Η αυξημένη αυτονομία όλων των ηλεκτρικών Peugeot και πώς να τη μεγιστοποιήσετε

Peugeot e-208

Τη δυνατότητα να καλύψουν με άνεση και ευκολία μικρές αλλά και μεγαλύτερες αποστάσεις έχουν τα αμιγώς ηλεκτρικά Peugeot, ειδικά αν οι οδηγοί φροντίζουν για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας τους.

Η Peugeot έχει μπει για τα καλά στο δρόμο του εξηλεκτρισμού της γκάμας της έχοντας αυτή τη στιγμή τέσσερεις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών τόσο για το ιδιώτη όσο και τον επαγγελματία οδηγό.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Peugeot e-208 βρίσκεται στη βάση αυτής της γκάμας, με το e-2008 να παίρνει τη σκυτάλη και να απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν περισσότερους χώρους αλλά και τη δυνατότητα κίνησης σε χωματόδρομο. Για εκείνους που έχουν ακόμη μεγαλύτερες μεταφορικές ανάγκες το μικρό van e-Rifter έρχεται να δώσει τη λύση με 5θέσια ή 7θέσια διαμόρφωση για την καμπίνα του, ενώ ακόμη περισσότερες λύσεις δίνει το μεγαλύτερο e-Traveller.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Peugeot e_208 2

Εκτός από όλες τις ανέσεις που μπορεί να περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο ηλεκτρικό Peugeot, οι Γάλλοι έχουν φροντίσει να απαλλάξουν τους οδηγούς των μοντέλων τους από το άγχος της αυτονομίας, εξοπλίζοντας τις προτάσεις με μεγάλες συστοιχίες μπαταριών. Το e-208 μπορεί να φτάσει κατά το πρότυπο WLTP έως και τα 340 χιλιόμετρα αυτονομίας με μία φόρτιση, ενώ για το μικρό SUV e-2008 αυτό το νούμερο βρίσκεται στα 320 χιλιόμετρα. Παράλληλα το e-Rifter μπορεί να φτάσει έως και τα 280 χιλιόμετρα, ενώ η αυτονομία του μεγαλύτερου e-Traveller φτάνει έως και τα 330 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα και με σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των οδηγών διανύουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 50 χλμ. την ημέρα, μία φόρτιση είναι αρκετή ώστε και τα τέσσερα μοντέλα της Peugeot να «βγάλουν» με άνεση μια «πενθήμερη» εργάσιμη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Peugeot e_2008 2
e-2008

Παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία

Το στιλ οδήγησης είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία ενός οχήματος, φυσικά και των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Η ομαλή οδήγηση, χωρίς απότομες και συχνές αυξομειώσεις στην ταχύτητα κίνηση θα επιτρέψει σε έναν οδηγό να μεγιστοποιήσει την αυτονομία.

Η θέρμανση και η ψύξη της καμπίνας μέσω του κλιματιστικού του αυτοκινήτου, ανάλογα και με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να ευθύνεται για το 10-30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποθηκευτεί στη συστοιχία μπαταριών.

Peugeot e_Rifter 1
e-Rifter
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οδήγηση με αποσκευές στην οροφή ή με ανοιχτό το παράθυρο αυξάνει την αντίσταση στο αέρα και συνεπώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αύξηση της συντελεί επίσης και το αυξημένο βάρος που προκύπτει από τις αποσκευές ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση παίζει και το είδος της διαδρομής στην οποία κινείται ένα αυτοκίνητο. Οδήγηση σε δρόμο με μεγάλες ανηφόρες αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει την αυτονομία, ενώ σε μια κατηφόρα το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που μετατρέπει τον ηλεκτρικό κινητήρα σε γεννήτρια για την μπαταρία, όχι μόνο «μηδενίζει» την κατανάλωση αλλά αυξάνει την αυτονομία καθώς φορτίζει την μπαταρία.

Πληροφορίες που βοηθούν στη μεγιστοποίηση της αυτονομίας

Με στόχο την μεγιστοποίηση της αυτονομίας τα μοντέλα της Peugeot υποβοηθούν τους οδηγούς τους με την παροχή κρίσιμων πληροφοριών αλλά και με την προσαρμογή της λειτουργίας τους. Για παράδειγμα στον πίνακα πληροφοριών υπάρχει ένδειξη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο αλλά και επιλογή ένδειξης για τη μέση κατανάλωση. Οι δύο αυτές τιμές μπορούν να βοηθήσουν τον οδηγό να διαχειριστεί καλύτερα τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας της μπαταρίας.

Peugeot e_Traveller 1
e-Traveller
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα λειτουργίας Eco, ρυθμίζει το ηλεκτρικό σύστημα για πιο ήπια κατανάλωση ενέργειας και αποτελεί επίσης μία χείρα βοηθείας προς τον οδηγό για την μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών Peugeot μπορούν επίσης να ελέγξουν απομακρυσμένα το αυτοκίνητό τους. Μέσω του smartphone και της σχετικής εφαρμογής της Peugeot που μπορούν να κατεβάσουν, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στην καμπίνα, αλλά και να ξεκινήσουν τη φόρτιση της μπαταρίας παρακολουθώντας παράλληλα την πρόοδό της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ