Πότε έρχεται στην Ελλάδα το νέο Toyota Aygo X;

Toyota Aygo X 2022 1

Όχι μόνο η Toyota επιμένει στην διατήρηση ενός μίνι στην γκάμα της, αλλά το εξελίσσει καθολικά και το μεταλλάσει σε ένα ξεχωριστό αστικό μίνι crossover.

Η Toyota παρουσίασε πριν μερικές μέρες την τρίτη γενιά του Aygo, που πλέον αποκτά ένα X στην ονομασία του και χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν σε τρομερό βαθμό σε σχέση με τους προκατόχους του.

Toyota Aygo X 2022 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιαστικά, το νέο Toyota Aygo X είναι σαφέστατα πιο δυναμικό από το προηγούμενο, με τα μαύρα προστατευτικά πλαστικά στους θόλους των μεγαλύτερων από ποτέ τροχών (έως και 18 ιντσών) και την αυξημένη κατά 11 χλστ. απόσταση από το έδαφος, να του χαρίζουν έναν πιο περιπετειώδη crossover χαρακτήρα.

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το νέο Aygo X έχει μεγαλώσει αισθητά και φθάνει πλέον στα 3,7 μέτρα μήκους, ενώ τα επιπλέον 90 χλστ. στο μεταξόνιο σημαίνει ότι οι χώροι των επιβατών είναι αρκετά βελτιωμένοι.

Toyota Aygo X 2022 3

Εκτός από μακρύτερο, το νέο Aygo X είναι πιο πλατύ κατά 125 χλστ. (1.740 χλστ.), πιο ψηλό κατά 65 χλστ. (1.525 χλστ.), ενώ με 231 λίτρα χώρου αποσκευών (+60 λτ. σε σχέση με το παρελθόν) πλησιάζει σε όγκο τα κορυφαία της μικρής κατηγορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Aygo X βασίζεται πάνω στη νεότερη GA-B πλατφόρμα της μάρκας και ξεχωρίζει για τον πολύ μικρό κύκλο στροφής με ακτίνα 4,7 μέτρων. Διαθέτει και πάλι έκδοση με υφασμάτινη, ηλεκτρικά ανοιγόμενη οροφή, ενώ θα προσφέρει πολλές προτάσεις διχρωμίας του αμαξώματος.

Toyota Aygo X 2022 4

Στο εσωτερικό, η σχεδίαση του ταμπλό είναι πιο φρέσκια, με καμπύλες γραμμές και μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 9 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων και συνδεσιμότητας, Toyota Smart Connect. Για πρώτη φορά επίσης θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όπως κρυφός ατμοσφαιρικός φωτισμός, ασύρματη φόρτιση κινητού, ενώ πλήρης είναι και η γκάμα των συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφαλείας.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οδηγός και συνοδηγός κάθονται πλέον 55 χλστ. ψηλότερα σε σχέση με πριν βοηθώντας την περιμετρική ορατότητα, με την Toyota να υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει και τη γωνία των μπροστινών κολώνων για να τη βοηθήσει περαιτέρω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota Aygo X 2022 5

Καμία έκπληξη δεν έχουμε στον κινητήρα του μοντέλου, ο οποίος είναι και πάλι ο ατμοσφαιρικός 3κύλινδρος 1.000άρης βενζινοκινητήρας των 72 ίππων και 93 Nm. Αναμενόμενα και τα κιβώτια, με στάνταρ μηχανικό 5 σχέσεων και δυνατότητα επιλογής και για αυτόματο τύπου CVT.

Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, το νέο Toyota Aygo X στοχεύει στην καθημερινή οικονομία κίνησης με αποτέλεσμα η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η εταιρεία να είναι 4,7 λτ./100 χλμ. (4,9 λτ./100 χλμ. με το CVT), με τις εκπομπές ρύπων να πέφτουν στα 107 γρ./χλμ. για το μηχανικό κιβώτιο και στα 110 γρ./χλμ. για το αυτόματο.

Toyota Aygo X 2022 6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο Toyota Aygo X θα κατασκευάζεται και πάλι στην Ευρώπη, στο γνωστό εργοστάσιο του Κολίν στην Τσεχία. Το λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ