Μετά την Apple και η Sony εγκαταλείπει το αυτοκίνητο -Ποιο project ακύρωσε
Οι σαρωτικές αλλαγές της αυτοκινητοβιομηχανίας στη στρατηγική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επηρεάζουν άμεσα τα σχέδια της Sony, η οποία είχε ήδη επενδύσει τεράστια ποσά σε ένα πρότζεκτ που θα την έθετε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Το 2020 η παρουσία της Sony στη κορυφαία παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας (CES), έμελε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε ένα ηλεκτρικό sedan που προσδοκούσε να βάλει στη παραγωγή, και ένα χρόνο οι αρχικές βλέψεις πλαισιώθηκαν με ένα δεύτερο SUV.
Προκειμένου να κάνει πράξη το όραμά της, η Sony ανακοίνωσε το 2022 τη συνεργασία της με τη Honda, υπό το πρίσμα της κοινοπραξίας Sony Honda Mobility (SHM), η οποία παρά το γεγονός ότι εδώ και λίγους μήνες είχε ήδη ξεκινήσει τη προπαραγωγή του Afeela 1 στο εργοστάσιο αυτοκινήτων East Liberty της Honda στο Οχάιο, απέσυρε το έργο.
BUY NOW
Πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη και των δύο οχημάτων έχει φτάσει σε απότομο τέλος, αν και η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Honda ακύρωσε δύο δικά της ηλεκτρικά οχήματα και ένα τρίτο μοντέλο που υποτίθεται ότι θα ήταν ο διάδοχος του Acura RSX.
Σε κοινή δήλωση των δύο εταίρων, που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2026, η Honda και η Sony υποστήριξαν ότι θα «εξετάσουν την επιχειρηματική κατεύθυνση της SHM» καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις της ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζουν το πρόγραμμά τους.
Δίχως να εφησυχάζονται, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να ανακοινώσουν την «μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη τοποθέτησή τους, καθώς και τις συνεισφορές τους στο μέλλον της κινητικότητας, το συντομότερο δυνατό».
Η SHM θα ξεκινούσε τις παραδόσεις του Afeela 1 Signature των 89.000 ευρώ στους πελάτες στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η πιο προσιτή έκδοση Origin των 77.000 ευρώ είχε προγραμματιστεί να κάνει το ντεμπούτο της το 2027.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ