλησης του αυτοκίνητου σας. Η διακοπή της παραγωγής ενός μοντέλου ή κάποιο σκάνδαλο της ίδιας της εταιρείας, είναι σίγουρο ότι θα έχει συνέπειες στην απαξίωση του αυτοκίνητου.

Κατοικίδια

Η μεταφορά των τετράποδων φίλων μας πρέπει να γίνεται με το κλουβί μεταφοράς ή με ειδικά διαμορφωμένο το πίσω κάθισμα (υπάρχουν ειδικά καλύμματα και ζώνες ασφαλείας) ή τον χώρο αποσκευών σε 5θυρο αυτοκίνητο (χωρίς την εταζέρα, με το ειδικό διαχωριστικό). Έτσι φροντίζουμε για την ασφάλεια του κατοικίδιου μας και φυσικά την καλή κατάσταση στης καμπίνας. Και πάλι όμως, να ξέρετε ότι οι τρίχες των χνουδωτών μας φίλων θα κολλήσουν στις ταπετσαρίες και θα εισβάλουν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, ενώ η μυρωδιά του σκύλου μας ενδέχεται να ποτίσει και τις ταπετσαρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ