Ένοχη η Red Bull Racing – η FIA ανακοίνωσε πως παραβίασε το όριο δαπανών το 2021

Max Verstappen

Τελικά αφού υπήρχε καπνός, υπήρχε και φωτιά. Η FIA ανακοίνωσε το πόρισμα της εξέτασης των οικονομικών δεδομένων όλων των ομάδων της F1 για το 2021 και η Red Bull είχε ξεπεράσει το όριο δαπανών!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με όσα ορίζουν οι κανονισμοί πήραν επτά από τις δέκα ομάδες. Ωστόσο, εντός ορίων ήταν οι εννέα από τις δέκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Williams Racing συμμορφώθηκε με τους Οικονομικούς Κανονισμούς σχετικά με το 2021, με εξαίρεση μια προηγούμενη Διαδικαστική Παράβαση η οποία όμως αποκαταστάθηκε από τη βρετανική ομάδα με «...έγκαιρο, συνεργατικό και διαφανή τρόπο».

Η Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team κρίθηκε πως έχει πραγματοποιήσει κι αυτή Διαδικαστική Παράβαση.

Όσο για τη Red Bull Racing, το πόρισμα κάνει λόγο για Διαδικαστική Παράβαση αλλά και Παραβίαση του Ορίου Δαπανών. Ωστόσο αυτό είναι «Minor» επιπέδου, δηλαδή εντός του 5% του συνολικού προϋπολογισμού που επιτρέπουν οι κανονισμοί και οριζόταν στα 145 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό μεταφράζεται σε σχετικά ήπια ποινή, που μπορεί να αφορά επίπληξη, χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών στα πρωταθλήματα κατασκευαστών αλλά και οδηγών, καθώς και μελλοντικούς περιορισμούς στο χρόνο δουλειάς στην αεροδυναμική σήραγγα κ.α. Εξαρτάται φυσικά και το πόσο ξεπέρασε το όριο η αυστριακή ομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η FIA δεν προχώρησε σε τέτοιες αποκαλύψεις ενώ τόνισε πως η επιτροπή Cost Cap που έχει συστήσει, είναι σε διαδικασία ορισμού της αρμόζουσας ποινής για την παραβίαση των κανονισμών. Φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο η όποια απόφαση να επηρεάσει το πρωτάθλημα του 2021.

Πάντως η πλευρά της Red Bull Racing αρνείται κατηγορηματικά πως έχει ξεπεράσει το όριο, πράγμα που σημαίνει πως το ζήτημα θα τραβήξει πολύ, ενδεχομένως σε κάποιο διαιτητικό όργανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ