Η Aston Martin πληρώνει ακριβά τα «διαδικαστικά λάθη» στο cost cap

Sebastian Vettel

Η Παρασκευή ήταν ημέρα των ποινών από την FIA αφού μετά την ποινή που... ταρακούνησε για τα καλά τη Red Bull Racing, ανακοίνωσε και την ποινή της Aston Martin.

Οι δύο ομάδες είχαν διαφορετικά ατοπήματα και διαφορετικές συνέπειες. Η RBR ξεπέρασε το όριο προϋπολογισμού των 145 εκ. δολαρίων, κατά 2.15 εκ. Πράγμα που είχε ως συνέπεια το εύλογο χρηματικό πρόστιμο των 7 εκ. δολαρίων αλλά και ποινή περιορισμού της δουλειάς στην αεροδυναμική σήραγγα που μάλλον θα αποτρέψει κάθε ομάδα από το να ξεπεράσει τα όρια, μιας και το 10% του χρόνου που της επιβλήθηκε, μπορεί να «κοστίζει» έως και 0.5sec στο γύρο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της Aston Martin F1, η παράβαση ήταν διαδικαστική. Το ίδιο είχε συμβεί και με τη Williams, θέμα που έκλεισε νωρίτερα με ένα πρόστιμο. Το ίδιο και τώρα, μόνο που είναι τσουχτερό – ανέρχεται στις 450 χιλιάδες δολάρια (συν τα έξοδα της διαδικασίας που ακολούθησε η Επιτροπή Διαχείρισης του Cost Cap).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η FIA εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή Διαχείρισης Cost Cap αναγνώρισε ότι η Aston Martin ενήργησε συνεργατικά και καλή τη πίστει, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης και προσπάθησε να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία όταν της ζητήθηκε. Δεν υπάρχει κατηγορία ή αποδεικτικό στοιχείο ότι η AMR λειτούργησε οποιαδήποτε στιγμή κακόπιστα, ανέντιμα ή με δόλιο τρόπο, ούτε προσπάθησε να αποκρύψει οποιαδήποτε πληροφορά. Επίσης η AMR δεν επεδίωξε να αποκτήσει αγωνιστικό πλεονέκτημα από τα διαδικαστικά ατοπήματα».

Η Aston Martin (όπως άλλωστε και η Red Bull Racing), δεν μπορεί να εφεσιβάλλει την ποινή και καλείται να πληρώσει το πρόστιμο ενός 30 ημερών από την επίτευξη της Συμφωνίας Αποδοχής Παράβασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ