Δοκιμή: Subaru Forester 2.0 e-Boxer

Subaru Forester e-Boxer 2023 1

Η τελευταία γενιά του εμβληματικού SUV της Subaru είναι εξηλεκτρισμένη και συμβαδίζει με όλες τις σύγχρονες τάσεις, χωρίς να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις αξίες της ιαπωνικής φίρμας και των προγόνων της.

Το Subaru Forester έχει αδιάλειπτη παρουσία στην κατηγορία των SUV τα τελευταία 25 χρόνια και πλέον βρίσκεται στην πέμπτη του γενιά, διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν να ξεχωρίζει.

Subaru Forester e-Boxer 2023 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως συμβαίνει με όλα τα νέα μοντέλα που κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, έτσι και το Forester ακολούθησε τη σύγχρονη τάση και εφοδιάστηκε με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης. Για την ακρίβεια, ένα ήπια υβριδικό σύστημα.

Νέα βάση, νέα δεδομένα

Την βάση για την δημιουργία του νέου συστήματος κίνησης αποτελεί η Subaru Global Platform (SGP) που προσφέρει και το ανώτατο επίπεδο ασφάλειας στον κόσμο. Το τελευταίο μάλιστα επιβεβαιώνεται από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP, με την βαθμολογία που απέσπασε να του εξασφαλίζει τον τίτλο του ασφαλέστερου αυτοκινήτου της κατηγορίας.

Subaru Forester e-Boxer 2023 3

Στον τομέα των διαστάσεων, η πέμπτη γενιά του Forester έχει μήκος 4,64 μέτρα, πλάτος 1,82 μέτρα και ύψος 1,73 μέτρα, με το αυξημένο μεταξόνιο να φτάνει τα 2,67 μέτρα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ενστερνίζεται πλήρως τις αρχές της εταιρείας και εξασφαλίζει στο ιαπωνικό SUV χαμηλό κέντρο βάρους (για τα δεδομένα της κατηγορίας) και υψηλή ακαμψία που βελτιώνει την άνεση και μειώνει το επίπεδο θορύβου και κραδασμών. Επιπλέον, η Subaru στήριξε την πίσω αντιστρεπτική δοκό απευθείας στο πλαίσιο, με στόχο την μείωση της κλίσης στις στροφές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Forester e-Boxer 2023 15

Στο αισθητικό κομμάτι, το Forester ακολουθεί την τελευταία τάση της φίρμας με σήμα τις πλειάδες και ξεχωρίζει από τις έντονες ακμές και τις ανάγλυφες επιφάνειες. Ακόμα, το MY’23 διαθέτει ελαφρώς διαφοροποιημένη μάσκα και προφυλακτήρες, με περισσότερα στοιχεία χρωμίου. Μικρή αλλαγή υπάρχει και στα εμπρός φώτα, με το χαρακτηριστικό «C» των Subaru να παραμένει.

Ποιοτικό, ευρύχωρο και καλοεξοπλισμένο

Τα Subaru ξεχωρίζουν για την καλοβαλμένη, ποιοτική και απλή σχεδιαστικά καμπίνα, και το Forester δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ταμπλό δημιουργεί ένα νοητό «V» που καταλήγει στην κονσόλα δαπέδου και ενισχύει την αίσθηση cockpit, ενώ η ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ καλή.

Subaru Forester e-Boxer 2023 7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και τα ψηλά σημεία των εμπρός θυρών διαθέτουν μαλακό πλαστικό πολύ καλής ποιότητας, με τα χαμηλότερα που είναι σκληρά να μην υποβαθμίζουν την υψηλή αίσθηση ποιότητας.

Ιδιαίτερα προσεγμένο είναι και το μοντάρισμα των υλικών, ενώ η απλή σχεδίαση και τα φυσικά κουμπιά για τον κλιματισμό και άλλες βασικές λειτουργίες, αναβαθμίζουν την εργονομία.

Subaru Forester e-Boxer 2023 11

Όπως είναι λογικό, σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν απουσιάζουν οι οθόνες για το infotainment και τις βασικές λειτουργίες του αυτοκίνητου. Το Forester διαθέτει μία HD οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων που δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα, ενώ ψηλότερα υπάρχει και μία μικρότερη έγχρωμη οθόνη 6,3 ιντσών που ενημερώνει τον οδηγό με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τη μετάδοση, το σύστημα κίνησης, τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας κ.α.

Το μεσαίο ιαπωνικό SUV διαθέτει ευρύχωρη καμπίνα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και πέντε ενήλικους, με τους πίσω επιβάτες να μην νοιώθουν ριγμένοι με τον χώρο για τα γόνατα ή το κεφάλι τους, και ας εξέχει ελαφρώς το κεντρικό τούνελ μετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Forester e-Boxer 2023 12

Ο οδηγός κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα με επαρκή πλευρική στήριξη και η ψηλή τοποθέτησή του, σε συνδυασμό με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τους αντίστοιχου μεγέθους εξωτερικούς καθρέφτες, προσφέρει κορυφαία περιμετρική ορατότητα.

Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 509 λίτρα και έχει πλήρως εκμεταλλεύσιμο ορθογώνιο σχήμα. Ταυτόχρονα είναι και αρκετά πρακτικός, διαθέτοντας γάντζους χειραποσκευών, πρίζα κ.α., ενώ σε περίπτωση αναδίπλωσης του πίσω καθίσματος θα δημιουργηθεί επίπεδος χώρος φόρτωσης.

Subaru Forester e-Boxer 2023 14
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω από τον χώρο αποσκευών υπάρχει μια μικρή θήκη για φύλαξη λίγων αντικειμένων και η μπαταρία του ήπια υβριδικού συστήματος κίνησης (πάνω από τον πίσω άξονα). Αυτό σημαίνει δεν υπάρχει θέση για ρεζέρβα, αλλά ένα κιτ επισκευής ελαστικού που δεν ταιριάζει στον περιπετειώδη χαρακτήρα του Forester.

Κλασικά υβριδικά

Η γκάμα του Subaru Forester στη χώρα μας αποτελείται αποκλειστικά από την υβριδική έκδοση e-Boxer. Οι Ιάπωνες μηχανικοί σχεδίασαν από την αρχή ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, βασιζόμενοι στην ιστορία και την παράδοση της εταιρείας.

Subaru Forester e-Boxer 2023 18

Αυτό σημαίνει ότι έχει διατηρηθεί η συμμετρικότητα του συστήματος κίνησης και μετάδοσης, και φυσικά χαρίζει χαμηλό κέντρου βάρους. Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση της μπαταρίας πάνω από τον πίσω άξονα, ευνόησε και την κατανομή του βάρους που πλέον είναι κοντά στο 50/50.

Η μπαταρία του ήπια υβριδικού συστήματος κίνησης είναι ιόντων λιθίου και έχει χωρητικότητα 0,57 kWh. Δίνει ενέργεια σε ένα ηλεκτρομοτέρ απόδοσης 17 ίππων και 66 Nm που βρίσκεται τοποθετημένο στο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης Lineartronic.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Forester e-Boxer 2023 8

Στόχος του εξηλεκτρισμού είναι η υποβοήθηση του έργου που παράγει ο 2λιτρος επίπεδος κινητήρας βενζίνης άμεσου ψεκασμού που παράγει 150 ίππους και 194 Nm ροπή. Το υβριδικό σύστημα κίνησης λειτουργεί πολύ ραφιναρισμένα και το ικανό ηλεκτρομοτέρ κινεί μόνο του το Forester σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, διατηρώντας την ταχύτητα κίνησης. Παράλληλα, εκκινεί και το ιαπωνικό SUV σε συνθήκες πόλης και μετά εμπλέκεται το θερμικό μοτέρ.

Σε περίπτωση που οδηγός θέλει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του συστήματος κίνησης, μπορεί να καταφύγει στο Sport πρόγραμμα λειτουργίας από το κουμπί του SI-Drive στην δεξιά ακτίνα του τιμονιού (υπάρχει και το Intelligent Mode). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης χαρίζει πιο ζωντανή αίσθηση στον οδηγό και εκμεταλλεύεται πλήρως την βοήθεια των ηλεκτρικών μερών του υβριδικού συστήματος κίνησης.

Subaru Forester e-Boxer 2023 13
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Subaru αναφέρει στο δελτίο επιδόσεων ότι για να πιάσει το Forester 2.0 e-Boxer τα 100 χλμ./ώρα από στάση χρειάζεται 11,8 δλ. και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 188 χλμ./ώρα. Τα νούμερα επιδόσεων βρίσκονται ελαφρώς κάτω του μέσου όρου της κατηγορίας των μεσαίων SUV και ταιριάζουν γάντι στον ιδιαίτερα πολιτισμένο και ευγενή χαρακτήρα του μοντέλου.

Κυνηγώντας τις επιδόσεις, το αυτόματο CVT κιβώτιο πραγματοποιεί εικονικές αλλαγές σχέσεων (διαθέτει και paddles στο τιμόνι), που μειώνουν τον θόρυβο που εισέρχεται στην καμπίνα και διατηρεί ήρεμους τον οδηγό και τους επιβάτες.

Subaru Forester e-Boxer 2023 5

Από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου, το Forester e-Boxer ζήτησε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας 9,3 λτ./100 χλμ. Σε ήπιο ρυθμό κίνησης στην πόλη, πεδίο που δείχνει τον καλύτερο του εαυτό το εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης, η κατανάλωση πέφτει κοντά στα 8 λτ./100 χλμ. Εάν όμως ο οδηγός κινηθεί πιο επιθετικά, το 10αράκι στην κατανάλωση είναι δεδομένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγώντας το Subaru Forester e-Boxer, αντιλαμβάνεσαι αμέσως την ποιοτική λειτουργία της ανάρτησης. Η τελευταία αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω, και προσφέρει ησυχία, άνεση και καλό έλεγχο του αμαξώματος. Μόνο υπό πίεση θα πάρει κλίση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η τροχιά που έχει χαράξει ο οδηγός.

Ο ανοιχτός δρόμος αναδεικνύει την κορυφαία ποιότητα κύλισης που προσφέρει στους επιβάτες, με μόνη παραφωνία τον αεροδυναμικό θόρυβο που πηγάζει από τους ευμεγέθεις εξωτερικούς καθρέφτες.

Subaru Forester e-Boxer 2023 4

Στην πόλη, κινείται με τρομερή ησυχία και πραότητα, με την λειτουργία του συστήματος κίνησης και μετάδοσης να είναι μελετημένη και αγχολυτική. Η ανάρτηση καταπίνει τα πάντα στο διάβα της, με τον οδηγό να απολαμβάνει απλώς την διαδρομή του.

Το Forester όμως και οι εκτός δρόμου διαδρομές πάνε χέρι χέρι εδώ και δεκαετίες, και η τελευταία γενιά του μοντέλου δεν αποτελεί εξαίρεση και συνεχίζει την παράδοση. Διαθέτει εντελώς επίπεδο πάτωμα, 22 εκ. απόσταση από το έδαφος και γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης 21, 21 και 26 μοίρες αντίστοιχα, και σε συνδυασμό με τα συστήματα Hill Descent Control και X-Mode με προγράμματα Snow/Dirt και Deep Snow/Mud, μπορεί με άνεση να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης και να βγει νικητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ταμείο

Το τετρακίνητο και αυτόματο Subaru Forester 2.0 e-Boxer διατίθεται σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού, Free, Style, Adventure και Premium, με την τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στα 43.890 ευρώ. Από το βασικό κιόλας επίπεδο, ο εξοπλισμός είναι πλήρης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «ομπρέλα» συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού Eyesight (με 11 λειτουργίες), 7 αερόσακους μαζί με αυτόν για τα γόνατα του οδηγού, ενεργό cruise control, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών κ.α.

Subaru Forester e-Boxer 2023 6

Συμπερασματικά, το Subaru Forester e-Boxer ακολουθεί το σύγχρονο κίνημα εξηλεκτρισμού της εποχής και παρουσιάζεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, ενώ μπορεί να εισέρχεται καθημερινά στον Δακτύλιο.

Σαν γνήσιο όμως τέκνο της Subaru, το Forester δίνει προτεραιότητα στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα, την άνεση, την ασφάλεια και τις πολύ καλές εκτός δρόμου δυνατότητες που του χαρίζουν τρομερή ελευθερία κίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.995 κ.εκ. βενζίνη, 150 ίπποι/5.600-6.000 σ.α.λ., 194 Nm/4.000 σ.α.λ.
Μετάδοση: αυτόματο CVT, στους τέσσερις τροχούς
Επιδόσεις: 11,8 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 188 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 8,1 λτ./100 χλμ., 185 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.640/1.815/1.730 χλστ., 2.670 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.658 κιλά
Χώρος αποσκευών: 509 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 43.890 ευρώ/157 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ