Η Alpine μπαίνει στο δρόμο του υδρογόνου με το πρωτότυπο supercar Α4810

Alpine 4810 concept

Με μια teaser εικόνα του πρωτοτύπου Α4810 η Alpine και η Renault έδειξαν εκ νέου το ενδιαφέρον τους για την -εναλλακτική της προελαύνουσας ηλεκτροκίνησης- λύση του υδρογόνου για το απότερο μέλλον.

Ο κόσμος των supercars κάνει τη μετάβαση στη νέα εποχή μηδενικών ρύπων με ρυθμό ταχύ σχεδόν όσο και τα συμβατικά αυτοκίνητα. Η Porsche, για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει από χρόνια με την Taycan και θα συνεχίσει με την ηλεκτρική εκδοχή της Macan, ενώ παράλληλα ερευνά τον τομέα των συνθετικών καυσίμων για να κρατήσει στη ζωή τους θερμικούς κινητήρες.

Αλλά παρότι τα supercars μεταλάσσονται σταθερά σε ηλεκτρικά, και επίκεινται και οι πρώτες αμιγώς EV Ferrari και Lamborghini, σε ένα παράλληο σύμπαν μεγάλοι κατασκευαστές επενδύουν σε υδρογονοκίνητα supercars. Η Toyota εξελίσσει μαζί με τη Yamaha έναν V8 κινητήρα που θα αντικαταστήσει στους θαλάμους καύσης τη βενζίνη από το υδρογόνο - και τώρα η Alpine αποκάλυψε το πρωτότυπο Α4810.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το supercar είναι σχεδιασμένο από τους σπουδαστές του ευρωπαϊκού ινστιτούτου σχεδιασμού (IED) σε συνεργασία με τους designers της Alpine, και διαθέτει κινητήρα υδρογόνου. Είναι τόσο σπορ που η σιλουέτα του θυμίζει αγωνιστικό πρωτότυπο του LeMans, και σύμφωνα με την εταιρεία, αντιπροσωπεύει την πιο προηγμένη και πιο βιώσιμη ακραία σπορ αυτοκίνηση του μέλλοντος.

Το Alpine A4810 δεν είναι το πρώτο υδρογονοκίνητο πρωτότυπο του ομίλου Renault. Πρόσφατα, η γαλλική εταιρεία παρουσίασε μια αντίστοιχη teaser εικόνα ενός concept car υδρογόνου που θυμίζει το σχέδιο και τη σιλουέτα του νέου Megane E-Tech [φωτό πάνω]. Όπως ανέφερε, το πρωτότυπο αυτό «ενσωματώνει την προοπτική απομάκρυνσης του ομίλου Renault από τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα κκαι την πρόοδό του στην κυκλική οικονομία των ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τα έχει εκφράσει η ίδια, τα πλάνα της Alpine για το εγγύς μέλλον περιλαμβάνουν τη μετάβαση του sports coupe A110 στον αμιγή ηλεκτρισμό στην επόμενη γενιά του, ενώ επίσης έχει προαναγγείλει και ένα ηλεκτρικό SUV επιδόσεων [φωτό πάνω] που έχει προς το παρόν την ονομασία GT X-Over.

Το υδρογονοκίνητο Α4810 που παρουσίασε το σχεδιαστικό ινστιτούτο IED του Τορίνου είναι ένα επόμενο βήμα, που προαναγγέλει τα παράλληλα σχέδια της Alpine για την υδρογονοκίνηση - χωρίς, ωστόσο, να συνοδεύεται προς το παρόν με περισσότερες πληροφορίες για μια ενδεχόμενη μελλοντική παραγωγή του.

Θυμίζουμε ότι η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια στη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση, προαναγγέλοντας 35 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (για τις τρεις εταιρείες συνολικά) μέχρι το 2030. Ένα από αυτά ενδέχεται να είναι η έκδοση παραγωγής του supercar Α4810, που θα αντλεί την ενέργεια των ηλεκτροκινητήρων του από κυψέλες υδρογόνου. Η πλήρης παρουσίαση του Α4810 αναμένεται από την Alpine στις 18 Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ