Τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα 7ετίας – Ποια βγάζουν τις λιγότερες βλάβες

Suzuki VItara 1

Ο γνωστός γερμανικός οργανισμός TUV πραγματοποίησε έρευνα αξιοπιστίας σε αυτοκίνητα που έχουν συμπληρώσει το έκτο έτος της ζωής τους, περιλαμβάνοντας μεταξύ αυτών και ορισμένες εκπλήξεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η αγορά ενός αυτοκινήτου ηλικίας 6 έως 7 ετών είναι μια πιο συνετή πράξη από το να προχωρήσουν στην αγορά ενός καινούριου. Και αυτό γιατί, όλα τα αυτοκίνητα αυτής της ηλικίας έχουν απαξιωθεί, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να επιλέξει το αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει με πολύ καλό εξοπλισμό, παρά να πάρει το αντίστοιχο καινούριο στο βασικό εξοπλιστικό επίπεδο.

Mazda 2 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εγγύηση για τα μηχανικά μέρη αυτών των μοντέλων συνήθως έχει λήξει, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς όπως είναι ευκόλως κατανοητό έχει και ορισμένα πλεονεκτήματα στον τομέα της συντήρησης. Και εκτός αυτού, τα περισσότερα σημαντικά μηχανικά μέρη έχουν τουλάχιστον μερικά ακόμη χρόνια απρόσκοπτης ζωής. Αρκεί βέβαια, το αυτοκίνητο που θα επιλέξετε να έχει υποστεί τεχνικό έλεγχο.

Οι εν λόγω έρευνες βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα που συλλέγει και κατηγοριοποιεί ο γερμανικός οργανισμός με στόχο να εξακριβωθούν τα επίπεδα αξιοπιστίας των αυτοκινήτων σε βάθος χρόνο. Τα δεδομένα με τη σειρά τους αφορούν χιλιάδες αντίτυπα κάθε μοντέλου που αναφέρεται στην έρευνα και φανερώνουν το ποσοστό των βλαβών που παρουσιάζουν σε διάφορα χρονικά στάδια του κύκλου ζωής τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα. Πρώτον, ο TUV δεν προσδιορίζει το ποσοστό των ελαττωμάτων και δεν κάνει διάκριση μεταξύ φθηνών και ακριβών βλαβών, και δεύτερον πρόκειται για αυτοκίνητα που οδηγούνται και συντηρούνται στην Γερμανία.

Porsche 911 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη λίστα εξακολουθεί να είναι ένας χρήσιμος οδηγός για την επιλογή ενός αξιόπιστου αυτοκινήτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιήσετε έναν προσεκτικό τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει.

Πέρα από την αναλυτική λίστα με το Top 10 των πιο αξιόπιστων μοντέλων, θα αναφέρουμε και επιγραμματικά τα μοντέλα που καταλαμβάνουν τις θέσεις από το 10 έως και το 20.

20. Έξι διαφορετικά μοντέλα: 10,2% ποσοστό βλαβών
Audi A3, Audi Q3, Mercedes-Benz SLK/SLC, Mercedes-Benz E-Class Coupe, MINI Countryman και Toyota Auris: Μέσος όρος χιλιομέτρων: 75.000 χλμ.

18. Volvo S60/V60: 10% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 116.000 χλμ.

18. Volvo XC60: 10% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 110.000 χλμ.

17. Opel Meriva: 9,7 ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 67.000 χλμ.

16. Honda Civic: 9,6% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 87.000 χλμ.

14. Mercedes-Benz M-Class/GLE Class: 9,5% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 115.000 χλμ.

14. Opel Mokka: 9,5% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 77.000 χλμ.

13. Audi Q5: 9,3% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 110.000 χλμ.

12. Mitsubishi ASX: 9,2% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 86.000 χλμ.

10. Hyundai i20: 9,1% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 69.000 χλμ.

10. Opel Karl: 9,1% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 52.000 χλμ.

9. Mercedes-Benz A-Class: 9% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 82.000 χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mercedes-Benz A-Class

Η τρίτη γενιά της A-Class είναι αρκετά αξιόπιστη και δεν παρουσιάζει βλάβες. Τα λίγα «παράπονα» αφορούν θορύβους που προέρχονται από την πανοραμική οροφή, την φθαρμένη χειρολαβή της πέμπτης πόρτας και τους θαμπωμένους προβολείς bi-xenon.

8. Suzuki SX4 S-Cross: 8,8% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 80.000 χλμ.

Suzuki SX4 S-Cross

Μια πολύ εντυπωσιακή επίδοση για την ιαπωνική εταιρεία, η οποία έχει όχι ένα αλλά δύο μοντέλα στο Top 10 αξιοπιστίας του TUV. Τα παλαιότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα S-Cross 6-7 ετών φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, με τα τωρινά παράπονα να αφορούν κυρίως την ποιότητα του εσωτερικού και το σύστημα πολυμέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Mazda2: 8,5% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 63.000 χλμ.

Mazda2 2

Το Mazda2 τρίτης γενιάς, που εισαγόταν στην Ευρώπη από την Ιαπωνία, πέτυχε μία αρκετά δυνατή επίδοση. Και αυτό γιατί τα μόνα μέρη που χρειάζονταν έλεγχο και επιδιόρθωση ήταν οι βάσεις της κολόνας τιμονιού, οι αισθητήρες του αερόσακου οδηγού και οι εύθραυστοι μοχλοί των εμπρός καθισμάτων.

6. Audi TT: 8,3% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 77.000 χλμ.

Audi TT
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σπορ αυτοκίνητα που οδηγούνται ήπια και συντηρούνται σωστά, πετυχαίνουν παραδοσιακά καλές επιδόσεις στον TUV. Το πιο αδύναμο σημείο του εντοπίζεται στις δαγκάνες των φρένων.

5. Porsche Cayenne: 7,9% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 113.000 χλμ.

Porsche Cayenne

Παρά το γεγονός ότι το υψηλό μέσο όρο χιλιομέτρων, το πολυτελές SUV της Porsche πέτυχε μία πολύ καλή επίδοση. Τα προβλήματά του εντοπίζονται στην κατανάλωση λαδιού, ενώ σε ορισμένα μοντέλα μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη στην αερανάρτηση, το σύστημα εκκίνησης κινητήρα χωρίς κλειδί και τους προβολείς xenon.

4. Mercedes-Benz B-Class: 7,8% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 74.000 χλμ.

Mercedes-Benz B-Class
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ότι ισχύει για την A-Class ισχύει πλήρως και για την Β-Class. Η δεύτερη γενιά του πολυμορφικού της M-B τα πάει πολύ καλά σε όλους τους τομείς, με τα όποια προβλήματα να εντοπίζονται στους αερόσακους, το τιμόνι και την καδένα χρονισμού των πετρελαιοκίνητων εκδόσεων.

3. VW Golf Sportsvan: 7,3% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 72.000 χλμ.

VW Golf Sportvan

Όπως συνέβαινε και με το Golf Plus, έτσι και το Sportsvan που βασίζεται στο Golf πετυχαίνει καλύτερη βαθμολογία από αυτό. Το μόνο μεμπτό σημείο εντοπίζεται στα αμορτισέρ, ενώ υπήρξαν και ορισμένες ανακλήσεις που αφορούσαν τις κλειδαριές των πίσω θυρών και του προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας.

2. Suzuki Vitara: 7,2% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 75.000 χλμ.

Suzuki Vitara 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από μικροβλάβες στο σύστημα διεύθυνσης, η τέταρτη γενιά του Vitara δεν παρουσιάζει σημαντικές βλάβες. Το μόνο που εμφάνισαν ορισμένα αυτοκίνητα ήταν η σκουριά στον χώρο αποσκευών, ενώ υπήρξε και ανάκληση για σύσφιξη του πίσω άξονα.

1. Porsche 911: 3,5% ποσοστό βλαβών
Μέσος όρος χιλιομέτρων: 45.000 χλμ.

Porsche 911 2

Το πιο αξιόπιστο μοντέλο 7ετίας είναι η Porsche 911. Τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν γύρω στο 2015 παρουσιάζουν ελάχιστες βλάβες και τα περισσότερα μέρη τους είναι πολύ αξιόπιστα. Τα μόνα παράπονα εντοπίζονται στο τρίξιμο της υφασμάτινης οροφής των cabrio εκδόσεων και το υψηλό κόστος συντήρησης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ