Γεμίζει φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ελλάδα -Η επιδότηση που αλλάζει τα δεδομένα

Γεμίζει φορτιστές η Ελλάδα Φορτίζω παντού 2023

Χιλιάδες δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές αναμένεται να τοποθετηθούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μέσω του προγράμματος «Φορτίζω παντού».

Σημαντική ώθηση στη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά και επικράτεια αναμένεται να δώσουν τα σχετικά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί, τα οποία φτάνουν συνολικά σε ύψος τα 370 εκατ. ευρώ για το 2023.

Σημαντικό πρόγραμμα για τις σχετικές με την ηλεκτροκίνηση επενδύσεις, το οποίο έρχεται παράλληλα να μειώσει σημαντικά το άγχος τον οδηγών αναφορικά με την εύρεση σταθμού φόρτισης για το αυτοκίνητό τους είναι το «Φορτίζω Παντού».

Το εν λόγω πρόγραμμα, που «έρχεται» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη του Ιανουαρίου και έχει ύψος 80 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω κονδύλι θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία περίπου 10.000 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε όλη τη χώρα, ένας πολύ σημαντικός αριθμός που θα πολλαπλασιάσει στην κυριολεξία τους σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις αρχές του έτους οι δημόσιοι φορτιστές στη χώρα πλησίαζαν τους 2.300.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το οποίο δίνει την ευκαιρία τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρείες να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο με επιδότηση στην τιμή του, με την αγορά να επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής του οχήματος (προ φόρων) με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 8.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά επίσης την επιδότηση αγορά ηλεκτρικού δικύκλου -στο 30% επίσης και έως το ποσό των 1.300 ευρώ-, ηλεκτρικού ποδηλάτου -40% και έως 800 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις επιδοτείται η εγκατάσταση φορτιστή, ενώ για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες επιδοτείται και η απόσυρση παλαιού οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί». Το πρόγραμμα άνοιξε γι υποβολή αιτήσεων στις 9 Ιανουαρίου, φτάνει σε ύψος τα 40 εκατομμύρια ευρώ και προωθεί την μερική ανανέωση του στόλου των ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους όλης της χώρας με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Στόχος είναι να αντικατασταθούν περίπου 2.000 ταξί σε όλη την Ελλάδα με αμιγώς ηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ