Αυτό είναι το ηλεκτρικό μέλλον της Fiat

Fiat Centoventi

Η Fiat θα λανσάρει άμεσα ένα μικρό SUV που θα αναβιώσει την ονομασία 600 και την σπορ έκδοση Abarth του 500. Αργότερα θα ακολουθήσουν ένα μεγαλύτερο SUV και το νέο Panda.

H ιταλική εταιρεία λάνσαρε στα μέσα στου 2020 το αμιγώς ηλεκτρικό 500 και σύμφωνα με την ίδια θα αντικατασταθεί μετά το 2027. Μέχρι τότε όμως η Fiat θα ετοιμάσει τη νέα της γκάμα, και μέσα στο 2023 θα έχει παρουσιάσει δύο νέα μοντέλα.

FIAT 500e 3+1 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο από αυτά τα δύο νέα μοντέλα θα είναι ένα B-SUV με μήκος περίπου 4,1 μέτρα που θα βασίζεται στην διαμορφώσιμη πλατφόρμα CMP του Ομίλου Stellantis και θα ονομάζεται 600. Θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα κατασκευάζεται στο Tychy της Πολωνίας. Το νέο compact ηλεκτρικό SUV της Fiat θα φέρει το νέο ηλεκτρομοτέρ eMotor της Nidec με ισχύ περίπου 136 ίππους. Ωστόσο, οι δυνατότητες που δίνει η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πολύ μεγάλες και η αρχιτεκτονική της επιτρέπει την τοποθέτηση και θερμικών κινητήρων για τις αγορές που δεν είναι έτοιμες για αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Υπενθυμίζεται όμως ότι η Fiat θα είναι από τις πρώτες μάρκες του Ομίλου Stellantis που θα εγκαταλείψει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, με την μετάβασή της στις «μηδενικές εκπομπές» θα ολοκληρωθεί το 2027.

Από την πρώτη στιγμή στην ιστορία του, το 600 αποτελούσε την πιο ευρύχωρη και πρακτική έκδοση του 500. Το ίδιο θα συμβεί και με το καινούριο, καθώς θα είναι ένα μεγαλύτερο, 5θυρο και με αυξημένη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με το υπάρχον 500.

FIAT 500X
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο περίπου συνέβη και με το 500X, με το νέο 600 να μην αποτελεί όμως τον αντικαταστάτη του. Η νέα γενιά του 500X αναμένεται να παρουσιαστεί το 2024 και θα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από την υπάρχουσα. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι το μήκος του θα φτάσει τα 4,4 μέτρα από τα 4,27 μέτρα του τωρινού. Παράλληλα, θα αποτελέσει τον έμμεσο αντικαταστάτη του Tipo και θα παράγεται στο ίδιο εργοστάσιο στην Τουρκίας. Πολλά μηχανικά του μέρη θα είναι κοινά με του Citroen C4.

Το άλλο νέο μοντέλο που περιμένουμε είναι ο αντικαταστάτης του Panda. Η νέα γενιά του εμβληματικού αυτοκινήτου πόλης θα παρουσιαστεί το 2025 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σερβία. Την βάση για την δημιουργία του θα αποτελεί η επόμενη γενιά του Citroen C3 που θα κυκλοφορήσει το 2024.

Fiat Panda
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, το άλλο νέο μοντέλο που περιμένουμε δεν θα έχει τα σήματα της Fiat, αλλά της Abarth. Πρόκειται για την σπορ έκδοση του ηλεκτρικού 500, με ισχύ που θα ξεπερνά κατά πολύ αυτή της συμβατικής ηλεκτρικής έκδοσης. Αυτό όμως σημαίνει και ενδεχόμενη τοποθέτηση μεγαλύτερου πακέτου μπαταριών για να πετύχει ικανή αυτονομία, με παράλληλη όμως αύξηση του βάρους.

Η εξέλιξη του Abarth 500 προχωρά με καλό ρυθμό και ήδη κυκλοφορούν καμουφλαρισμένα πρωτότυπα στους δρόμους της Ιταλίας που μαρτυρούν και την πιο επιθετική σχεδίαση του μοντέλου. Η Abarth χρησιμοποιεί επίσης κοινό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιλέξει τον ήχο του, τον «βασικό» χρωματισμό του και άλλα χαρακτηριστικά του. Το πρώτο ηλεκτρικό Abarth αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του την ερχόμενη άνοιξη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ