Ποια ρεκόρ κυνηγάει ο Leclerc στην Imola;

Charles Leclerc

Το ονειρικό ξεκίνημα της Ferrari και του Charles Leclerc στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 μπορεί να αποφέρει δύο ρεκόρ στον Μονεγάσκο στον 4ο φετινό GP, το τριήμερο του Πάσχα (22-24/4) στην πίστα της Imola.

Ο Leclerc μπορεί να γίνει ο οδηγός που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της F1 στους πρώτους 4 αγώνες της χρονιάς, αν όλα πάνε κατ΄ευχήν για εκείνον και τη Scuderia. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το αγωνιστικό τριήμερο περιλαμβάνει αγώνα Sprint το Σάββατο (23/4), που από φέτος δίνει 8 βαθμούς στον νικητή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 24χρονος έχει κερδίσει 71 βαθμούς φέτος, από τους μέγιστους 78. Αν εξελιχθούν όλα τέλεια για εκείνον στην Ίμολα, μπορεί να φτάσει τους 105 βαθμούς και να αποκτήσει προβάδισμα (τουλάχιστον) 44 βαθμών στην κορυφή της βαθμολογίας. Κανείς άλλος οδηγός στο παρελθόν δεν είχε τόσους βαθμούς και τόση διαφορά μετά από μόλις 4 αγώνες της χρονιάς.

Το ρεκόρ κατέχει προς το παρόν ο Nico Rosberg. Ο γιός του πρωταθλητή του 1982 Keke Rosberg, κατέκτησε και ο ίδιος τον τίτλο της F1 το 2016 με τη Mercedes έχοντας κάνει ένα ονειρικό ξεκίνημα. Κερδίζοντας τους 4 πρώτους αγώνες της χρονιάς, ο Rosberg είχε κατακτήσει 100 βαθμούς και προβάδισμα 43 βαθμών από τον Lewis Hamilton.

Ο Rosberg πέτυχε αυτό το ρεκόρ μετά την αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης της F1 το 2010, που πλέον βράβευε το νικητή με 25 βαθμούς. Έκτοτε, το 2019 προστέθηκε ο έξτρα βαθμός για τον οδηγό που σημειώνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, και έπειτα ήρθε πέρσι το Sprint Qualifying, που έδινε 3-2-1 βαθμούς στους τρεις πρώτους αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος το SQ αποδίδει ακόμα περισσότερους βαθμούς, και πλέον στους 8 πρώτους του μικρού αυτού αγώνα του Σαββάτου. Οι βαθμοί που μοιράζονται είναι 8 για το νικητή μέχρι 1 για τον όγδοο. Έτσι, ο Leclerc μπορεί αυτό το τριήμερο να σπάσει το ρεκόρ του Rosberg, παρότι δεν έχει κερδίσει ένα από τα πρώτα GP της χρονιάς (στη Σαουδική Αραβία).

Η ιστορία, πάντως, είναι με το μέρος του Leclerc για τον φετινό τίτλο. Από το 2010, που θεσπίστηκε αυτό το βαθμολογικό σύστημα, κάθε οδηγός που είχε προβάδισμα άνω των 15 βαθμών στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά τους 4 πρώτους αγώνες της χρονιάς, στο τέλος της αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Αυτό συνέβη 5 φορές, αλλά η οριακή μάχη του Rosberg με τον Hamilton για τον τίτλο του 2016 μάλλον δείχνει ότι πιθανότατα αυτός ο οιωνός δεν είναι και ιδιαίτερα ισχυρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ