MINI Together Days: Αρμονική εξέλιξη

MINI Together Days Athens 2021 Anoigma

Η MINI μας έχρισε για μια ημέρα “MINI Drivers” με σκοπό να πάρουμε μέρος σε ένα driving event που αποθεώνει τα χαρακτηριστικά της.

Ο συνδυασμός της κλασικής εμφάνισης που υμνεί την διαφορετικότητα χάρη στην δυνατότητα εξατομίκευσης, καθώς και η πίστη στην απόλαυση της οδήγησης, είναι τομείς που η MINI ασπάζεται ευλαβικά και πολλές φορές ηγείται των τάσεων.

MINI Together Days Athens 2021
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερη απόδειξη για την ταυτότητα της MINI είναι οι πρωταγωνιστές του τριήμερου driving event “ΜΙΝΙ Together Days” που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης “Driving Academy”. Η θέα της ανανεωμένης γκάμας των εκδόσεων John Cooper Works, του ηλεκτρικού 3θυρου Hatch Cooper SE και του plug-in hybrid Countryman Cooper SE ALL4, αποτελεί ένα τεχνολογικό time-lapse και ανοίγει την όρεξη για οδήγηση.

O John Cooper δημιούργησε το πρώτο MINI Cooper πριν από ακριβώς 60 χρόνια. Οι αποδοτικές επεμβάσεις πάνω στο καλοσχεδιασμένο από τον Σερ Άλεκ Ισηγόνη Mini, κατάφεραν να ενσαρκώσουν με τον καλύτερο τρόπο το προσωνύμιο “Φονέας γιγάντων” και να δημιουργήσουν τον θρύλο που συνοδεύει μέχρι σήμερα τα μοντέλα της φίρμας.

MINI Together Days Athens 2021 2

Παραδοσιακά

Στην σύγχρονη γκάμα, εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η 5θυρη Hatch έκδοση, μιας και τα υπόλοιπα τέσσερα μοντέλα της MINI διαθέτουν έκδοση JCW. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλες αυτές τις ανανεωμένες εκδόσεις είναι το αεροδυναμικό κιτ, η νέας σχεδίασης τροχοί, η σπορ ανάρτηση που τα φέρνει ελαφρώς πιο κοντά στο έδαφος, τα εξελιγμένα από την Brembo φρένα με τις κόκκινες δαγκάνες, η τσαμπουκαλεμένη εξάτμιση και φυσικά οι κόκκινες λεπτομέρειες σε μάσκα, καθρέφτες, οροφή κ.α.. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές επικεντρώνονται στα σπορ καθίσματα, στο νέο τιμόνι και το μοτίβο των διακοσμητικών και των επενδύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 3θυρο Hatch και το Cabrio είναι προσθιοκίνητα και εφοδιάζονται με 2λιτρο TwinPower Turbo κινητήρα που αποδίδει 231 ίππους από τις 5.000 έως τις 6.000 σ.α.λ. και 320 Nm από τις 1.550 έως τις 4.450 σ.α.λ.. Η δύναμη φτάνει στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου σασμάν έξι σχέσεων (προαιρετικά αυτόματο 8άρι), και σύμφωνα με τον κατασκευαστή για να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα το 3θυρο Hatch χρειάζεται 6,3 δλ. (6,1 δλ. το αυτόματο). Για την ίδια μέτρηση το Cabrio απαιτεί 6,6 δλ. (6,5 δλ. το αυτόματο).

MINI Together Days Athens 2021 3

Τα μεγαλύτερα μοντέλα στην γκάμα της MINI, το μικρομεσαίο Clubman με την δίθυρη πίσω πόρτα και το compact SUV Countryman, διαθέτουν την πιο εξελιγμένη μορφή του 2λιτρου TwinPower Turbo κινητήρα που αποδίδει 306 ίππους από τις 5.000 έως τις 6.250 σ.α.λ και 450 Nm από τις 1.750 έως τις 4.500 σ.α.λ.. Επιπλέον, συνδυάζονται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και τετρακίνηση ALL4 που σιγοντάρεται απο εμπρός μηχανικό μπλοκέ διαφορικό που κλειδώνει έως 39% υπό φορτίο. Οι επιδόσεις είναι ακόμα πιο δυνατές σε σχέση με το 3θυρο και το Cabrio, με 0-100 χλμ./ώρα σε 4,9 δλ. για το Clubman και 5,1 δλ. για το Countryman.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στιλ... ηλεκτρικό

Το ανανεωμένο Cooper SE Countryman ALL4 διαθέτει επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα που αποτελείται από τον 3κύλινδρο 1.5 TwinPower Turbo που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται ανάμεσα στους πίσω τροχούς τους οποίους και κινεί, εξασφαλίζοντας ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση. Συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο Steptronic, με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών από τον επιλογέα και σπορ λειτουργία. Η συνολική απόδοση του συστήματος είναι 220 ίπποι και 385 Nm. Η συστοιχία της μπαταρίας ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 10 kWh (8,8 kWh καθαρή), φορτίζει σε λιγότερο από 3 ώρες εάν συνδεθεί με Wallbox ισχύος 3,6 kW (0-80% της μπαταρίας) και μπορεί να εξασφαλίσει με μία πλήρη φόρτιση 47-51 χλμ. (WLTP) ηλεκτρικής κίνησης. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για την ηλεκτροκίνηση, συνδυάζοντας παράλληλα τις δυνατές επιδόσεις (6,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα), το χαμηλό κόστος μετακίνησης εάν φορτίζετε σε καθημερινή βάση και τις φοροελαφρύνσεις για εταιρική χρήση.

MINI Together Days Athens 2021 4

Τα τελευταία καρέ στο τεχνολογικό time-lapse αφορούν το αμιγώς ηλεκτρικό 3θυρο Hatch Cooper SΕ με την ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα εξατομίκευσης (πολυχρωμία οροφής κ.α). Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένη στο πάτωμα και έχει χωρητικότητα 32,6 kWh (28,9 kWh καθαρή). Στέλνει ρεύμα σε ένα ηλεκτρομοτέρ στον εμπρός άξονα ισχύος 184 ίππων και 270 Nm. Σύμφωνα με την MINI η αυτονομία που πετυχαίνει το Cooper SE είναι 225 - 234 χλμ. (WLTP) και μία φόρτιση σε Wallbox ισχύος 11 kW απαιτεί 2μιση ώρες (0-80% της μπαταρίας). Σε περίπτωση που συνδεθεί με ταχυφορτιστή ισχύος 50 kW μία φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας θα χρειαστεί 35 λεπτά. Από πλευράς επιδόσεων, τα 100 χλμ./ ώρα έρχονται από στάση σε 7,3 δλ. και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγικές αθλοπαιδίες

Μία “MINI Together Day” διαρκεί 3 ώρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων και την προϊοντική παρουσίαση ολόκληρης της γκάμας. Το κυρίως πιάτο όμως του συγκεκριμένου driving event είναι η οδήγηση των προαναφερθέντων μοντέλων στον δρόμο (scenic test drive) και οι οδηγικές ασκήσεις σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα (driving workshop) με την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων εκπαιδευτών.

MINI Together Days Athens 2021 6

Η διαφορετικότητα των μοντέλων που οδηγήσαμε δεν μεταφράζεται και σε αλλαξοδρόμηση από τις βασικές οδηγικές αξίες της MINI. Τα πιο σκληροπυρηνικά JCW απέδιδαν εξαιρετικά ακόμα και σε δρόμους σπαστήρια, το PHEV Countryman ισορροπούσε στην χρυσή τομή και το ηλεκτρικό Hatch Cooper SE ήταν η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας με την επίδοσή του στο driving workshop.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, η οδήγηση σε ελεγχόμενες συνθήκες είναι το highlight των “MINI Together Days”, όχι μόνο για τους δυνητικούς πελάτες της MINI, αλλά και για τους ήδη κατόχους κάποιου μοντέλου της. Εξάλλου, όσο πιο πολύ εξασκείσαι οδηγικά και μαθαίνεις το αυτοκίνητό σου, τόσο πιο πολύ το ευχαριστιέσαι. Και η χαρά της οδήγησης, είναι στο DNA της MINI ανεξαρτήτως καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
MINI Together Days Athens 2021 7

Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ