
Το Lexus RZ ανανεώθηκε, θέλωντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ορθολογικού εξηλεκτρισμού ενός κατασκευαστικού κολοσσού και να αποδείξει ότι μπορεί να τα βάλει με τις μεγάλες δυνάμεις της κατηγορίας.
Η απόφαση του μεγαλύτερου κατασκευαστή στον πλανήτη γη να μην συμμετάσχει σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα για την κατάκτηση του ηλεκτροκίνητου σύμπαντος, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από μια τεχνολογία η οποία καλώς ή κακώς είναι καταδικασμένη όχι μόνο να κερδίσει αλλά και να επικρατήσει στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα, δημιούργησε μια… ιστορική ανισορροπία.
Την ίδια στιγμή που ο φυσικός ηγέτης της Toyota-Lexusκατακεραύνωνε οτιδήποτε ηλεκτρικό, νέες υπερδυνάμεις ξεπρόβαλαν στον ορίζοντα, διεκδικώντας εκείνον τον ρόλο που οι Ιάπωνες μετά βδελυγμίας απέρριπταν όλο αυτόν τον καιρό.
BUY NOW

Κάπως έτσι οι Ιάπωνες «ξόδεψαν» το όποιο προβάδισμα είχαν αποκτήσει επενδύοντας από -πολύ- νωρίς στην υβριδική τεχνολογία, όντας πλέον αναγκασμένοι να ακολουθούν από τις πιο πίσω θέσεις την κούρσα του εξηλεκτρισμού.
Μια κούρσα η οποία εξελίσσεται σε έναν πραγματικό μαραθώνιο, αφήνοντας αν μη τι άλλο στον ιαπωνικό κολοσσό το περιθώριο αντίδρασης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να καλυφθεί το χαμένο έδαφος εντάσσεται και η ριζική αναβάθμιση ενός αυτοκινήτου που παρότι μετρά μόλις 2 χρόνια στην παγκόσμια αγορά, δεν κατάφερε να αποκτήσει το δικό του κοινό.

Ο λόγος για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Lexus RZ, ένα μεγαλοπρεπές SUV το οποίο σήμερα ακονίζει εκ νέου τις προδιαγραφές του με μοναδικό σκοπό να ισχυροποιήσει τη θέση του απέναντι στον ανταγωνισμό.
Βλέπετε, το RZ οφείλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αναμετρηθεί με προτάσεις όπως το πρόσφατα επικαιροποιημένο Tesla Model Y, την Porsche Macan και την BMW iX3 και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντί τους, αποτελώντας τη μοναδική, επί της ουσίας, αξιόλογη εναλλακτική.

Η άκρως δυναμική εικόνα που εξασφαλίζουν οι «αιχμηρές» μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος πραγματοποιούν το πρώτο καθοριστικό βήμα, εξασφαλίζοντας μια απόσταση ασφαλείας από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί ετούτη τη στιγμή στην κατηγορία των D-SUV, ηλεκτροκίνητων ή μη.
Προφανώς το παρουσιαστικό του RZ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό στην κορυφαία εξοπλιστική γραμμή F SPORT, έστω κι αν η διχρωμία στο αμάξωμα μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους υπερβολική.

Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση του ηλεκτροκίνητου Lexus αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επεμβάσεις και στον σχεδιασμό του, με μοναδικό γνώμονα την περαιτέρω βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής του αμαξώματος.
Περνώντας στον αθέατο κόσμο του ανανεωμένου RZ, η ενίσχυση της ακαμψίας του πλαισίου συμπεριέλαβε και το fine tuning της ανάρτησης (McPherson εμπρός, διπλά ψαλίδια πίσω), ενώ αποτελεσματικότερη επιστρέφει τόσο η ηχομόνωση όσο και η διαχείριση των όποιων κραδασμών προκαλεί η απόσβεση των κακοτεχνιών του οδοστρώματος.

Για τις δικινητήριες εκδόσεις, το δικό του λιθαράκι τοποθετεί το επίσης αναβαθμισμένο σύστημα διαχείρισης-κατανομής της ροπής, έχοντας τη δυνατότητα να χαρίσει μια ξεκάθαρα πισωκίνητη διάταξη αν και εφόσον οι συνθήκες επιβάλλουν κάτι τέτοιο.
Από εκεί και πέρα, η σκυτάλη των αναβαθμίσεων περνά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας, η καθαρή χωρητικότητα των οποίων αυξήθηκε από τις 70,4 kWh στις 77 kWh, γεγονός που σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών, προσφέρει σε όλες τις διαμορφώσεις του ανανεωμένου Lexus RZ ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Σημαντικό είναι αν μη τι άλλο το γεγονός ότι ο on board φορτιστής του ιαπωνικού SUV είναι πλέον 22 kW αντί των 11 kW, ενώ στη διαδικασία της ταχείας φόρτισης μπορεί να φτάσει από το 10% εώς το 80% σε μόλις μισή ώρα.

Το σύστημα διεύθυνσης χωρίς μηχανική σύνδεση -κοινώς drive by wire- όπως άλλωστε και η δυνατότητα προσομοίωσης των σχέσεων μετάδοσης ενός χειροκίνητου κιβωτίου συμπληρώνουν τις καινοτομίες που εισάγει το ανανεωμένο RZ στο οπλοστάσιο της Lexus, δοκιμάζοντας τα όρια μιας φίρμας που δεν μας έχει συνηθίσει σε ριψοκίνδυνος πειραματισμούς.
Κλείνοντας με τις προδιαγραφές του SUV της Lexus, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θα προσφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά σε τρεις εκδόσεις ισχύος, Η πρώτη με το ένα και μοναδικό ηλεκτρικό μοτέρ να κινεί τους μπροστινούς τροχούς αποδίδει 224 ίππους, η δεύτερη διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα αποδίδοντας συνδυαστικά 380 ίππους ενώ η τρίτη και κορυφαία, ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονικής ανεβάζοντας ωστόσο τον πήχη της απόδοσης στους 408 ίππους.
Είναι αυτή η έκδοση (F Sport) η οποία έκλεψε την παράσταση στους δρόμους της Πορτογαλίας, διαθέτοντας στον βασικό της εξοπλισμό τόσο το drive by wire yoke τιμόνι με την αφοπλιστική αμεσότητα όσο και το σύστημα προσομοίωσης των 8 στον αριθμό σχέσεων μετάδοσης.

Μπορεί, λοιπόν, η μέγιστη αυτονομία της κορυφαίας έκδοσης των 408 ίππων να περιορίζεται στα 450 χιλιόμετρα, ωστόσο, γίνεται ευθύς αμέσως αντιληπτό ότι απέναντί του στέκεται μια high-end πρόταση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα που μόνο η Lexus μπορεί να προσφέρει.
Το yoke τιμόνι πολύ σύντομα αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της ενθουσιώδης οδηγικής εμπειρίας σε αντίθεση με τη δυνατότητα προσομοίωσης των σχέσεων μετάδοσης που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να απασχολήσει τον μέσο οδηγό.
Θεαματική αποδείχθηκε και η ποιότητα της κύλισης ενός αυτοκινήτου που πατά σε τροχούς 20 ιντσών και οφείλει, λόγο επιδόσεων (0-100 σε 4,4 δευτ.) και χαρακτήρα, να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στα ασφάλτινα δρώμενα.

Η έκδοση των 380 ίππων φαντάζει η ιδανική για εκείνους που επιζητούν τη μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς όχι όμως και τις εκρηκτικές επιδόσεις, ενώ η βασική-μονοκινητήρια διαμόρφωση των 224 ίππων προτάσσει ως βασικό της προσόν τη μέγιστη τιμή της αυτονομίας των 568 χιλιομέτρων.
Το ανανεωμένο Lexus RZ αναμένεται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε τιμές οι οποίες δεν θα απέχουν σημαντικά από τη σημερινή γενιά του αυτοκινήτου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: ηλεκτρικοί, 408 ίπποι, 436 Nm
Μετάδοση: αυτόματο κιβώτιο 1 σχέσης, στους τέσσερις τροχούς
Επιδόσεις: 4,4 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 180 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 18,4 kWh/100 χλμ., 0 γρ./χλμ.
Αυτονομία (WLTP): έως 450 χλμ.
Χωρητικότητα μπαταρίας: 77 kWh
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.804/1.895/1.636 χλστ., 2.850 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 2.640 κιλά
Χώρος αποσκευών: 522 λτ.
Άφιξη στην Ελλάδα: Σεπτέμβριος 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ