Η Range Rover ετοιμάζει το μεγάλο αντίπαλο της ηλεκτρικής Porsche Cayenne

Range Rover EV

Η Jaguar Land Rover θα παρουσιάσει συνολικά 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2026, στο πλαίσιο της στρατηγικής 'Reimagine', και σε αυτά ανήκει και η κορυφαία έκδοση του Range Rover Sport.

Τέσσερα αμιγώς ηλεκτρικά Range Rover και άλλες δύο Jaguar EV περιμένουμε από τη JLR μέσα στην προσεχή τριετία, και μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η ισχυρότερη και υπερ-πολυτελής ηλεκτρική έκδοση του Range Rover Sport, που θα το φέρει αντιμέτωπο με αυτοκίνητα όπως η νέα Lotus Eletre και η επερχόμενη Porsche Cayenne EV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βρετανική εταιρεία πρόσφατα αναπροσάρμοσε λίγο τα πλάνα των νέων της ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και ο διευθύνων σύμβουλος Adrian Mardell είπε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη ώστε τα νέα της EV να φτάσουν στην αγορά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εξέλιξης. Επίσης, δήλωσε ότι όλα τα μοντέλα της JLR θα έχουν εξηλεκτριστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το νέο πλάνο περιλαμβάνει το λανσάρισμα των ηλεκτρικών Range Rover και Range Rover Sport, που θα βασίζονται στην τωρινή πλατφόρμα MLA των θερμικών τους εκδόσεων. Η πλατφόρμα αυτή σχεδιάστηκε εξ αρχής για να υποδέχεται τόσο θερμικά/υβριδικά όσο και ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Επίσης, το πλάνο της αγγλικής εταιρείας περιλαμβάνει δύο μικρότερα ηλεκτρικά SUV στη νέα αρχιτεκτονική ΕΜΑ, τα οποία πιστεύεται ότι θα είναι οι διάδοχοι των Range Rover Evoque και Range Rover Velar.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν οι ηλεκτρικές παραλλαγές του Discovery Sport και του Defender, επίσης στην πλατφόρμα ΕΜΑ. Παράλληλα, η εταιρεία εξελίσσει και δύο νέες ηλεκτρικές Jaguar, επίσης με ορίζοντα το 2026.

Η πρώτη είναι ένα supersport τετράθυρο GT και η δεύτερη ένα μεγάλο SUV που θα έχει περίπου τη φιλοσοφία της Bentley Bentayga. Και τα δύο θα βασίζονται στην ειδικά εξελιγμένη πλατφόρμα JEA. Μετά το 2026 θα έρθει και μια τρίτη Jaguar EV, που θα ανταγωνιστεί τη BMW i7.

Παρότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πτωτική τάση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η JLR έχει δεχθεί ήδη την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 16.000 αγοραστές για το Range Rover EV, πριν καν αυτό παρουσιαστεί. Η πρεμιέρα του αναμένεται προς το τέλος του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jaguar Land Rover δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες για αυτό, αλλά έχει επιβεβαιώσει ότι θα έχει τις ίδιες, κορυφαίες off-road δυνατότητες με το θερμικό μοντέλο, και ότι -παρά τη μπαταρία στο δάπεδό του- θα μπορεί να διασχίζει υδάτινα περάσματα έως και 85 εκατοστών βάθους. Από πλευράς επιδόσεων, θα συγκρίνεται με το σημερινό V8 των 626 ίππων.

Επίσης, η πλατφόρμα των ηλεκτρικών Range Rover θα είναι τεχνολογίας 800V για ταχεία φόρτιση, που θα φτάνει έως και τα 270kW. Κατά τα άλλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μοιράζεται κάποια ηλεκτρικά μέρη με τη BMW, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών που ξεκίνησε το 2019.

Όσο για την εμφάνισή του, δεν αναμένεται να διαφέρει από το θερμικό Range Rover Sport παρά μόνο σε λίγες λεπτομέρειες. Όπως φυσικά την κλειστή γρίλια, τις εξειδικευμένες αεροδυναμικού προφίλ ζάντες, τα ειδικά χρώματα του αμαξώματος και φυσικά τα σήματα EV.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ