Μάθε τι σημαίνει το όνομα του αυτοκινήτου σου

Volkswagen Golf GTI

Έμπνευση της στιγμής ή προϊόν πολύμηνων διεργασιών και πολυάριθμων συσκέψεων; Οι ιστορίες πίσω από τις ονοματοθεσίες διάσημων τετράτροχων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας εκπλήξουν.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τις μπορεί να σημαίνει το όνομα του αυτοκινήτου σας; Όχι αυτό με το οποίο συνηθίζεται να το αποκαλείτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά αυτό που του χάρισε ο ίδιος ο κατασκευαστής του, θέλοντας είτε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού είτε να περάσει ένα... κρυφό μήνυμα.

Alfa Romeo MiTo

Alfa Romeo MiTo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα ελκυστικότερα αυτοκίνητα πόλης των τελευταίων 20 ετών φέρει την υπογραφή της Alfa Romeo και δεν είναι άλλη από τη γνωστή στους περισσότερους MiTo. Για τους Έλληνες η MiTo έκρυβε μια ακόμα ιδιαιτερότητα καθώς το όνομά της παρέπεμπε στην ελληνική μυθολογία και στην περίφημη Αριάδνη.

Οι Ιταλοί βέβαια δεν είχαν αυτόν τον σκοπό, καθώς το όνομα του μικρότερου σε διαστάσεις μοντέλου της Alfa Romeo προέκυψε από τις πόλεις στις οποίες εξελίχθηκε και στη συνέχεια παράχθηκε.

Ειδικότερα η «μικρή» και εξαιρετικά δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Alfa Romeo, πήρε το όνομά της από το Μιλάνο στο οποίο σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε και το Τορίνο στο οποίο κατασκευάστηκε.

Audi TT

Audi TT

To Audi TT δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αποτελώντας μια από τις μακροβιότερες και πλέον επιτυχημένες προτάσεις στην ολιγομελή κατηγορία των καθαρόαιμων coupe. Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι το πώς προέκυψε το σπαρτιατικής λογικής όνομά του.

Για τους παλαιότερους, βέβαια, το «TT» δεν αποτελεί άγνωστη «λέξη», καθώς τόσο η DKW όσο και η NSU, δύο φίρμες από τις οποίες προήλθε η Audi, είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο αρκτικόλεξο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το TT προκύπτει από το Tourist Trophy και παραπέμπει στον αγώνα μοτοσικλετών ο οποίος πραγματοποιείται από το 1907 μέχρι και σήμερα στο φημισμένο Isle of Man.

Citroen 2CV

Citroen 2CV

Το θρυλικό Citroen 2CV πήρε το όνομά του από τη φορολογητέα ισχύ του κινητήρα με το οποίο εφοδιάστηκε στις απαρχές της καριέρας. Έτσι, λοιπόν, από τους μόλις δύο φορολογήσιμους ίππους ενός αερόψυκτου κινητήρα 335 κ.εκ. ολόκληρος ο αυτοκινητικός πλανήτης απέκτησε το 2CV, η ισχύς του οποίο μεταγενέστερα αυξήθηκε χωρίς ωστόσο να αλλάξει φυσικά η ονομασία του.

Citroen DS

Citroen DS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Γάλλοι της Citroen ξόδεψαν περισσότερη φαιά ουσία ώστε να βρουν ένα ταιριαστό όνομα την κορυφαία εκείνη την εποχή πρόταση στην γκάμα τους. Επενδύοντας, λοιπόν, στις… υπερφυσικές δυνατότητές, οι Γάλλοι ονόμασαν τη ναυαρχίδα του DS ή αν προτιμάτε déesse που σημαίνει Θεά.

Η θεότητα της Γαλλίας ωστόσο απέκτησε και ταπεινότερες εκδόσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ονομάστηκαν ID εκ του idée, τιμώντας την ιδέα που οδήγησε στη γέννηση ενός αυτοκινήτου-θρύλου.

Fiat 500

Fiat 500

Ένα ακόμα εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που πήρε το όνομά του από τις τεχνικές προδιαγραφές του κινητήρα του είναι το γνωστό σε όλους «πεντακοσαράκι».

Σε αντίθεση με το Citroen 2CV, το έναυσμα για τους Ιταλούς δεν ήταν η ισχύς αλλά ο κυβισμός τους κινητήρα, με την πρώτη γενιά του αυτοκινήτου να φέρει έναν δικύλινδρο μοτέρ χωρητικότητας 497 κ.εκ. και απόδοσης 13 ίππων.

Στη συνέχεια, ο κινητήρας του Fiat 500 αύξησε τη χωρητικότητας των κυλίνδρων του και την ιπποδύναμή του έως τα 594 κ.εκ., διατηρώντας παρ’ όλα αυτά την αρχική ονομασία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mazda MX-5

Mazda MX-5

Το δημοφιλέστερο roadster όλων των εποχών έχει γίνει γνωστό με δύο ονόματα. Ο λόγος για το Mazda MX-5, το οποίο πέρα από την κωδικονομασία του διαθέτει και το προσωνύμιο «Miata».

Σε ό,τι αφορά στο MX-5, οι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να σκεφτούν κάτι καλύτερο από το να… συμπτύξουν την ονομασία που διέθετε κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του.

Κάπως έτσι από το «Mazda Experimental project number five» καταλήξαμε στο MX-5, ενώ το Miata διαθέτει γερμανικές ρίζες και θα μπορούσε να αποδοθεί ως ανταμοιβή.

Peugeot 308

Peugeot 308
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Peugeot χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τριψήφιο αριθμό σε κάποιο από τα μοντέλα της το μακρινό 1929. Έκτοτε η συγκεκριμένη συνήθεια έγινε… λατρεία, καθώς ελάχιστες ήταν εκείνες οι φορές που οι Γάλλοι παραβίασαν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Μάλιστα, στην παλέτα της Peugeot προστέθηκαν και οι τετραψήφιοι αριθμοί με τα δύο μηδενικά τα οποία συνδέθηκαν με τις SUV προτάσεις της γαλλικής φίρμας.

Porsche 911

Porsche 911

Ένας τριψήφιος αριθμός συνόδευσε από την πρώτη στιγμή της καριέρα της τη δημοφιλέστερη Porsche όλων των εποχών. Ο λόγος φυσικά για την 911, η οποία αν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ως 901 μετονομάστηκε μετά το… διάβημα της Peugeot στην οποία ήταν κατοχυρωμένο οποιοδήποτε τριψήφιο νούμερα με το μηδέν στη θέση του δεύτερου ψηφίου.

Η Porsche υποχώρησε στις γαλλικές πιέσεις υιοθετώντας ως λύση ανάγκης το 911, γεγονός βέβαια που ελάχιστα επηρέασε τη μετέπειτα πορεία του μοντέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Renault Twingo

Renault Twingo

Το Twingo σηματοδότησε την απαρχή μια νέας σχεδιαστικής και όχι μόνο λογικής για την Renault, ξαφνιάζοντας ευχάριστα με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα και τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο αξιοποιούσε τις συμπαγείς διαστάσεις του.

Την απόφαση να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη πήραν και εκείνοι που επέλεξαν το ονομάσουν συνδυάζοντας, χωρίς προφανή εξήγηση, τρία διαφορετικά είδη χορού. Το twist, το swing και το tango.

Toyota Yaris

Toyota Yaris
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν το Toyota Yaris διαθέτει ελληνικές ρίζες καθώς τη σχεδίαση της πρώτης γενιάς του την υπέγραψε ο Σωτήρης Κοβός.

Οι Έλληνες ωστόσο έχουν έναν ακόμα λόγο να αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι για το Toyota Yaris, καθώς και το όνομά του έχει ελληνικές ρίζες.

Το ιαπωνικό best seller αρχικώς ονομάστηκε Charis, συμβολίζοντας την ομορφιά και τη χάρη, ωστόσο το τμήμα marketing της ιαπωνικής φίρμας αντικατέστησε τα δύο πρώτα γράμματα καταλήγοντας στο Yaris και κλείνοντας το μάτι στους Γερμανούς, καθώς το «Ya» παραπέμπει στο γερμανικό «Ναι».

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf

Θα περίμενε κανείς ότι το όνομα του δημοφιλέστερου τετράτροχου στη γηραιά ήπειρο προέκυψε από το ομώνυμο άθλημα, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι -πολύ- διαφορετική. Kι αυτό γιατί τη δεδομένη χρονική περίοδο, η Volkswagen είχε επιλέξει να αντλεί τα ονόματα τα μοντέλα της από διάφορα καιρικά φαινόμενα.

Το Golf είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, καθώς πήρε το όνομά του από τον θαλάσσιο ρεύμα του κόλπου του Μεξικού το οποίο στο γερμανικά ονομάζεται Golfstrom. Αντιστοίχως οι άνεμοι που πνέουν στη ζώνη του τροπικού χάρισαν το όνομά τους στο Passat, με το Jetta και το Scirocco να συμπληρώνουν το πάζλ των... καιρικών φαινομένων της Volkswagen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ