Δοκιμάζουμε το νέο MINI Countryman C των 170 ίππων

MINI Countryman C

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη μας επαφή με το νέο MINI Countryman C στους δρόμους της Αττικής, το βρετανικό crossover εντάχθηκε και επισήμως στον στόλο του carandmotor, πιστοποιώντας όλες εκείνες τις αρετές που περιγράφουν την τρίτη γενιά του ως την πλέον ολοκληρωμένη.

H πορεία του MINI Countryman από το 2010 μέχρι και σήμερα αναδεικνύει την ευκολία με την οποία ένα crossover μπορεί να αλλάξει την τύχη ενός κατασκευαστή, απαλλάσσοντάς τον εν μια νυκτί από το δυσβάσταχτο άγχος της επιβίωσης.

Οποιαδήποτε συζήτηση, λοιπόν, για το αν μια αυτοκινητοβιομηχανία, με την ιστορία της MINI εν προκειμένω, δικαιούται να διατυπώνει άποψη περί οχημάτων ελευθέρου χρόνου και άλλων εξωτικών ειδών, τοποθετείται αυτομάτως στη σφαίρα μιας ατέρμονης φιλοσοφικής αναζήτησης ενός ιδανικού που έχει πάψει προ πολλού να απασχολεί κοινό και κριτικούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το Countryman είναι εκείνο που σέρνει τον χορό στην γκάμα της MINI και θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου τα SUVs απολέσουν τη λάμψη τους και την ευρύτατη αποδοχή που απολαμβάνουν σήμερα.

MINI Countryman C 2024

Η τρίτη -σχεδιαστική- πράξη

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στους ευρωπαϊκούς δρόμους, το MINI Countryman υποδέχεται την τρίτη κατά σειρά γενιά του, αλλάζοντας κατηγορία και επίπεδο σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις εξωτερικές διαστάσεις του.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για εκείνους που έβλεπαν στα «μάτια» του Countryman ένα αστικών διαστάσεων και προδιαγραφών crossover, ένα SUV απολύτως συμβατό με την κοσμοθεωρία των Βρετανών.

To νέο Countryman δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο MINI που έχει περάσει στη γραμμή παραγωγής, αλλά εκείνο που συνέτριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, απέχοντας 13 ολόκληρα εκατοστά από τη προγενέστερη γενιά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
MINI Countryman C 2024

Με το μήκος του πεντάθυρου αμαξώματος να ανέρχεται στα 4,43 μέτρα, γίνεται πλέον σαφές ότι το Countryman τοποθετείται απέναντι στις μικρομεσαίων διαστάσεων προτάσεις της κατηγορίας του, αποκτώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τα B-SUV της ελληνικής αγοράς.

Φυσικά δεν είναι μόνον οι διαστάσεις που αναλαμβάνουν να τραβήξουν μια ευδιάκριτη γραμμή ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του βρετανικού μοντέλου αλλά και οι σχεδιαστικές επιλογές που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Ελάχιστα είναι εκείνα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συνδεθούν με την προηγούμενη γενιά του αυτοκινήτου, γεγονός που αναμφίβολα απαιτεί περισσότερο χρόνο στον απλό παρατηρητή ώστε να εξοικειωθεί με τη σιλουέτα του νέου MINI Countryman.

MINI Countryman C 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυστηρότερα γεωμετρικά σχήματα και οι «καθαρές» επιφάνειες προσδίδουν δυναμισμό και επαναφέρουν τη χαμένη αρρενωπότητα μιας πρότασης που έτεινε να αποκτήσει έναν θηλυπρεπή και υπέρ του δέοντος lifestyle προσανατολισμό.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το νέο Countryman παραμένει ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των άοσμων και άγευστων SUVs, οι Βρετανοί θέλησαν ετούτη τη φορά να τονίσουν χαρακτηριστικά που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ατονίσει.

Το δικό της λιθαράκι στην επιβλητική μεν, στιλάτη δε εικόνα του μικρομεσαίου SUV έχει βάλει και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η οποία ξεπερνά τα 20 εκατοστά αφήνοντας υποσχέσεις για την παρουσία του αυτοκινήτου μακριά από την άσφαλτο.

MINI Countryman C 2024

Ολίγη από βρετανική παράδοση επιχειρούν να «πουλήσουν», με τη σειρά τους, τα πίσω φωτιστικά σώματα, με το γνώριμο στους περισσότερους σχεδιαστικό μοτίβο του union jack και τη μοναδική στον κόσμο της mainstream αυτοκινητοβιομηχανίας δυνατότητα παραμετροποίησης της λειτουργίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τεχνολογία συναντά τη βιωσιμότητα

Ένα νέο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό πρότυπο έχει υιοθετήσει η βρετανική φίρμα και στο εσωτερικό του Countryman, επιχειρώντας πρωτίστως να δημιουργήσει ένα φιλικότερο προς τον οδηγό και τους επιβάτες περιβάλλον και δευτερευόντως να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην κεντρική κονσόλα και ειδικότερα από την εκθαμβωτική οθόνη OLED κυκλικού σχήματος με τη χορταστική διάμετρο των 240 mm, η οποία διαδραματίζει πολλαπλούς ρόλους, φιλοξενώντας από τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων έως και τα χειριστήρια βασικών υποσυστημάτων, όπως του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος.

MINI Countryman C 2024

Η εκκωφαντική απουσία των φυσικών διακοπτών -ακόμα και ο επιλογέας των ταχυτήτων έχει εξοστρακιστεί από τη φυσική του θέση- δημιουργεί μια αρχική σύγχυση, η οποία με το πέρασμα του χρόνου παραχωρεί τη θέση της στον ενθουσιασμό που προκαλεί η ανακάλυψη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι στις πλουσιότερες εξοπλιστικές εκδόσεις τον ρόλο του πίνακα οργάνων υποκαθιστά το Head Up Display, ωστόσο, εκείνοι που δεν θα θελήσουν να εξαντλήσουν τον κατάλογο εξοπλισμού του νέου MINI Countryman θα χρειαστεί να εξοικειωθούν με την απουσία ενδείξεων εντός του οπτικού πεδίου τους.

Κατά τα λοιπά, ο ηλεκτροκίνητος μηχανισμός του καθίσματος έχει μετατοπίσει την έδρα αρκετά εκατοστά ψηλότερα, κάνοντας δυσκολότερη την εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης, ιδίως για εκείνους που παρατηρούν τον κόσμο πάνω από το ύψος του 1 μέτρου και των 80 εκατοστών.

MINI Countryman C 2024

Την εξοικείωση του οδηγού απαιτεί το πάχος της στεφάνης του τιμονιού, ίσως και η γωνία προσέγγισης της, την ίδια στιγμή που τα συνθετικά υλικά στις επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών μοιάζουν να βρίσκονται -πολύ- μακριά από την premium λογική μιας γνήσιας βαυαρικής κατασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αίσθηση ότι το νέο Countryman θυσίασε λίγη από την… αριστοκρατικότητα της καταγωγής του για χάρη της βιωσιμότητας είναι γενικευμένη στον θάλαμο επιβατών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένοι θα δυσαρεστηθούν από την απουσία έστω και μικρών -και ασήμαντων- στοιχείων πολυτέλειας.

Στον αντίποδα, άνεση, πρακτικότητα και ευρυχωρία έρχονται να αμβλύνουν τις όποιες ενστάσεις μπορούν να διατυπωθούν για τις επιλογές που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του μεγαλύτερου σε διαστάσεις MINI των ημερών μας.

MINI Countryman C 2024

Σε ένα SUV 4,43 μέτρων δεν χωρούν δικαιολογίες. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η αποτελεσματικότερη χωροταξική διαχείριση της μπαταρίας του ήπια υβριδικού συστήματος θα απελευθέρωνε ακόμα περισσότερο χώρο για τις αποσκευές, η επίδοση των 450 λίτρων δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τους διαθέσιμους χώρους στην πίσω σειρά καθισμάτων, όπου ακόμα και τρεις επιβάτες δεν πρόκειται να δοκιμάσουν την υπομονή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Για εκείνους που θα θελήσουν να αποφύγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τη ριψοκίνδυνη μετάβαση στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης αλλά και την υπερβολή των 300 ίππων της κορυφαίας έκδοσης με τα διακριτικά John Cooper Works, το Countryman C με το ήπια υβριδικό σύνολο του 1,5 λίτρου αποτελεί μονόδρομο.

MINI Countryman C 2024

Μονόδρομο και όχι… αδιέξοδο, μιας και ο εν λόγω κινητήρας με τους 170 ίππους και τα 280 Nm ροπής αποδεικνύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων ανώτερος των προσδοκιών και των ονομαστικών τιμών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εξίσου αποτελεσματικό ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων.

Ανεξαρτήτως ρυθμού, διάθεσης ή προγράμματος οδήγησης το κινητήριο σύνολο ανταποκρίνεται στα θέλω του οδηγού, δίχως δεύτερη σκέψη και χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή υπόνοια ότι η κρίση του επτατάχυτου κιβωτίου των επτά σχέσεων μπορεί να λαθέψει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
MINI Countryman C 2024

Όλα εκτελούνται στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, περιορίζοντας στα απολύτως απαραίτητα τη συμμετοχή του οδηγού. Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρέμβει κανείς στη λειτουργία του ημιαυτόματου κιβωτίου, καθώς πέρα από τα paddles, λείπει και παραδοσιακός επιλογέας, μέσω του οποίου θα μπορούσε να μεταφέρει τις εντολές του.

Θαρρείς πως το νέο MINI Countryman C επιχειρεί να μυήσει σε ένα «ηλεκτρικό» lifestyle, παρότι κάτω από τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματός εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά ενός τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα.

Ενός κινητήρας που σε ανοικτό δρόμο θα καταναλώσει σχεδόν 6,0 λίτρα/100 χλμ., ενώ σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες θα κρατήσει τα προσχήματα μένοντας πέριξ των 8 λίτρων/100 χλμ.

MINI Countryman C 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι το βρετανικό crossover δείχνει να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους αποδεικνύει και η αδυναμία του να πάρει το μέγιστο από το setup των πηδαλίων του. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης υστερεί σε αίσθηση και πληροφορία, ενώ μακριά από το απόλυτο βρίσκεται και το πεντάλ του φρένου.

Τουναντίον η ανάρτηση λειτουργεί υποδειγματικά, ακόμα και στην περίπτωση που επιλέξει κανείς της ζάντες αλουμινίου των 20 ιντσών. Μιλώντας για τους τροχούς, οι 20 ίντσες των εντυπωσιακών, κατά τ’ άλλα, ζαντών συνιστούν αναμφίβολα μια εξοπλιστική υπερβολή, την οποία καλό θα ήταν να αποφύγει κανείς αν δεν θέλει μετριάσει την ικανότητα του πλαισίου να «κρύβει» τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος, διατηρώντας στο απυρόβλητο τον οδηγό και τους επιβάτες

Υπό ασφυκτική πίεση, το MINI Countryman θα παρουσιάσει κλίσεις, οι αντιδράσεις του ωστόσο είναι αρκετά ώριμες και προβλέψιμες, δίνοντας τον χρόνο στον οδηγό να επεξεργαστεί την επόμενή του κίνηση. 

MINI Countryman C 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ταμείο

Πιο κοντά στα… ηλεκτρικά ήθη και έθιμα παρά στο οδηγοκεντρικό παρελθόν του, το νέο MINI Countryman C έχει όλο τον χρόνο μπροστά του ώστε να αναθεωρήσει και να ευθυγραμμιστεί με τη βαριά κληρονομιά της βρετανικής φίρμας που πρεσβεύει.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα 34.500 ευρώ θα του «αγοράσουν» τον απαιτούμενο χρόνο, κλείνοντας το μάτι σε εκείνους που σκόπευαν να ξοδέψουν μια περιουσία ώστε να αποκτήσουν ένα SUV στα «κυβικά» του νέου MINI Countryman.

Κινητήρας: 1.498 κ.εκ. βενζίνη, 170 ίπποι, 280 Nm
Μετάδοση: αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, στους μπροστινούς τροχούς
Επιδόσεις: 8,3 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 212 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 6,1 λτ./100 χλμ., 138 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.433/1.843/1.656 χλστ., 2.692 χλστ. μεταξόνιο
Χώρος αποσκευών: 450 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 34.500 ευρώ/88,32 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ