Τα Nissan Qashqai, Juke και X-Trail θα γίνουν ηλεκτρικά μέχρι το 2027

Nissan Ariya - Nissan Qashqai

Τα τρία διαχρονικά και επιτυχημένα SUV της Nissan Qashqai, Juke και X-Trail θα περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μέσα στην προσεχή πενταετία, διατηρώντας ζωντανά τα τόσο εμπορικά τους ονόματα.

Παρά την ύπαρξη και την επιτυχία του Nissan Leaf τα τελευταία χρόνια, το νέο Nissan Ariya -που πρόσφατα έφτασε στην Ευρώπη- είναι το κομβικής σημασίας ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το πέρασμα της εταιρείας της Yokohama στην ηλεκτροκίνηση - διότι ενσωματώνει τη νέα αρχιτεκτονική και τις καινούριες τεχνολογίες της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi.

Το Nissan Qashqai (αριστερά) θα ακολουθήσει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης που άνοιξε το Ariya (δεξιά)
Το Nissan Qashqai (αριστερά) θα ακολουθήσει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης που άνοιξε το Ariya (δεξιά)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως το Ariya δεν είναι αρκετό για τη Nissan, μέσα στο πλήθος των όλο και περισσότερων ηλεκτρικών SUV κάθε κατηγορίας και μεγέθους που βρίσκουν το δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, από το 2025 και μέχρι το 2027 θα φτάσει η ώρα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και τα τρία καθιερωμένα SUV της εταιρείας, Qashqai, Juke και X-Trail, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μεγέθους.

Ο επικεφαλής της Nissan Ευρώπης, Guillaume Cartier, είπε ότι τα μισά αυτοκίνητα από όσα στοχεύει να πουλάει η ιαπωνική εταιρεία το 2030 θα είναι ηλεκτρικά: «Σκοπός μας είναι να κάνουμε τη μετάβαση έξυπνα, αρχικά με την [υβριδική τεχνολογία] e-Power και μετά με τα [αμιγώς] ηλεκτρικά. Τώρα λανσάρουμε την e-Power. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία αυτή στο Qashqai. Εξελισσόμαστε, οπότε είναι φυσικό να κοιτάζεις κάτι που μπορεί να αντιπροσωπεύει το μέλλον».

Nissan Juke
Nissan Juke
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τεχνολογία e-Power, θυμίζουμε, είναι το επόμενο βήμα στα υβριδικά αυτοκίνητα: ο κινητήρας εσωτερικής καύσης βενζίνης λειτουργεί για να φορτίζει τη μπαταρία, η οποία εν συνεχεία δίνει την ενέργειά της στον ηλεκτροκινητήρα που κινεί κατ' αποκλειστικότητα τους τροχούς. Έτσι, επιτυγχάνεται ακόμη δραστικότερη μείωση της κατανάλωσης, και δεν υπάρχει κανένα άγχος αυτονομίας.

Και τα τρία αυτά EV της Nissan αναμένεται να βασιστούν στην ηλεκτρική πλατφόρμα CMF της συμμαχίας της με τη Renault - πλατφόρμα στην οποία ήδη βασίζεται και το Ariya. Οι μπαταρίες στέρεου τύπου που εξελίσσονται (και) από τη Nissan δεν θα είναι ακόμη έτοιμες για τη μαζική παραγωγή, όμως θα διατίθενται αναμφίβολα οι νέας γενιάς μπαταρίες ιόντων-λιθίου, που θα έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και μικρότερο βάρος και κόστος.

Nissan X-Trail
Nissan X-Trail

Τα Qashqai, Juke και X-Trail θα λανσαριστούν ως αμιγώς ηλεκτρικά την περίοδο 2025-'27 - και πρώτο θα παρουσιαστεί το μικρότερο των τριών, το Nissan Juke. Πάντως, ο Cartier δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ίδια αυτοκίνητα να συνεχίσουν να διατίθενται από τη Nissan και με το υβριδικό σύστημα e-Power παράλληλα με τα ηλεκτρικά, για ορισμένα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ