Formula 1: Θα επικρατήσουν τελικά οι ηλίθιοι;

F1 Fans Austrian GP

Ο αθλητικός οπαδισμός δηλητηριάζει τα νερά και της Formula 1. Στο GP Αυστρίας μια μερίδα θεατών εξαπέλυε αδιανόητες ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές παρενοχλήσεις, και ζητωκραύγασε στο ατύχημα του Lewis Hamilton.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο τριήμερο υπήρξαν πολλαπλές αναρτήσεις από γυναίκες, ομοφυλόφιλους, απο υποστηρικτές του Lewis Hamilton και από μια σειρά άλλων ανθρώπων που δέχθηκαν φραστικές -και όχι μόνο- παρενοχλήσεις στους χώρους των θεατών της πίστας του Spielberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ο Hamilton και η Mercedes έκαναν γνωστό πως μια γυναίκα θεατής τους ενημέρωσε πως δέχθηκε πολύ έντονες παρενοχλήσεις από μια ομάδα ανδρών μόνο και μόνο επειδή υποστήριξε τον Βρετανό οδηγό. Άλλες γυναίκες έγραψαν στα social media ότι περπατώντας στις εξέδρες δεκάδες άνδρες τους φώναζαν ανεκδιήγητα σεξιστικά σχόλια, και άλλες πως τους σήκωναν τις φούστες και πως εντίοτε έφταναν ακόμα και στα όρια της βιαιοπραγίας.

Η πίστα του Spierlberg είναι της ιδιοκτησίας της Red Bull και σε ποσοστό τουλάχιστον 50% οι κερκίδες φιλοξενούσαν τον γνωστό ως «πορτοκαλί στρατό», δηλαδή τις ορδές των υποστηρικτών του Max Verstappen. Αν μη τι άλλο, αυτό έγινε σαφές από τα πορτοκαλί καπνογόνα που έκαιγαν σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα του τριημέρου στην πίστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και οι θεατές σε κάθε άλλο αγώνα κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, έτσι και ο «πορτοκαλί στρατός» στο Spielberg κατασκηνώνει σε ολόκληρους καταυλισμούς από σκηνές γύρω από την πίστα, και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Τίποτα κακό σε αυτό - άλλωστε, ακριβώς το ίδιο γίνεται και σε άλλα GP, και το αλκοόλ είναι άφθονο και σε άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Η Formula 1 δεν βρίσκει για πρώτη φορά στους κόλπους της οπαδισμό τέτοιας έντασης. Ποδοσφαιρικό οπαδισμό. Ας μην ξεχνάμε τη ρατσιστική συμπεριφορά μερίδας Ισπανών προ 15ετίας, επίσης εις βάρος του Hamilton. Όμως παλαιότερα ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές ενός οδηγού, είχαν την ελάχιστη ευφυΐα και ευαισθησία να μην χλευάζουν και να μην ζητωκραυγάζουν σε ένα ατύχημα -πριν καν ακόμα γίνει γνωστή η σοβαρότητα αυτού- του αντιπάλου του οδηγού που υποστηρίζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και φυσικά παλιότερα στους καταυλισμούς έξω από το Spa ή το Hockehneim υπήρχαν παρενοχλήσεις, σεξουαλικές, ομορφοβικές, ρατσιστικές, οι οποίες όμως δεν αναδεικύονταν όσο σήμερα ελλείψει της σημερινής εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια η F1, μαζί με πολλούς από τους αστέρες και τους πρώτης γραμμής πρωταγωνιστές της, καταδίκασαν απερίφραστα όσα συνέβησαν τον προηγούμενο τριήμερο στο Spielberg - αλλά η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα δεν πηγάζει από τη F1. Με την εξαίρεση φυσικά του ανεκδιήγητου Nelson Piquet και κάποιων νεαρών οδηγών. Απλώς το σπορ το διαπιστώνει στα ενδότερά του, ίσως τώρα εντονότερα από ποτέ, και καλείται να το αντιμετωπίσει.

Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, είναι κοινωνικά και όχι αθλητικά ζητήματα. Αδύνατον να λυθούν από ένα σπορ, αντί από κοινωνικούς επιστήμονες. Με ρίζες όχι στην υποστήριξη ενός αθλητή ή ομάδας, αλλά στα αποτρόπαια φαντάσματα του παρελθόντος που ξύπνησε η δεκαετία της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωλιάζουν στον αθλητισμό, διότι ο αθλητισμός εγείρει έντονα συναισθήματα. Και το μόνο που μπορεί να κάνει η F1 είναι να εκμεταλλευτεί την απέραντή της δημοσιότητα για να περάσει, με την επιρροή των υπεραστέρων της κυρίως στους νέους, το μήνυμα της άμεσης ανάγκης εξάλειψής τους. Και, ταυτόχρονα, η υγιώς σκεπτομενη πλειοψηφία των θεατών της F1, να απομονώσει και με σθένος να αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές όπου τις διαπιστώνει, όπως έγραψε μετά το Αυστριακό GP ένας Γερμανός αρθρογράφος.

Το ρόλο της επιρροής τους έχουν πάρει σοβαρότερα από όλους, για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ο Lewis Hamilton και ο Sebastian Vettel. Και οι δύο πολυπρωταθλητές της Formula 1 εντείνουν, τα τελευταία χρόνια, διαρκώς τις εκκλήσεις τους για περαιτέρω δράσεις του σπορ, ώστε να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο το μήνυμα της ανάγκης εξάλειψης κάθε είδους διάκρισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι έπειτα από όσα συνέβησαν στο Spielberg, ο Hamilton είπε: «Είναι τρελό να σκέφτεσαι ότι ζούμε τέτοια πράγματα το 2022, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το αντιμετωπίσουμε. Δείχνει ότι υφίσταται ακόμα το θέμα παντού, και εντέλει οφείλεται στη μόρφωση.

»Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ενσωματωμένοι, ελεύθεροι να υποστηρίζουν όποιον θέλουν. Δεν πρέπει να έχει σημασία το φύλο, η σεξουαλικότητα, το χρώμα του δέρματός σου. Όλοι είναι εδώ για να περάσουν ωραία», κατέληξε ο Βρετανός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Vettel, από την πλευρά του, κάλεσε τη F1 να αποβάλλει δια παντός τους θεατές αυτούς από τα GP: «Απαίσιο, δεν είναι; Είναι καλό ότι όλα αυτά έρχονται στη φόρα, αυτό είναι μια αρχή, όμως είναι απαίσιο. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, πρέπει να ντρέπονται και πρέπει να απαγορευτεί η είσοδός τους στους αγώνες αυτοκινήτου δια παντός. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή. Αν οι άνθρωποι περνάνε καλά και πίνουν πολύ είναι εντάξει, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για κακή συμπεριφορά. Είμαστε όλοι ένα στους αγώνες, και οι θεατές είναι μέρος αυτού».

Φυσικά και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen καταδίκασε αυτά τα συμβάντα: «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Διάβασα ορισμένα σοκαριστικά πράγματα και ξεκάθαρα δεν είναι εντάξει όλα αυτά. Δεν πρέπει να να το λέω αυτό. Πρέπει να είναι ευρέως κατανοητό ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν πρέπει να σκέφτεται έτσι, και δεν πρέπει να είναι έτσι», τόνισε ο Ολλανδός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η Red Bull Racing ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Ενώ όλοι απολαύσαμε την παθιασμένη υποστήριξη της πλειοψηφίας των θεατών στο Spielberg αυτό το τριήμερο, μας άφησαν σοκαρισμένους οι αναφορές ότι υπήρξαν συμβάντα εντελώς απαράδεκτης συμπεριφοράς στις κερκίδες και στους χώρους των θεατών.

»Ελπίζουμε ότι η Ασφάλεια και οι Αρχές θα το αντιμετωπίσουν άμεσα. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα τέτοιο στους αγώνες και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνουμε μεγάλη αξία στην ενσωμάτωση των ανθρώπων, και θέλουμε ένα ασφαλές μέρος από όπου οι θεατές θα απολαμβάνουν το σπορ μας».

Όμως, ο δριμύτερος επικριτής ήταν ο Αυστριακός διευθυντής της Mercedes F1, Toto Wolff: «Πρώτα από όλα, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Αν είσαι αληθινός υποστηρικτής της F1, όποιας ομάδας και όποιου οδηγού, δεν μπορείς να είσαι ρατσιστής και δεν μπορείς να είσαι ομοφοβικός, διότι δεν χωράς στη Formula 1 και δεν σε θέλουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Αν είσαι καταπιεστικός με οποιονδήποτε τρόπο -σειφιστικό, μισογυνικό, ομοφοβικό ή ρατσιστικό- είσαι απλώς ανούσιος, και το αλκοόλ δεν είναι δικαιολογία για αυτό. Το σπορ πολώνει και παρακινεί συναισθήματα, αλλά όχι τέτοια. Πρέπει να καταδικάζουμε αυτές τις πράξεις και να κάνουμε γνωστό ότι αυτοί οι ηλίθιοι πρέπει να μένουν μακριά μας.

»Από την άλλη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ορισμένοι ηλίθιοι εκεί έξω, που δεν καταλαβαίνουν πώς είναι ο κόσμος σήμερα, δεν πρέπει να καταδικάζουμε το 99,9% των θεατών που έρχονται εδώ. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι ηλίθιοι τριγύρω, κι ελπίζουμε οι υπόλοιποι να δίνουν ένα καλό σόου για όλους. Οι ηλίθιοι μπορούν να μένουν στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να φανεί ότι καταδικάζουμε μια ομάδα θεατών, διότι δεν το κάνουμε. Όταν τους είδα [στο ατύχημα του Hamilton] ήταν σκαρφαλωμένοι στους φράκτες αλλά κανείς δεν αποδοκίμαζε, και ήταν σκληροπυρηνικοί», κατέληξε ο Wolff.

Η Formula 1, από την Κυριακή κιόλας, τοποθετήθηκε επί του θέματος: «Ενημερωθήκαμε σχετικά με τις αναφορές ότι ορισμένοι θεατές δέχθηκαν εντελώς απαράδεκτα σχόλια από άλλους κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Εγείραμε το θέμα με τον Promoter και την Ασφάλεια [της πίστας] και θα έρθουμε σε επαφή με όσους ανέφεραν αυτά τα συμβάντα. Το αντιμετωπίζουμε με τη μέγιστη σοβαρότητα. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, και δεν θα γίνεται ανεκτή. Όλοι οι θεατές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό», ανέφερε η ανακοίνωσή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορθά, όλα αυτά, όμως το ερώτημα παραμένει: θα επιτρέψει, τελικά, η Formula 1 να επικρατήσουν οι ηλίθιοι;

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ