Τι είναι το «μαγικό μάτι» στα εργοστάσια της Skoda και τι παρακολουθεί

skoda

Η Skoda έχει αναπτύξει ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζει Magic Eye, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύει προβλήματα στη γραμμή παραγωγής μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσω ενός σοφιστικέ κυκλώματος από κάμερες και αισθητήρες, το Magic Eye έχει αποστολή να προλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το εργοστάσιο: την παύση της παραγωγής εξαιτίας μιας ζημιάς ή δυσλειτουργίας κάποιου μηχανήματος ή εξαρτήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λογισμικό του «μαγικού ματιού», που εξελίχθηκε στο εργαστήριο FabLab στη Mlada Boleslav, βασίζεται στην αναγνώριση εικόνων. Οι κάμερες αποτυπώνουν φωτογραφικά με λεπτομέρεια κάθε εξάρτημα, και συγκρίνουν τις εικόνες με τις φωτογραφίες από την τεράστια βάση δεδομένων. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, είναι έτσι σε θέση να ανιχνεύουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Εκπέμποντας ένα έντονο φωσφωρίζων μπλε χρώμα, το «Magic Eye» είναι σε θέση να διαπιστώσει με τις έξι ενσωματωμένες κάμερές του αυτόματα αν το πρόβλημα που ανιχνεύει είναι μια απλή γρατζουνιά, αν είναι μια ρωγμή ή μια λασκαρισμένη βίδα ή κάτι άλλο. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί και φωτογραφίες που έχει λάβει στο παρελθόν, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να αναπτύσσει διαρκώς τη νοημοσύνη του.

Παράλληλα, υπάρχει και μία έβδομη κάμερα, η οποία χρησιμοποιείται για να διαβάζει τους QR codes των εξαρτημάτων, κι αυτό βοηθάει το λογισμικό να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται και το ακριβώς βλέπει η συσκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι κάμερες είναι συνδεδεμένες με τον ισχυρό υπολογιστή που βρίσκεται εντός του Magic Eye, όπου δέκα τεχνητοί «νευρώνες» αναλύουν παράλληλα τις φωτογραφίες που συλλέγονται. Οι οποίες αγγίζουν τις 450.000 σε κάθε σημείο της γραμμής παραγωγής που παραμένει κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται.

Τα δεδομένα που προκύπτουν αναλύονται επιτόπου και στέλνονται απευθείας, μέσω του εσωτερικού Wi-Fi της εταιρείας, στο Cloud. Όταν το λογισμικό ανιχνεύσει κάποιο πρόβλημα, εκπέμπει μια προειδοποίηση στον υπεύθυνο συντήρησης του εργοστασίου, κι εκείνος είναι σε θέση να εξετάσει απευθείας στην εφαρμογή του υπολογιστή του αν πρόκειται όντως για πραγματικό πρόβλημα ή για λάθος συναγερμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «μαγικό μάτι» της Skoda προς το παρόν χρησιμοποιείται στις γραμμές παραγωγής του Octavia και του ηλεκτρικού SUV Enyaq iV. Οι ηλεκτρονικοί της Mlada Boleslav το εξελίσσουν διαρκώς, και μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης για την τοποθέτησή του και στο εργοστάσιο του Kvasiny δημιούργησαν μια προσομοίωση του τελευταίου στο εργαστήριο FabLab.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ