Ηλεκτρικά ή plug-in δύο στα δέκα αυτοκίνητα έως το 2027

Volvo C40

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση.

Ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά θα είναι το 20% των αυτοκινήτων έως το 2027 ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο και έχει υποχρέωση να υλοποιήσει.

Μάλιστα το πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει ότι το 20% των ΙΧ οχημάτων να είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027 και μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων καθώς και κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, αναβάθμιση Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου, διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι κατασκευαστούν 570 χλμ. με νέους ποδηλατοδρόμους σε όλη τη χώρα!

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι: «Θα δουλέψουμε σκληρά, μαζί με τους δύο Υφυπουργούς, που έχω την τιμή και την χαρά να έχω εδώ κοντά, στην κοινή προσπάθεια, τον κύριο Νίκο Ταγαρά και την κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και όλους τους εξαίρετους συνεργάτες, που βρίσκονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εδώ βρισκόμαστε για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία για την πράσινη μετάβαση και να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στα πεδία της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πολλά και διαφορετικά πεδία και κάθε ένα, αυτοτελώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι, λοιπόν, ένα Υπουργείο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει στα πεδία του περιβάλλοντος και της ενέργειας την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, θα χειροτερεύει δυστυχώς και απαιτεί εξαιρετικά φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής, τόσο σε ό,τι αφορά στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και δυναμικές πολιτικές για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, που έχει πολλαπλές προκλήσεις, καθώς θα συντελείται σε ένα ενεργειακό περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κοιτάξουμε και προς το μέλλον. Οι πόλεις μας θα πρέπει να προετοιμαστούν πολεοδομικά για την κλιματική κρίση και τις μεγάλες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών, που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Την εργασία, τις μετακινήσεις, την ανάγκη, προπαντός, για περισσότερο δημόσιο χώρο. Το ίδιο θα πρέπει να προετοιμαστούμε και σε ό,τι αφορά στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και προπαντός των δασικών οικοσυστημάτων, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία έρχεται και θα κρατήσει δεκαετίες. Οι προκλήσεις αυτές δεν είναι μακριά μας. Συμβαίνουν ήδη και δεν υπάρχει ούτε μέρα διαθέσιμη για χάσιμο.»

Η νέα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια και νέους τομείς στους οποίους δεν δώσαμε προτεραιότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά το επόμενο διάστημα θα έχουμε το χρόνο να εξειδικεύσουμε αναλυτικότερα τα μέτρα και τις πολιτικές. Όπως είπε και ο Υπουργός, έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε, η οποία ωστόσο δεν μας αγχώνει, δεν μας τρομάζει. Είναι μια πρόκληση να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικοί γίνεται. Και αυτό που νομίζω έχουμε όλοι ως κοινό στόχο είναι να υπηρετήσουμε τους κυβερνητικούς στόχους, να υπηρετήσουμε το όραμα του Πρωθυπουργού για την Ενέργεια και να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα είναι μετρήσιμο, με ορατά αποτελέσματα. Τόσο στη μεγάλη κλίμακα των εμβληματικών project, αλλά θα έλεγα και στο πεδίο της καθημερινότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς επισήμανε ότι: «Ο στόχος είναι αυτή την τετραετία να κλείσουμε, οριστικά, τις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, έκλεισε εκατονταετία, από εκκρεμότητες, το στοίχημα το μεγάλο είναι να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά, οριστικά, το παρελθόν, πίσω μας. Και να ανοίξουμε δρόμους δημιουργίας για το μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το ρόλο μας. Ξέρουμε ότι είναι πολλά. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα, αλλά η ευθύνη είναι τέτοια, που επιβάλει, με αποφάσεις και υπογραφές, να τελειώσουμε τις εκκρεμότητες και να ανοίξουμε ορίζοντες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Σε αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Και είμαστε έτοιμοι, ξεκινώντας από σήμερα τη δουλειά. Τα υπόλοιπα και τις λεπτομέρειες θα έχουμε τη δυνατότητα στην πορεία να τα δούμε.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ