Θα χάσει τελικά το πρωτάθλημα ο Verstappen; -Ποιες ποινές προβλέπονται για την παραβίαση του budget cap

Abu Dhabi 2021

Για πολλοστή φορά, η προσοχή όλων στη Formula 1 έχει φύγει από τις πίστες και έχει μεταφερθεί στο παρασκήνιο. Εκεί όπου επίμαχο θέμα αυτές τις ημέρες είναι τα όρια προϋπολογισμών και η υπέρβαση τους από τη Red Bull.

Όπως αποκάλυψε το σχετικό πόρισμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που έκανε τον έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσαν και οι δέκα ομάδες σχετικά με τη σεζόν του 2021, η RBR ήταν άνω των 145 εκατομμυρίων δολαρίων που όριζαν οι οικονομικοί κανονισμοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγμα που έχει ταρακουνήσει το σπορ και έχει προκαλέσει «πόλεμο» στα social media, με τους υποστηρικτές των άλλων ομάδων να ζητούν μέχρι και αφαίρεση του περυσινού τίτλου από τον Max Verstappen. Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο;

Αυτή τη στιγμή Red Bull Racing και FIA έχουν μπει σε μία διαδικασία αποσαφήνισης των εξόδων που η ομοσπονδία δεν εξαίρεσε, όπως περίμενε η αυστριακή ομάδα. Με σημείο τριβής να φέρεται πως είναι ο μισθός του τεχνικού διευθυντή Adrian Newey.

Όμως ακόμα κι αν η FIA δεν αλλάξει τίποτα στο αρχικό της πόρισμα, αυτό ανακοινώθηκε πως αφορά μικρή κι όχι μεγάλη παραβίαση. Η διαχωριστική γραμμή ήταν στο 5% του budget, δηλαδή στα 7.25 εκατομμύρια δολάρια. Άλλες είναι οι πιθανές ποινές στην χαμηλή πλευρά, άλλες στην υψηλή.

Αφού λοιπόν η υπέρβαση είναι κάτω του 5%, οι πιθανές ποινές για τη Red Bull Racing είναι οι εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Επίπληξη
-Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της σεζόν που έγινε η παράβαση
-Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Οδηγών της σεζόν που έγινε η παράβαση
-Αποκλεισμός από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγωνιστικού 3ημέρου (όχι από τον αγώνα)
-Περιορισμοί σε αεροδυναμικές ή άλλου είδους δοκιμές
-Μείωση του ορίου δαπανών

Όπως βλέπετε, το εύρος ποινών είναι μεγάλο και ασαφές. Καθοριστικό θα είναι το τελικό ποσό υπέρβασης, το οποίο η FIA δεν γνωστοποίησε στην ανακοίνωσή της.

Διότι άλλη θα είναι η ποινή αν έχει υπερβεί το budget cap του 2021 κατά 7.000 δολάρια, άλλη αν το έχει υπερβεί κατά 7.000.000.

Ακόμα λοιπόν, η πιθανότητα αφαίρεσης βαθμών από τον Μαξ Φερστάπεν για τη σεζόν του 2021, υπάρχει. Αν και κοιτώντας ιστορικά, ποινές σε ατοπήματα ομάδων, δεν βαραίνουν τους οδηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία, αναφέρουμε πως ο Ολλανδός πήρε πέρυσι τον τίτλο με 395.5 πόντους, έναντι 387.5 του Lewis Hamilton.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ