Η Lancia 037 στο Rally Monte Carlo Historique

Lancia 037

Mε μια από τις αφετηρίες του φετινού Ιστορικού Rally Monte Carlo να βρίσκεται στο Τορίνο, γενέτειρα της Lancia, η ιταλική μάρκα θα βρεθεί σε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση, με την Rally 037.

Μετά από επτά χρόνια, το Rallye Monte Carlo Historique επιστρέφει στο Τορίνο, με την Ιταλική πόλη να αποτελεί μια από τις πέντε αφετηρίες (οι υπόλοιπες τέσσερις είναι το Όσλο, το Λονδίνο, το Μπάντ Χόμπουργκ και η Reims στη Γαλλία). Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που θα συμμετέχουν φέτος 19 πληρώματα με αυτοκίνητα της Lancia, έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αγωνιστικά οχήματα που συμμετείχαν έστω για μία φορά στο Monte Carlo Rally έως και το 1983.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
lancia 037

Από τη μαγευτική Piazza San Carlo, τα πληρώματα θα ξεκινήσουν με πορεία προς το Πριγκιπάτο του Μονακό, όπου θα πραγματοποιηθεί και το κυρίως αγωνιστικό κομμάτι από τις 27 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Από την αφετηρία του Τορίνο θα ξεκινήσουν και τα τρία ελληνικά πληρώματα (Δημήτρης Καλογεράς / Χρήστος Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Χριστοδούλου / Άρης Γεωργοσόπουλος και Λυμπέρης Παπάζογλου / Δημήτρης Μπουνάζος) που συμμετέχουν στη φετινή  διοργάνωση.

lancia 037
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσία στην αφετηρία της Lancia Rally 037 που συντηρείται από το τμήμα Heritage της Stellantis, συμπίπτει με την επέτειο των 40 χρόνων από τη νίκη αυτού του θρυλικού αγωνιστικού αυτοκινήτου στο Monte Carlo Rally (όπου έκανε το 1-2 με τους Walter Röhrl / Christian Geistdörfer και Markku Alén / Ilkka Kivimäki), αλλά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της ίδιας χρονιάς.

Βασισμένη στην Beta Montecarlo, η Lancia Rally 037 δεν σχεδιάστηκε για μαζική παραγωγή, αλλά ως ένα μοντέλο δρόμου που θα εξασφάλιζε την είσοδο του αυτοκινήτου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Το ντεμπούτο της έκδοσης δρόμου πραγματοποιήθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Τορίνο το 1982, με την αγωνιστική έκδοση την επόμενη χρονιά να αποτελεί το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με κίνηση μόνο στους δύο τροχούς.

Η σχεδίαση της Lancia Rally 037 χαρακτηρίζεται από τις ακμές και μια απόλυτη προσήλωση στην απόδοση. Παρά τη μικρότερη ιπποδύναμη και την κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, κατάφερε να επικρατήσει απέναντι από φαινομενικά ισχυρότερους αντιπάλους. Η επιλογή τα τμήματα του αμαξώματος να μπορούν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται πολύ εύκολα, ήταν μια καινοτομία για την εποχή και έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στους μηχανικούς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

lancia 037
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιθετικός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με τις καμπύλες γραμμές που ενώνουν επίπεδες επιφάνειες, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και του Pu+Ra Zero, του σχεδιαστικού μανιφέστου που δίνει το στίγμα της σχεδίασης των μελλοντικών μοντέλων της Lancia. Το Pu+Ra Zero επίσης επηρεάστηκε σημαντικά από τις Stratos και Delta, οι οποίες μαζί με την Rally 037 είναι τα τρία μοντέλα που κατέστησαν την Ιταλική μάρκα την πλέον επιτυχημένη στην ιστορία των Ράλι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ