Ελλάδα: Ποια ώρα της ημέρας φορτίζω το αυτοκίνητό μου χωρίς να ρυπαίνω

ev charging

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σχετίζεται με την ώρα που θα επιλέξει κανείς να το φορτίσει. Μάθετε το πώς και το γιατί.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι η έκλυση μηδενικών ρύπων. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που αμφισβητούν το «πράσινο» προφίλ των ηλεκτροκίνητων οχημάτων εστιάζοντας στο γεγονός ότι για τη φόρτιση των μπαταριών χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται με λιγότερο… φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπου.

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, το γεγονός δηλαδή ότι η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιβαρύνει το περιβάλλον, έστω κι αν σε τοπικό επίπεδο δεν εκλύει ρύπους, αναδεικνύοντας τη σημασίας της ώρας που επιλέγουμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτροκίνητο τετράτροχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που εκπoνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκύπτει από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαφοροποιείται έως και 46% ανάλογα με την ώρα φόρτισης και το «μείγμα» των ΑΠΕ που χρησιμοποιεί κάθε χώρα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζεται στο Μαυροβούνιο και στη Λετονία, όπου οι εκλυόμενοι ρύποι περιορίζονται κατά 47% και 39,7 % αντιστοίχως κατά τη διάρκεια του απογεύματος, καθώς εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας εμφανίζεται η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει μείωση των εκλυομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, λοιπόν, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη χώρα μας επιβαρύνει κατά 22,6% το περιβάλλον όταν αυτή πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Στις τελευταίες θέσεις, με μηδενικές αποκλίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται οι Πολωνία, το Κόσοβο και η Ελβετία, καθώς στις δύο πρώτες περιπτώσεις η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κατά αποκλειστικότητα με την καύση του λιγνίτη, ενώ στην Ελβετία χρησιμοποιείται η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ