To VW ID.4 και σε τετρακίνητη έκδοση

vw id.4 4motion

Η Volkswagen προσθέτει μία ακόμα τετρακίνητη έκδοση στην γκάμα του πλήρως ηλεκτρικού ID.4, το νέο ID.4 Pro 4MOTION.

Η έκδοση αυτή βασίζεται στο ID.4 Pro Performance και διαθέτει μία συνδυαστική ισχύ 265 ίππων προσφέροντας παράλληλα περισσότερη πρόσφυση σε βρεγμένα οδοστρώματα, αλλά και σε ειδικές συνθήκες όπως χιόνι ή σαθρές επιφάνειες (0-100 σε 6,9 δευτερόλεπτα). Μέχρι τώρα μόνο η κορυφαία σπορ έκδοση ID.4 GTX 4MOTION ήταν διαθέσιμη με τετρακίνητη μετάδοση.

Η ύπαρξη τετρακίνησης στο ID.4 Pro 4MOTION βελτιώνει την πρόσφυση και έτσι αναβαθμίζει συνολικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Το νέο μοντέλο με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ και την τετρακίνηση έχει αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες έλξης, αποτελώντας έτσι έναν αξιόπιστο σύντροφο για όσους θέλουν να σύρουν ένα μικρότερο μέσο ή ένα σκάφος. Χάρη στην ύπαρξη της τετρακίνησης, το μέγιστο φορτίο έλξης του ID.4 Pro 4MOTION είναι ανεβασμένο κατά 200 κιλά, φθάνοντας πλέον στα 1.400 κιλά για κλίση 8% (με φρένα), συγκρινόμενο με την κλασική έκδοση Pro Performance.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασική κινητήρια μονάδα είναι ένας σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή εμπλοκή με τον πίσω άξονα. Η ισχύς που παράγει φθάνει τα 150 kW. Είναι τοποθετημένος σε παράλληλη διάταξη με έναν παλμικό μετασχηματιστή και ένα κιβώτιο μονής σχέσης. Τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα είναι η δυνατότητα παροχής μεγάλης ισχύος από μικρό μέγεθος, η υψηλή απόδοση και η σταθερή παροχή ισχύος μέσα από ένα μεγάλο εύρος στροφών λειτουργίας.

vw id.4

Στον εμπρός άξονα υπάρχει ένας ασύγχρονος ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος εφοδιάζεται και αυτός με παλμικό μετασχηματιστή. Το μοτέρ αυτό αποδίδει 80 kW. Τα ασύγχρονα ηλεκτρικά μοτέρ χαρακτηρίζονται από τους μικρούς χρόνους απόδοσης της ισχύος και τις χαμηλές απώλειες. Είναι έτσι ιδανικά για τον ρόλο μίας πρόσθετης ενισχυτικής μονάδας, η οποία μπορεί να ενεργοποιείται προσωρινά.

Το ID.4 Pro 4MOTION εφοδιάζεται με μία μπαταρία των 77 kWh (καθαρό) και έχει αυτονομία που φθάνει τα 517 χιλιόμετρα (με βάση το πρότυπο WLTP). H τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h όπως και στο ID.4 GTX 4MOTION. Όπως και στα άλλα μοντέλα της οικογένειας ID.4, η μέγιστη δυνατότητα φόρτισης είναι τα 135 kW. Σε έναν φορτιστή, η υψηλής τάσης μπαταρία μπορεί να φθάσει από το 5% έως το 80% της ενεργειακής της χωρητικότητας σε 36 λεπτά, αποκτώντας σε αυτή την περίπτωση αυτονομία για επιπλέον 337 χιλιόμετρα (με βάση το πρότυπο WLTP).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
vw id.4 4motion

Το μήκους 4,58 μέτρων ID.4 χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Modular Electric Drive Matrix (ΜΕΒ) της Volkswagen. Οι διαθέσιμοι χώροι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι αντίστοιχοι με ενός συμβατικού SUV της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας, χάρη στην κορυφαία εκμετάλλευση που παρέχει η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική του πλαισίου. Ανάλογα με την τοποθέτηση των πίσω καθισμάτων ο χώρος των αποσκευών κυμαίνεται από τα 543 έως τα 1.575 λίτρα. Στο νέο ID.4 Pro 4MOTION είναι διαθέσιμες επίσης όλες οι τελευταίας γενιάς τεχνολογίες για την υποβοήθηση του οδηγού, είτε ως στάνταρ είτε ως προαιρετικός εξοπλισμός.

To ID.4 αμέσως μετά το λανσάρισμά του την άνοιξη του 2021 έγινε αμέσως μία μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η Volkswagen παρέδωσε πάνω από 30.000 αυτοκίνητα μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι κάθε δεύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πουλά η εταιρία είναι ένα ID.4. Συνολικά, μέσα στο 2021 παραδόθηκαν 163.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ID.4 το πιο εμπορικό ηλεκτρικό μοντέλο τόσο για την Volkswagen όσο και για το Volkswagen Group.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ