Οι Κινέζοι παρουσιάζουν το δικό τους ρομποτικό αυτόνομο αυτοκίνητο (Video)

Jidu ROBO-01

Δίνοντάς του την ονομασία ROBO-01, η κινεζική Jidu -θυγατρική του γίγαντα Geely- κάνει λόγο για το πρώτο της «ρομποτικό» αυτοκίνητο - δηλαδή αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4.

Με δεδομένο ότι η Jidu είναι υπο-μάρκα της εταιρείας ψηφιακής τεχνολογίας Baidu, της «κινεζικής Google», που εν μέρει ανήκει στη Geely (μητρική της Volvo και άλλων), τα λόγια της πρώτης για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 μάλλον πρέπει να ληφθούν σοβαρά. Εξάλλου, το ROBO-01 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πρωτότυπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη Jidu, λοιπόν, η Baidu κάνει το μεγάλο της βήμα στην αυτοκίνηση -όπως και οι Apple, Sony, Huawei, Xiaomi- και φυσικά το Jidu ROBO-01 δεν θα μπορούσε παρά να ήταν γεμάτο με ψηφιακές τεχνολογίες. Ενδεικτικό είναι ότι παρουσιάστηκε σε ένα διαδικτυακό συνέδριο μέσω της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητα Xirang της Baidu.

Το πρωτότυπο αυτό δεν διαθέτει χειρολαβές, και ελέγχεται απόλυτα μέσω του συστήματος αναγνώρισης φωνής - και τις συνέχεια με προφορικές εντολές του ιδιοκτήτη του. Με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 είναι ικανό να κινείται σε όλες τις περιστάσεις μόνο του, χωρίς την συμμετοχή ή την προσοχή του οδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να επιτευχθεί αυτό, η κινεζική εταιρεία χρησιμοποίησε επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon 8295, που μπορούν να ελέγξουν το αυτοκίνητο ακόμα κι αν δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο. Ακόμη, χρησιμοποίησε δύο LiDAR -δηλαδή συστήματα ανίχνευσης του περιβάλλοντος που χρησιμοποιούν δεσμίδες φωτός laser αντί για ραδιοκύματα- και 12 κάμερες.

Όταν βγει στην παραγωγή, που υπολογίζεται να συμβεί μέσα στο 2023, το αυτοκίνητο-«ρομπότ» της Jidu θα είναι κατά 90% πανομοιότυπο σχεδιαστικά με το πρωτότυπο – που φέρει την υπογραφή του πρώην σχεδιαστή της Cadillac Frank Wu. Θα κατασκευάζεται σε κάποιο από τα εργοστάσια της Geely στη Hangzhou Bay, στην πόλη Ningbo της ανατολικής Κίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η τιμή του: σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το ROBO-01 θα κοστίζει λίγο πάνω από 200 χιλιάδες γιουάν - που μεταφράζονται σε περίπου 28.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ