skoda fabia

Formula 1: Η δεύτερη ημέρα του shakedown σημαδεύτηκε από το ατύχημα του Hadjar

Max Verstappen

Το πενθήμερο προετοιμασίας των ομάδων ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2026, συνεχίζεται στην πίστα της Βαρκελώνης.

Η μεγάλη αλλαγή στους τεχνικούς κανονισμούς οδήγησε τη Formula 1 και την FIA να θεσπίσουν αυτό το επιπλέον, ομαδικό shakedown, ώστε να έχουν οι ομάδες και οι κατασκευαστές περισσότερο χρόνο για να λύσουν τα όποια προβλήματα. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να τρέξει έως και 3 από τις 5 μέρες του τεστ, κάποιες θα τρέξουν λιγότερο (βλέπε: Aston Martin), κάποια καθόλου (βλέπε: Williams).

Τι έγινε όμως χθες, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στην δεύτερη ημέρα του τεστ. Πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός, καθώς έβρεχε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Πράγμα που οδήγησε τη McLaren στην απόφαση να μη βγάλει τη νέα MCL40 στην πίστα του Μονμελό. Στα… στεγνά έμειναν τελικά και η Mercedes αλλά και η Haas, που επέλεξε να αξιολογήσει ενδελεχώς τα δεδομένα από τους 154 γύρους που έκαναν οι οδηγοί της τη Δευτέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα, γύρους «έγραψαν» μόνο η Red Bull και η Scuderia Ferrari που έκανε την πρώτη της εμφάνιση επί ισπανικού εδάφους – νωρίτερα είχε κάνει το δικό της shakedown, στην πίστα του Φιοράνο, στην Ιταλία.

Οι «ταύροι» προκάλεσαν δύο περιόδους κόκκινης σημαίας. Η πρώτη διακοπή ήρθε όταν ο Max Verstappen βγήκε εκτός πίστας στη στροφή 5, στο γύρο εξόδου του από τα pit. Ένα απρόοπτο που όμως δεν προκάλεσε ζημιές στην RB22.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, η έξοδος του Isack Hadjar που παρέλαβε τη σκυτάλη το απόγευμα, είχε σοβαρό αντίκτυπο. Ο Γάλλος έχασε τον έλεγχο στη στροφή 14, με το μονοθέσιο της αυστριακής ομάδας να καταλήγει στις μπαριέρες. Είχε προλάβει να καλύψει 51 γύρους, με τον Verstappen να προσθέτει άλλους 27 στο πρωινό μέρος – στο σύνολο 78.

Η Ferrari είχε πιο παραγωγική ημέρα, συμπληρώνοντας 120 γύρους – 64 ο Charles Leclerc το πρωί και 56 ο Lewis Hamilton το απόγευμα.

Όσο για χρόνους, είναι ένα shakedown στο οποίο έχουν πραγματικά μηδαμινή σημασία. Δεν υπάρχει και επίσημο live timing, απλά θα αναφέρουμε για την ιστορία πως από το ανεπίσημο live timing, ως καλύτερη επίδοση της ημέρας οριζόταν το 1:19.578 του Verstappen. Χρόνος που είναι 8 δευτερόλεπτα μακριά από τον χρόνο της περυσινής pole position στη Βαρκελώνη, πράγμα που αποδεικνύει πως δεν είναι αντιπροσωπευτικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ